voordelen van 's ochtends sporten
Work-outs at home

Voordelen van ’s ochtends te sporten

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen of schrijven maar sinds een maand start ik zowat elke ochtend mijn dag met een morning work-out. En daar is een goeie reden voor. Want er zijn tal van voordelen verbonden aan ’s ochtends sporten. Ik som er graag enkele voor je op.

Hoe en waarom ik begon met morning work-outs

Het was dankzij een Instagram Story van Saar dat ik op  Miek Bams haar account uitkwam. En ontdekte dat zij een work-out programma voor thuis aanbood.

Waarom ik daar nu interesse in had? Wel, ergens in april realiseerde ik mij dat ik met enkel op mijn voeding te letten en te gaan hardlopen mijn gewicht niet naar beneden zou krijgen. En dus moest ik op zoek gaan naar andere vormen van sport. Alleen bleek dat niet zo evident te zijn in semi-lockdown tijden.

Tot ik dus dankzij Saar bij Miek en haar BamsFit@Home programma uitkwam. Dat programma bestaat uit elke week een nieuwe morning work-out en twee extra work-outs doorheen de week. Ik besloot om het een kans te geven en schreef me in (ter verduidelijking: netjes alles zelf betaald).

voordelen van 's ochtends sporten

Waarom ‘s ochtends sporten goed voor je is

Sinds vier mei 2020 start ik mijn dag met een morning work-out van om en bij de tien minuten. Ik zet er tegenwoordig zelfs mijn wekker voor, zodat ik er wat vroeger voor kan opstaan! Want ‘s ochtends sporten, daar zijn tal van voordelen aan verbonden.

’s Ochtends sporten = meteen klaarwakker zijn

Om te beginnen ben ik er meteen wakker door. Daar waar ik voorheen soms de hele ochtend – en bij uitbreiding soms zelfs een hele dag – het gevoel kon hebben dat ik maar niet volledig wakker raakte. Maar je dag starten met tien minuten sporten verhelpt dat probleem meteen 

Je hebt energie voor de rest van de dag

Ik krijg er pakken meer energie door. Niet alleen ’s ochtends, maar ook doorheen de dag. En zelfs tot vrij laat ’s avonds blijf ik over meer energie beschikken. Wat natuurlijk top is, want door ook ’s avonds nog meer energie te hebben en niet meer om 20u uitgeteld in de zetel te zitten, kan ik natuurlijk veel meer dingen doen.

Zetten van een gezonde en positieve toon voor de rest van de dag

Mijn dag al sportend starten geeft mij ook een goed gevoel over mezelf. Niet alleen omdat ik sporten al meteen van mijn to-do lijst kan afvinken. Maar ook omdat ik mijn dag gestart ben met iets goed voor mijn lichaam. En dat gevoel zorgt ervoor dat ik ook doorheen de dag meer gestimuleerd ben om op mijn voeding te blijven letten. Zelfs als het eens een moeilijke dag of moeilijk moment is.

Je avonden zijn terug vrij

Want je hebt je ’s ochtends al flink in het zweet gewerkt. En hoeft je dus ’s avonds niet meer in een sportoutfit te wringen. Die vrijgekomen tijd kan je gebruiken om iets anders leuks te gaan doen 😉.

Verhoogde focus doorheen de dag

Sporten, dat betekent adrenaline aanmaken. En die stof zorgt ervoor dat je wakker en alert ben. Dus als je ’s avonds laat gaat sporten, kan dit er net voor zorgen dat je niet in slaap raakt. Maar als je nu ’s ochtends gaat sporten, dan is dat probleem zo verholpen. En kan je die vrijgekomen adrenaline doorheen de rest van de dag gebruiken 😉. Bovendien merk ik dat mijn concentratie ook een pak hoger ligt als ik ’s ochtends eerst gesport heb.

Aanwakkeren van je metabolisme

Je dag starten met een stevige work-out, dat zorgt er ook voor dat je je stofwisseling een boost geeft. Waardoor je gedurende de rest van de dag ook meer gaat verbranden dan wanneer je sporten zou inruilen voor een paar minuten extra slaap.

Je kan nog alles geven tijdens de training

Aan het einde van de dag heb je vaak al heel wat van je beschikbare energie verbruikt. En dus kan het zijn dat je niet meer alles kan geven tijdens het sporten. Maar als je je dag start met sporten, dan heb je nog niets van je beschikbare dosis energie voor die dag gebruikt. En kan je dus voluit gaan tijdens je training. Waardoor je work-out uiteindelijk ook effectiever gaat zijn.

voordelen van 's ochtends sporten

Hoe gaat dat dan in zijn werk, zo ’s ochtends sporten van thuis uit?

Elke week post Miek op het online kanaal een nieuwe morning work-out. Die duurt tien minuten en bestaat telkens uit 40 seconden oefeningen en 20 seconden rust. De focus ligt daarbij heel vaak op je benen en billen. Want dat is je grootste spiergroep. En door die ’s ochtends te trainen stimuleer je je metabolisme. Ik hoor je nu al denken, 10 minuten, dat is niet lang. Maar geloof me, na tien minuten sta ik echt in het zweet (en heb ik spierpijn 🙂 ).

Wat ik fijn vind aan Miek is dat ze de oefeningen zelf de hele tijd meedoet. Dus niet zo één keer tonen en dan “en nu is het aan jullie”. Neen, ze doet echt elke 40 seconden mee. Waardoor ik ook niet zelf hoef te tellen of mijn tijd hoef te timen  Bovendien werkt haar enthousiasme heel aanstekelijk, waardoor ik dus al een maand lang mijn ochtend al sportend start!

Sporten jullie ook ‘s ochtends?

Afbeeldingen: Canva

4 Comments

  • Evi

   Voor die morning work-outs eigenlijk niet: af en toe eens een miniband en that’s it. Voor de andere work-outs soms eens een matje, miniband, kleine gewichtjes & springtouw. Valt dus allemaal heel goed mee als je beetje kijkt waar je die dingen koopt.

   Qua kostprijs vond ik het erg goed meevallen (ik betaalde 120 euro voor vier maanden), zeker in vergelijking met sommige andere programma’s die op social media de ronde doen.

 • Flavie

  Mijn uur om iets te doen van sport is vaak 10u… dan is mijn ontbijt verteerd en heb ik het meeste energie. Zolang ik thuiswerk is dat redelijk goed te combineren, eens terug naar het werk zal dit veel moeilijker zijn.

  • Evi

   Ik weet ook nog niet goed hoe ik dat sporten ‘s ochtends ga combineren met naar het werk gaan hoor. Maar ik probeer me er nog niet druk in te maken. Zolang we van thuis uit kunnen werken lukt het en dat is wat telt 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *