starten met gluten- en zuivelvrij eten
Gluten- en zuivelvrij eten

Starten met gluten- en zuivelvrij eten: tips & tricks

Sinds de zomer van 2021 eet ik geen gluten of zuivel meer. En schrapte ik ook koffie en alcohol zoveel mogelijk uit mijn voeding. Geen eenvoudige opdracht. En dus geef ik jou in onderstaande blogpost graag mee waarom en hoe ik begon met gluten- en zuivelvrij te eten. Samen met enkele tips & tricks om te starten met gluten- en zuivelvrij eten.

starten met gluten- en zuivelvrij eten

Gluten- en zuivelvrij eten, hoe doe je dat?

Het was op aanraden van mijn diëtiste en dus meteen ook onder zeer stevige begeleiding dat ik in de zomer van 2021 besloot om heel wat ingrediënten uit mijn voeding te schrappen. De achterliggende reden daarvoor was en is nog steeds mijn insulineresistentie. Omdat de klassieke medicatie niet hielp en mijn lichaam echt niet meer wist wat het moest doen besloten we het over een ander boeg te gooien.

En dus alle voedingsmiddelen die (een sluimerende) stress op mijn lichaam zetten te schrappen. Concreet betekent dat voor mij geen gluten, dus geen gerst, kamut, rogge, spelt, tarwe. En ook geen zuivel, wat een tikkeltje strenger is dan lactosevrij. Want lactosevrije producten bevatten nog steeds zuivel! Het verschil is dat het enzym lactase er extra aan werd toegevoegd. Zodat je lichaam het zuivelelement kan afbreken. Maar in mijn geval zou dat dus niet helpen. En dus schrapte ik ook alles waar zuivel in zit.

Starten met gluten- en zuivelvrij eten: hier dien je op te letten

Zoals ik hierboven al aanhaalde deed en doe ik dat nog steeds onder begeleiding. Want het is niet niets, om zomaar van de ene op de andere dag gluten en zuivel uit je voeding te halen. Je dient namelijk voor voldoende vervangproducten te zorgen. Zodat je nog steeds voldoende voedingsstoffen en vitamines uit je voeding haalt. En dat was zeker bij mij een uitdaging, want ik ben geen grote vleeseter. Wat het allemaal eigenlijk nog net een tikkeltje moeilijker maakt. En waardoor ik er dus goed moet op letten om voldoende peulvruchten, noten en vezels in mijn voeding te verwerken.

Aangezien ik het ook combineer met intensiever sporten, controleren we op regelmatige basis mijn lichaamsstelling. Zodat we zeker zijn dat ik geen spiermassa verlies.

Leer etiketten lezen

Een van de eerste dingen die ik leerde was etiketten te lezen. Want heel vaak dacht ik dat een product gluten- en zuivelvrij was maar bleek dat in praktijk toch niet zo te zijn. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat er gluten zitten in surimi en sojasaus. En dat – zoals ik hierboven al schreef – lactosevrij niet gelijk is aan zuivelvrij.

Vaak is het ook zo dat bewerkingen zoals marineren en paneren ervoor zorgen dat een oorspronkelijk glutenvrij product toch gluten zal bevatten.

Tot slot staat gluten- en zuivelvrij niet altijd gelijk aan gezond. Want in tal van deze producten worden er erg veel suikers, verzadigd vet en zout toegevoegd om ze smaak te geven. Maar uiteraard is ook dat niet meteen iets wat je wil.

Leg een lijstje aan met merken en winkels

Gluten- en zuivelvrije producten kopen, het is vaak een uitdaging. Dus ik was heel erg blij toen ik van mijn diëtiste een lijst kreeg met producten waarvan zij wist dat ik ze kon eten. En waar ik die kon kopen. Intussen heb ik die lijst verder aangevuld met producten die recent op de markt kwamen en die ik zelf heel erg lekker vind.

Een bijkomende tip hier: koop in bulk in. Niet alleen is het dan vaak wat goedkoper wegens kortingen die je krijgt. Het zorgt er ook voor dat ik niet elke week naar minstens 3 winkels hoef te hollen om aan eten te raken.

Mijn favoriete winkels? Albert Heijn, Delhaize en onze eigen bakker die samenwerkt met een bakker die gespecialiseerd is in gluten- en zuivelvrije producten.

starten met gluten- en zuivelvrij eten

Starten met gluten- en zuivelvrij eten, dat is ook veel experimenteren

Als je plots switcht naar gluten- en zuivelvrij eten, dan moet je smaakpatroon zich daar aan aanpassen. Experimenteer dus ook wat met welke producten je wel en niet lekker vindt. Zelf vond ik de omschakeling naar plantaardige melk en yoghurt in het begin erg moeilijk. Maar door een paar soorten plantaardige melk en yoghurt te proberen, heb ik intussen ook hier een paar favorieten gevonden.

Hetzelfde geldt voor tussendoortjes. Want geef toe, soms wil je jezelf wel eens trakteren op een lekkere koek. Maar heel veel gluten- en zuivelvrije koekjes vind ik echt naar niets smaken. Dus door er heel wat mee te nemen uit de Albert Heijn en de Delhaize en die uit te proberen vond ik er intussen toch een paar die ik goed smaken vind.

Communiceer naar je omgeving

Thuis gluten- en zuivelvrij eten ging vrij snel vrij vlot. De grote uitdaging zat hem in het begin er vooral in toen ik buitenshuis ging eten. Bij vrienden of familie bijvoorbeeld of op restaurant. Belangrijk hierbij is dat je dit op voorhand meegeeft. En zoals ik misschien goed meegeef wat je wel allemaal kan eten. Dan kunnen familie en vrienden op basis daarvan vaak zonder al te grote inspanningen hun gerechten aanpassen aan jouw voedingsstijl.

Als we op restaurant gaan eten bekijk ik telkens op voorhand de menukaart al eens. Zodat ik weet wat ik kan eten. En welke aanpassingen ik ook daar kan vragen. Zoals bijvoorbeeld mayonaise in plaats van vinaigrette bij de salade. Of ik geef ze op voorhand een belletje met de vraag of ze eventueel glutenvrije gerechten hebben of hier voor kunnen zorgen.

Vergeet niet dat je wel nog heel veel dingen kan eten

Gluten en zuivel schrappen, dat betekent natuurlijk niet dat je niets meer kan eten. Er zijn nog tal van dingen die je wel kan eten. Aardappelen, verse groenten en fruit. Het merendeel van alle andere onbewerkte producten, tofu, tempé, eieren, peulvruchten, boekweit, quinoa, zilvervliesrijst, onbewerkte noten, pitten en zaden, amandelmeel, …

Heel veel dingen maak ik intussen zelf, zoals mijn eigen granola. En doordat er intussen tal van alternatieve meelsoorten op de markt zijn zoals amandelmeel, boekweitmeel, quinoameel, … kan je ook heel wat dingen zelf gaan bakken. Het is soms wel wat zoeken naar alternatieve meelsoorten in de winkel. Maar de webshop van Pit & Pit biedt een ruime keuze aan. En ze leveren aan huis 😉 .

En ook tal van vegan-producten kan je perfect eten. Of in mijn geval, zolang ze geen gluten bevatten 😉 .

Wees mild voor jezelf, zeker als je net begint met gluten- en zuivelvrij te eten

Het overkomt ook mij nog steeds dat ik per ongeluk toch nog eens iets met gluten of zuivel eet. Want niet iedereen in mijn omgeving onthoudt dit. Of ik vergeet zelf wel eens de ingrediëntenlijst van producten die ik nog niet at te checken.

Maar dat is ok. Want een dergelijke verandering kan je niet van de ene op de andere dag doorvoeren. En er zijn soms ook gewoon situaties waarin je niet anders kan dan gluten en/of zuivel te eten. Puur voor mij zijn die situaties ok, zolang ik ze tot een minimum beperkt hou. En aangezien ik meestal wel last heb van mijn darmen en maag nadien, probeer ik ze sowieso al vrij hard te vermijden 😉.

Dien ook jij bepaalde ingrediënten te vermijden? Gluten- en zuivelvrije gerechten zijn trouwens altijd welkom in de comments!

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *