Podcast: Goudschat van Serooskerke | review
Dat ik verzot ben op podcasts, dat weten de meeste onder jullie hier wel al. En dat ik graag mijn favoriete podcasts met jou deel, dat staat ook als een paal boven water. Tijdens mijn vele ritten naar kantoor hield de podcast De Goudschat van Serooskerke me menig uren gezelschap. Een podcast waar ik enorm van genoot. Want hij combineert een paar van mijn favoriete onderwerpen: geschiedenis en journalistiek. Tijd dus voor een uitgebreide review van de podcast De Goudschat van Serooskerke.
Podcastrecensie – De goudschat van Serooskerke
Ik kan me niet meer exact herinneren waar ik de podcast De goudschat van Serooskerke voor het eerst tegenkwam. Maar wat ik wel nog weet is dat ik meteen geboeid was door de korte inhoud. Want zeg nu zelf: een klein, stil Nederlands dorp wordt plots wereldnieuws als er een goudschat tijdens graafwerken wordt ontdekt.
Net als de makers van de podcast kwamen er meteen een hele hoop vragen bij me naar boven. Zoals, wie begroef die schat daar? En hoe verdeel je zo iets? Wat waren de gevolgen voor de vinders? En het dorp? Kortom, meer dan stof genoeg voor een boeiende podcast! En dus was de podcast De Goudschat van Serooskerke meteen ook eentje waar ik graag een wat uitgebreidere review over wou schrijven.
De goudschat van Serooskerke – korte inhoud
In deze zesdelige podcast trekken Ieke Schout en Lieke Malcorps van Dag en Nacht media naar Seroorskerke. Om daar te gaan praten met inwoners die erbij waren toen er in 1966 plots een hele hoop gouden munten werden opgegraven in een preiveld. Ze proberen te achterhalen wie die munten daar ooit achterliet. En waarom. Want misschien was het helemaal niet de bedoeling om ze daar achter te laten?
Daarnaast proberen ze ook te achterhalen wat de impact van zo een vondst was op de vinders toentertijd. Maar ook de rest van het dorp. En of hun familieleden nu er nog steeds impact van ondervinden. Want het ging om een hele hoop geld. En dan duiken gevoelens zoals jaloezie al heel gauw de kop op.
De goudschat van Serooskerke – een podcast voor avontuurlijke geschiedenisliefhebbers
Ik heb genoten van bijna elke minuut van deze podcast. Technisch steekt hij erg goed in elkaar. Maar dat is niet zo onlogisch want beide dames maakten ook al de podcast De Vlaamse Kunstroof. En weten dus wel hoe je zo een podcast moet maken. Het enige minpuntje: de blokken reclame die er soms tussen zitten. Maar goed, ik snap wel dat je op de een of andere manier wel goed moet verdienen met een podcast.
Doordat ze niet alleen gaan praten met inwoners van het dorp die er bij waren toen de goudschat gevonden werd. Maar ook nog levende familieleden krijg je een erg goed beeld van de impact die de vondst had en nog steeds heeft op hun levens. En dan merk je toch wel dat geld niet altijd gelukkig maakt.
Daarnaast vond ik het ook immens boeiend dat ze probeerden te achterhalen wie die goudschat daar nu eigenlijk achterliet. En waarom. Indrukwekkend vond ik het trouwens dat ze een aantal mogelijke kandidaten vonden. En daar met wat hulp ook echt gegevens over terugvonden. Zodat je een heel levend beeld krijgt van die mogelijke kandidaten.
Doordat ze zowat elke mogelijke vraag en aspect van de vondst onder de loep nemen krijg je uiteindelijk een heel volledig beeld van wat zo iets met mensen en een gemeenschap doet. Maar op geen enkel moment deed de podcast belerend of technisch aan. Kortom, een ideale podcast voor geschiedenisliefhebbers die ook houden van avontuur. Want zeg nu zelf, plots tussen de prei op het veld een schat opgraven, dat spreekt toch tot ieders verbeelding?!
Ik beluisterde de podcast De Goudschat van Serooskerke via Spotify. Maar intussen verplaatste Dag en Nacht media hem naar Podimo.