podcast
Podcastinspiratie

Podcastliefde: 5 fantastische podcasts die ik recent ontdekte

Podcasts, ik ben er verzot op. Pre-corona luisterde ik er elke dag naar in de wagen. Maar ook nu ik veel minder tijd in de wagen doorbreng luister ik nog heel veel naar podcasts. De afgelopen tijd ontdekte ik enkele nieuwe pareltjes van podcasts en die deel ik hieronder heel graag met jullie.

Podcast: mijn vijf favoriete podcasts van het moment

Het heeft dit jaar een tijdje geduurd voor ik een nieuwe routine vond om naar podcasts te luisteren, nadat mijn vaste moment (in de wagen om mijn tijd in de file aangenamer te maken) plots wegviel. Intussen heb ik er een nieuwe soort van routine voor gevonden. En luister ik bijvoorbeeld heel vaak tijdens mijn middagwandelingen naar een podcast. Maar ook tijdens het kuisen of wanneer ik aan het strijken ben. En zo nu en dan kruip ik ‘s avonds zelfs met een podcast in bad. Heerlijk ontspannend! De afgelopen tijd ontdekte ik enkele hele fijne podcasts trouwens en die wil ik dan ook graag met jullie delen.

Duke

Ik luisterde eerder al naar Het Oord en was hierdoor van mijn sokken geblazen. Dus van zodra Duke online kwam, was ik er als de bliksem bij om ook naar deze Vlaamse fictie / thriller te luisteren. En net als bij Het Oord is ook deze podcast razend spannend. Het verhaal – een verdwijning van een jong meisje – komt heel realistisch over. En er zitten heel wat verrassende plotwendingen in. Absoluut de moeite waard om te beluisteren als je houdt van fictieverhalen. En ja, intussen duim ik dus keihard dat er nog een derde podcast van deze maakster komt.

De Vlaamse kunstroof

Deze podcast spotte ik in De Zondag en ik was wel geïntrigeerd. Een podcast over een van de grootste kunstroven die nooit opgelost zijn geraakt. Daar had ik wel oren naar. Gedurende zes afleveringen nemen Ieke Schout en Lieke Malcorps je mee op hun zoektocht naar de ontrafeling van dit mysterie. Ik ken het verhaal natuurlijk een beetje maar sta aflevering na aflevering versteld van hoe deze kunstroof werd aangepakt en hoe knullig het onderzoek toen verliep. Persoonlijk vind ik het ook heerlijk om te zien hoe twee Nederlandse dames naar ons Belgenland kijken 🙂 . Maar goed, hou je van wat mysterie, spanning en geschiedenis? Dan is deze podcast absoluut iets voor jou!

Podcast: de Vlaamse kunstroof
Boost!

Podcasts zijn voor mij ook absoluut een manier om dingen bij te leren en anders naar de wereld en mezelf te leren kijken. En de Boost! podcast is hier een uitstekende podcast voor. Céline en Gudrun praten heel openlijk over allerlei thema’s die te maken hebben met gezond zijn. En doorprikken hierbij – net als op hun Instagrampagina – een aantal hardnekkige taboe’s rond eten en gezondheid. Er komen ook regelmatig gasten bij hen langs, wat voor een hele fijne afwisseling zorgt.

The Swedest thing

Absoluut een van mijn favoriete feel good podcasts van het moment. Heidi en Amy delen hun liefde voor Zweden en proberen deze via hun podcast nu ook met ons te delen. En daar slagen ze erg goed in. Persoonlijk vind ik dat ze hun podcast op het ideale moment gestart zijn. Want in de donkere wintermaanden kunnen we allemaal wel een beetje extra warmte, gezelligheid en licht gebruiken. En dat is exact wat iedere aflevering van hun podcast uitstraalt. En ja, ik ben nu al aan het dromen van een vakantie in Zweden, eenmaal dat terug kan en mag.

Schot in de zaak

Een non-fictie podcast over het ondernemerschap. Maar op een hele fijne en luchtige manier gebracht. Kathleen van jawel Verbeelding en Tuttefrut en Elke van Beat The Goldfish sloegen eerder dit jaar de handen in elkaar en maken onder andere samen een podcast over hoe het is om te leven als freelancer. En hoe zij dat combineren met een gezin. Heerlijk fijn om naar te luisteren, want ze doen het absoluut op hun eigen manier. En gaan dus ook geen taboe’s of moeilijke onderwerpen uit de weg.

Andere podcasttips kan je hier, hier, hier en hier vinden.

Luisterde jij al naar een van bovenstaande podcasts? Tips voor andere podcasts zijn uiteraard ook altijd meer dan welkom! 🙂

*Afbeeldingen: eigen foto + Canva

10 Comments

 • Moederschip

  Van Duke heb ik ook genoten! Vond hem zelfs nog net iets beter dan Het oord. Boost heb ik toevallig vorige week ontdekt, grappig dat die nu hier verschijnt. Ooh die over Zweden ga ik zeker luisteren!

 • fieke

  Sinds enkele weken probeer ik ook vaker podcasts te luisteren: tijdens het kuisen, tijdens het strijken, soms tijdens het koken, tijdens het journalen, … Ik geniet er wel van! Mijn lijstje probeer ik niet te lang te laten worden, anders voel ik me overwhelmed.
  Onlangs ontdekte ik ‘Onbespreekbaar’ (ik weet niet meer via wie), en afgelopen weekend heb ik de eerste vier afleveringen al beluisterd. En ook ‘Weg’ van Sofie van Sofinesse is een aanrader! Maar ik ga binnenkort eens een lijstje op mijn blog delen, al zal er voor zo’n doorwinterde podcastbeluisteraar als jij niet veel nieuws meer tussen zitten denk ik :-).

  • Evi

   Oh ik kijk nu al uit naar dat lijstje. En no worries hoor, ik ontdek nog elke keer via blogs nieuwe podcasts. Dus het zou best kunnen dat je me kan verrassen 🙂

 • Lize

  Ik ben nieuw in de “Podcastwereld” en dus heel erg blij met jouw tips 🙂 Met Kerstmis kreeg ik al de tip om naar de podcasts van Anke Van Meer (In mijn hoofd) te luisteren en die vind ik echt wel goed.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *