Kookboek review

Kookboekweek #3

Het was al een hele poos geleden dat ik nog eens van Kookboekweek deed, een initiatief gestart door collega-blogster Fieke en Silke. Het was er hier de afgelopen weken namelijk wat te druk voor. Maar ik zag overal recensies verschijnen van Honger!, het kookboek van Mme Zsazsa en het water liep me in de mond. Ik schafte me het boek dankzij een bon die ik nog had liggen voor de Standaard Boekhandel dan ook aan. En ging ermee aan de slag!

Kookboekweek: Honger!

Sinds deze zomer al zag ik bij collega-blogster Fieke foto’s verschijnen van recepten uit Honger!, het kookboek van blogster Mme Zsazsa. Die foto’s zagen er telkens overheerlijk uit! Bovendien zou het een boek zijn vol “seizoensvriendelijke, vegetarische hoofdgerechten voor elke dag. Makkelijk genoeg om er na een vermoeiende werkdag nog aan te beginnen, maar verrassend genoeg om er goesting in te krijgen”. Ideaal dus voor mij als drukbezette mama 🙂

Het boek zelf is ingedeeld in vier grote blokken: pasta, granen & rijst, groenten en peulen. In elk ‘hoofdstuk’ vind je dan recepten volgens de seizoenen. Ik selecteerde vier hoofdgerechten voor mijn kookboekweek.

Pasta met venkel en citroen

Pasta-met-venkel-en-citroen---Honger!

Ik eet zelf heel graag venkel dus naar dit gerecht keek ik heel erg uit. Het recept is supereenvoudig maar o zo lekker! En heerlijk fris en licht voor een pasta. Sinds ik het boek aanschafte stond het hier al meerdere malen op tafel 🙂 Zelf doe ik er trouwens ietsje meer room in, maar dat komt omdat wij hier heel graag saus eten bij pasta.

Groentekoekjes

Groentekoekjes---Honger!

Eerst en vooral: mijn foto ziet er niet uit. Ik slaagde er niet in om deze groentekoekjes met ei netjes te bakken (ze zijn trouwens niet verbrand, om een duistere reden kleurden het ei en de groentjes snel bruin). De smaak daarentegen was wel op en top in orde! Alleen moet ik dus echt wel nog wat oefenen in het netjes bakken en omdraaien van mijn koekjes. Of dat stukje van het koken aan het lief overlaten 😉 Ik at deze koekjes trouwens met een frisse salade, zodat het een iets vollere maaltijd werd.

Restantentaart

Restantentaart

Een gerecht dat me aantrok door de naam alleen al. Restantentaart, mijn fantasie sloeg even op hol 😉 Maar goed, wie van jullie zou het ooit zelf bedenken om een taart te maken met de bladeren van een bloemkool? Ik in ieder geval niet. Bij ons was dat eigenlijk iets wat steevast bij het groenteafval belandde. Tot nu! Want de smaak van deze taart was verrassend lekker. Ik at er twee keer ‘s middags van, samen met een frisse salade erbij.

Witlooftaart op zijn kop

Voortaan mag je me voor dit gerecht wakker maken! Ik was een klein beetje op mijn hoede want er werd in het boek aangegeven dat de taart omdraaien (je bakt ze op zijn kop) geen sinecure was, maar mij lukte het wonderbaarlijk genoeg in 1 keer! Ik werkte de taart af met wat geitenkaas die ik er nadat ze uit de oven kwam over strooide. Een heerlijk gerecht voor op koude winterse dagen!

Het definitieve oordeel

Ik ben erg tevreden dat ik me dit boek aanschafte. Heel wat recepten zijn ongelooflijk eenvoudig om te maken. En nemen niet gigantisch veel tijd in beslag of zijn gerechten die je in de oven klaarmaakt. Waardoor je je handen vrij hebt om intussen iets anders te doen. Er wordt ook erg creatief met groenten omgesprongen, waardoor je nieuwe smaken leert kennen. Heel fijn is ook dat bij elk gerecht vermeld wordt wat er goed bij past. En wat je eventueel met restjes de dag erna kan doen. Er zijn nog tal van gerechten die ik absoluut wil proberen, dus dit boek zal nog vaak uit de kast gehaald worden 😉

“Honger!” is verschenen bij Manteau en kost 24,99 euro. Ik kocht het boek zelf een poosje terug en besloot om het te gebruiken voor deze Kookboekweek. 

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *