Lessen die ik leerde in 2020
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

13 dingen die ik leerde in 2020

Dat 2020 niet verliep zoals iedereen voor ogen had, dat staat buiten kijf. Voor mij persoonlijk was het een loodzwaar jaar, waarin ik net iets te veel nieuwe rollen moest aannemen en mezelf opnieuw moest gaan zoeken of heruitvinden. Maar het was ook een jaar met heel veel mooie momenten. En ik leerde doorheen het jaar ook wel enkele belangrijke lessen – meer bepaald 13 – die ik hieronder graag met jullie deel.

Lessen die ik leerde in 2020: de kracht van buiten te komen
Een jaar van stilstaan en (zelf)reflectie

Het was tijdens een van mijn laatste afspraken met mijn psychologe dit jaar dat ik aan het terugblikken was. En het idee voor deze post in mijn hoofd begon te rijpen. Tijdens dat gesprek hadden we het er namelijk over dat het afgelopen jaar voor mij persoonlijk echt wel een rotjaar is geweest. Maar tegelijkertijd was het ook een jaar waarin ik heel veel leerde. En stappen zette richting Evi 2.0.

Ik leerde gigantisch veel bij, dankzij geweldig fijne cursussen die ik volgde, doordat ik naar heel veel podcasts luisterde en tal van boeken las. Maar er waren ook heel veel lessen die ik leerde doordat ik geheel onverwacht gedwongen werd om stil te staan. Plots kon ik niet anders dan aan (zelf)reflectie te gaan doen.

En dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, want de put waaruit ik moest krabbelen was diep. Er waren heel veel zijwegen die ik bewandeld heb (en nog wil bewandelen). Maar als ik er nu op terugblik, dan sta ik sterker in mijn schoenen dan pakweg dit voorjaar. En ben ik hoe vreemd dat ook mag klinken blij met de lessen die ik geleerd heb.

Lessen die ik leerde: zoektocht naar mezelf
13 lessen die ik in 2020 met vallen en opstaan leerde
 1. Vertrouw op je buikgevoel. Misschien wel een van de moeilijkste lessen die ik tot nu toe geleerd heb. Maar heel vaak weet mijn buikgevoel of iets ok is of niet. En dus probeer ik daar nu wat meer naar te luisteren.
 2. Ga elke dag naar buiten. Ook al is het maar voor 10 minuten, maar de kracht van buitenlucht en natuur is absoluut niet te onderschatten voor je mentale gezondheid.
 3. Durven toegeven dat het niet meer gaat en hulp zoeken is een sterkte.
 4. Er is warmte en liefde te vinden op de meest onverwachte plaatsen. Ik kreeg het afgelopen jaar uit de meest onverwachte hoeken zoveel begrip en steun. En werd daar helemaal warm van 🙂 .
 5. Creativiteit is niet alleen maar tekenen of ontwerpen. Creativiteit is ook proberen om dingen te fotograferen of pakweg ontwerpen te maken in Canva die je misschien nooit gaat gebruiken 🙂 .
 6. Neen zeggen tegen iemand anders is ja zeggen tegen jezelf. Je grenzen afbakenen is meer dan ok (en eigenlijk zelfs noodzakelijk).
 7. Je hoeft niet goed in iets te zijn om er energie uit te halen.
 8. (Zelf)ontwikkeling en ontplooiing zijn onontbeerlijk voor mij. Ik merkte het toen ik dit jaar nieuwe dingen aan het leren en uitproberen was. Ik leef daardoor op. En dus wil ik dat nog meer en vaker doen.
 9. Laat los wat je niet veranderen kan. Ik ben nogal een controlefreak en dit jaar verloor ik op heel veel domeinen plots de controle. Ik probeerde dan ook krampachtig dingen te veranderen die ik helemaal niet kon veranderen. Want ze lagen niet eens meer binnen handbereik. Maar door dat stukje voor stukje leren los te laten kwam er rust in de plaats.
 10. Enkel de mening van jezelf (en bij uitbreiding je dierbaren) doet ertoe. Wat anderen denken, daar moet je niet van wakker liggen.
 11. Mensen veranderen. En dat is ok.
 12. Mijn mentale veerkracht is groot. Al gaan hier ook heel veel credits naar mijn psychologe. Want zonder haar begeleiding en opdrachten was me dit alles niet gelukt.
 13. Minder is niet altijd slecht.
Lessen die ik leerde - laat dat nieuwe jaar maar komen
Klaar voor 2021!

Heel veel van bovenstaande lessen zijn nog work in progress hoor voor mij. Maar ik voel aan heel veel dingen dat ik op weg ben naar verandering. Alleen … verandering kost tijd. En verandering gaat gepaard met vallen en opstaan, met (nieuwe) dingen proberen en zien of ze werken en passen of niet. Maar ik heb er wel zin in, in die verandering. En dat is al heel wat, want eerlijk is eerlijk, dit voorjaar en deze zomer kroop ik het liefst van al zo diep mogelijk weg onder mijn dekbed.

Ik hoop dan ook vooral dat 2021 een jaar mag zijn waarin ik verder kan groeien. Maar ook dat het een kabbeljaar wordt. Want het afgelopen jaar hebben wij als gezin genoeg veranderingen gehad om een poosje verder te kunnen 😉 .

Laat 2021 dus maar komen, ik ben er klaar voor!!

Welke lessen leerde jij het afgelopen jaar?

15 Comments

 • Moederschip

  Ooh die 7de is prachtig ❤ Zoveel dingen die ik graag doe maar waar ik totaal niet goed in ben. En ik trek het me niet aan 🙂
  Voor mij was het ook een vreemd en heavy jaar, maar toch ben ik blij dat ik mezelf nu beter ken.

  • Evi

   Ik ben heel blij dat ook jij jezelf beter leerde kennen het afgelopen jaar! En die 7de idd he, ik ben van plan om dit jaar die dingen nog meer te doen ? ?

 • Samaja

  Ik vind ze vrijwel allemaal mooi en vooral helemaal kloppen. Het is duidelijk een heftig jaar voor je geweest, hopelijk brengt 2021 meer rust en veel fijne momenten!

 • Chez Julie

  Knap dat je zo’n wijze lessen trekt uit je rotjaar. Wat er gebeurt kan je niet controleren, wel hoe je ermee omgaat en al. Laat 2021 maar z’n kabbelende zelf zijn, one step at a time ?

  • Evi

   Thx! Het was niet makkelijk hoor, en zonder de hulp van mijn omgeving en psychologe was ik er niet in geslaagd om die lessen te trekken. Maar ik ben er wel dankbaar voor. En idd one step at a time dit jaar 😉 X

 • Katrien

  Ik leerde vooral om mezelf terug op de eerste plaats te zetten en dat niemand dat in jouw plaats doet. Ik wens je een prachtig 2021 toe! We komen er allemaal wel, elk op zijn/eigen manier.

 • Hilde

  Het is inderdaad een loodzwaar jaar geweest. Herkenbaar wat je hier schrijft Evi. Hulp eoeken is inderdaad geen schande integendeel zo toon je je sterk.

 • fieke

  Wat een mooie en waardevolle blogpost! De lessen zijn zo waar, maar de praktijk vind ik vaak heel wat lastiger dan de theorie.
  Succes met de verdere ontwikkeling van Evi 2.0 in 2021!

 • zwartraafje

  Daar zou ik er zo enkele als werkpunten van kunnen overschrijven in mijn bullet journal. Jammer genoeg verlopen zo’n omschakelingen niet van de ene op de andere dag en is het doorgaans een langduriger proces. Ik wens je dan ook heel veel succes met het meenemen en kunnen blijven toepassen van deze lessen. Een week terug bedacht ik me plots een aantal werkpunten voor mezelf. Eigenlijk had ik ze toen meteen moeten uitschrijven want nu weet ik ze niet meer allemaal. Deze herinner ik me echter nog wel: less is more, gewoon is al goed/zot genoeg, vergelijk jezelf niet met anderen, …

  • Evi

   Het is hier idd ook nog steeds een work in progress hoor. De ene dag gaat het beter dan de andere, en het is wat je schrijft he: zo een veranderingen vragen tijd. Veel tijd …

 • Leen

  Ik hoop ook op een kabbeljaar, amai 🙂
  Ik heb geleerd dat ik veel meer rust nodig heb dan ik ooit had gedacht. Dat mijn grenzen dichter bij mij liggen en dat het geen nut heeft om ze vijf km verder te leggen, daar heeft niemand iets aan. Dat ik veel meer tijd voor mezelf moet nemen. En dat niet op reis kunnen gaan nog niet zo erg is (al snak ik nu wel echt naar een weekje bergen of elders in de natuur).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *