fitboks total body work-out
Fitness

Fitboks: aan je conditie werken via een total body work-out

De afgelopen veertien weken volgde ik twee reeksen fitboks, een total body work-out. Maar wel eentje waarbij je op een erg leuke manier aan je conditie werkt. Ik had er al een paar keer een story over gemaakt op mijn Instagram account. En kreeg daar heel wat vragen over. De meeste daarvan heb ik al beantwoord, maar het leek me ook wel fijn te zijn om alle informatie te bundelen in een blogpost.

Fitboks ofwel een total body work-out: wat is het?

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van fitboks gehoord tot mijn personal trainer een paar keer enkele boksoefeningen in onze trainingen stak. En amai, dat was telkens afzien zeg 🙂 Want boksen, dat is best wel zwaar. Maar ook ongelooflijk plezant. Dus toen het Sano team een lessenreeks Fitboks opstartte, twijfelde ik geen seconde om me in te schrijven.

Want je werkt tijdens de lessen stevig aan je conditie. En dat is niet zo verwonderlijk, want fitboks is een total body work-out. Dat komt omdat je fitnessoefeningen gaat combineren met cardio en boksen. En je dus heel wat verschillende spiergroepen gaat gebruiken en trainen.

Hoe is een les fitboks opgebouwd?

Net als bij elke andere sport, start ook de les fitboks met wat opwarming. Waarbij je vooral je spieren warm maakt door te stappen en andere opwarmingsoefeningen te doen. Na een paar minuten kwamen daar in onze les steevast jumping jacks bij. En eenmaal we de basisterminologie onder de knie hadden, deden we na de jumping jacks aan shadow boxing.

Eenmaal opgewarmd is het tijd om aan het boksen zelf te beginnen. En vooral eerst de basistechnieken en begrippen zoals een jab, cross, hoek en uppercut onder de knie te krijgen. Afhankelijk van waar je fitboks volgt, oefen je deze technieken ofwel op een zak ofwel op je medestudenten. Aangezien ons groepje telkens uit vier tot maximum zes personen bestond, oefenden wij op elkaar. En kwam onze coach telkens langs om iedereen waar nodig te corrigeren.

Aangezien het om fitboks en een total body work-out gaat, was er op het einde ook een circuit voorzien. Met een aantal stevige cardio- en krachtoefeningen, waarbij je telkens zoveel mogelijk herhalingen probeert te doen gedurende 40 seconden. Die werden dan gevolgd door 20 seconden rust. Een alternatief was soms dat we gedurende 1 minuut zoveel en zo snel mogelijk jabs probeerden te geven. En geloof me vrij, dat zijn killeroefeningen, waarbij je hartslag pijlsnel stijgt. En je arm nadien brandt 🙂 .

Afsluiten deden we uiteraard iedere keer opnieuw met wat stretchoefeningen, om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.

Wat heb je allemaal nodig om aan fitboks te doen?

Op zich eigenlijk niet zo heel veel! Een handdoek, een fles water, sportschoenen en een sportoutfit. Onze coach voorzag steeds voldoende bokshandschoenen voor iedereen. Zodat je die niet zelf moest gaan aanschaffen.

Daarnaast is fitboks een sport die absoluut geschikt is voor iedereen. Zowel voor de beginnende als voor de meer ervaren sporter. Doordat het om een total body work-out gaat, bouw je vrij snel een basisconditie op. Bovendien kan je alle oefeningen perfect op je eigen tempo uitvoeren.

En doordat we aan het begin van elke les de basisbegrippen eerst herhaalden, kon iedereen steeds mee. Zelfs als je eens een les niet kon komen. Of als vervanger mee kwam voor iemand anders 😉 .

fitboks total body work-out

De voordelen van fitboks & een total body work-out

Doordat fitboks een total body work-out is zijn er heel wat voordelen aan verbonden. Elke les vereist namelijk kracht, snelheid, uithouding, reflexen, coördinatie, intelligentie en strategisch inzicht.

Verlagen van stress

Net als elke andere sport helpt het me enorm om stress te verminderen. Helemaal in het begin vond ik het moeilijk om echt veel kracht te zetten. Ik durfde noch bij mijn personal trainer noch in de lessen fitboks zelf echt door te slaan. Want ik had altijd bang dat ik de andere persoon pijn zou doen. Iets wat trouwens vooral in mijn hoofd zat. Maar eenmaal ik daar over was, werden de wekelijkse lessen een absolute uitlaatklep! Niets doet zo veel deugd als eens al je frustraties er uit kunnen meppen 😉 .

Verhoogde stabiliteit en concentratie

Je leert niet alleen hoe je bepaalde slagen technisch correct uitvoert. Maar ook hoe je stabiel moet staan als je ze uitvoert. Zodat je niet uit evenwicht zou raken als de ander in een gevecht zou terugslaan.

Doordat het ook een sport is waar je echt wel goed moet bij nadenken, verbetert fitboks ook absoluut je concentratievermogen. Zelf had ik dit trouwens nooit verwacht, maar er komt echt heel wat bij kijken, bij fitboksen. Je levert dus niet enkel een fysieke inspanning, maar moet er ook echt wel je hoofd bij houden.

Fitboks = total body work-out = calorieën verbranden

Uiteraard verbrand je tijdens elke sport calorieën. Maar doordat er bij het fitboksen ook een circuit aan te pas komt, zou je er meer calorieën met verbranden dan bij andere sporten. Alles hangt natuurlijk af van hoe intens je training is. Maar dat je er sowieso calorieën met verbrandt, dat staat buiten kijf 🙂 .

Daarnaast zou het ook een positief effect kunnen hebben op je cardiovasculaire gezondheid. En zou het kunnen helpen om je lichaam te tonen, doordat je zowat alle spiergroepen aan het werk zet en tegelijkertijd aan vetverbranding doet.

Bad-ass gevoel & meer zelfvertrouwen

Ik ben met de lessen fitboks begonnen omdat ik het gewoon ongelooflijk fijn vond. Maar doordat we tijdens de lessen ook wel leerden hoe je je kan verdedigen, moet ik toegeven dat het me ook wel zekerder in mijn schoenen heeft doen staan.

Ik hoop nog steeds dat het nooit gebeurt, maar wanneer iemand me op straat lastig valt, weet ik nu wel hoe en waar ik moet slaan om die persoon van me af te kunnen schudden. Ik vermoed wel dat er nog steeds wat blinde paniek gaat zijn mocht dat ooit gebeuren. Maar ik hoop toch ook dat mijn lichaam zich onbewust gaat herinneren wat het dan moet doen.

Tot slot, het klinkt ook gewoon bad-ass he om te zeggen dat je gaat boksen als sport en ontspanning 😉 .

Volgde jij ooit al eens (fit)bokslessen?

Werken aan je conditie via een total body work-out? En er heel wat fun aan beleven? Dat kan! Met fitboks!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *