verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding Book Challenge – Gelezen in mei

Net als de voorbije jaren neem ik ook in 2020 deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt dus uit je leescomfortzone en ontdekt andere boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.

Verbeelding Book Challenge – Uitgelezen in mei 2020

In april lukte het lezen me niet zo goed. Er was veel te veel onrust in mijn hoofd, waardoor ik me niet goed kon concentreren. Maar ergens in mei hakte ik enkele knopen door en kwam ik tot een aantal inzichten. Die op hun beurt rust met zich meebrachten. En dat merkte ik ook, want ik slaagde er opnieuw in om voor mijn doen heel wat boeken uit te lezen.

Parel

CeCe heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens echt bij hoorde. De dood van haar vader is een keerpunt in haar leven. Nu haar zusje Star, met wie ze altijd heel close was, een nieuw leven opbouwt met haar geliefde, voelt ze zich helemaal alleen. Wanhopig verlaat CeCe Londen in een poging haar verleden te ontrafelen. De enige aanwijzing die ze heeft is een zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar eerder in Australië leefde. Via de prachtige stranden van het Thaise Krabi reist CeCe naar de ruwe vlaktes van Australië. Zal ze daar in de wildernis eindelijk haar geluk vinden?

De Zeven Zussen saga liet me duidelijk ook deze maand nog niet los. En dus besloot ik om eind vorige maand toch al maar te starten in het vervolg op boek drie. Het bleek trouwens de ideale lectuur te zijn om me te ontspannen in deze woelige tijden. Net als de vorige boeken volg je ook hier opnieuw een van de zussen in haar zoektocht naar haar afkomst en familie. En ondanks het feit dat ik de episode in Thailand niet echt veel vond bijdragen aan het geheel heb ik het boek wel graag gelezen.

De edele kunst van not giving a f*ck

Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Een van de boeken waar ik al een tijdje in bezig was. Maar waar ik deze maand er wel in slaagde om het (eindelijk!) uit te lezen. Dat ik er best wel lang over deed, heeft alles te maken met het feit dat ik me niet vaak voldoende lang kon concentreren om veel te lezen in dit boek. Het is op zich wel vlot geschreven, maar de materie stemt tot nadenken. En moest in mijn geval vaak wat bezinken. Hier en daar vond ik het best wel wat zweverig en Amerikaans aandoen. Maar ik haalde er toch enkele tips en tricks uit die ik vanaf nu probeer toe te passen.

Maan

Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird. Daar leert Tiggy de oude gitano Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en haar naar het Spaanse Granada stuurt om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden. Tegelijkertijd krijgt ze de kans haar eigen bijzondere gave verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, zal ze moeten beslissen of ze in Granada blijft, of teruggaat naar Kinnaird…

Na een non-fictie boek was het opnieuw tijd voor wat pure ontspanning. En las ik deel 5 van de Zeven Zussen reeks. Samen met boek 1 en 2 behoort dit momenteel tot mijn favoriete delen van de reeks. Het hoofdpersonage raakte me meer. En ook de locatie (Schotland) sprak tot mijn verbeelding. Ik vond het zelfs zo goed dat ik besloot om eventjes te wachten met boek zes. Want iets zegt me dat ik dat waarschijnlijk terug wat minder goed ga vinden.

A column of fire

In 1558, the ancient stones of Kingsbridge Cathedral look down on a city torn apart by religious conflict. As power in England shifts precariously between Catholics and Protestants, royalty and commoners clash, testing friendship, loyalty, and love. Ned Willard wants nothing more than to marry Margery Fitzgerald. But when the lovers find themselves on opposing sides of the religious conflict dividing the country, Ned goes to work for Princess Elizabeth. When she becomes queen, all Europe turns against England. The shrewd, determined young monarch sets up the country’s first secret service to give her early warning of assassination plots, rebellions, and invasion plans. Over a turbulent half-century, the love between Ned and Margery seems doomed as extremism sparks violence from Edinburgh to Geneva. Elizabeth clings to her throne and her principles, protected by a small, dedicated group of resourceful spies and courageous secret agents. The real enemies, then as now, are not the rival religions. The true battle pitches those who believe in tolerance and compromise against the tyrants who would impose their ideas on everyone else—no matter what the cost.

Ik startte begin april in dit boek en deed er dus bijna twee maand over om het uit te lezen. De muizenissen in mijn hoofd hebben hier zeker en vast iets met te maken. Maar wat de andere reden(en) zijn, daar ben ik nog steeds niet aan uit. Want het verhaal is een typisch Ken Follett verhaal. Veel personages, die wel allemaal goed worden uitgewerkt. En een prachtig verhaal, dat zich afspeelt in één van mijn favoriete periodes uit de Engelse geschiedenis. Het perfecte slot van de Kingbridge’s trilogie.

De verloren dochter

Berlijn, 1939. Na het overlijden van haar man vlucht Amanda Stenberg met haar twee dochters naar Frankrijk. Maar ze komt slechts met één van hen op de plaats van bestemming aan. En zelfs dan is hun vrijheid niet van lange duur. New York, 2015. Toen de Française Elise Duval na de Tweede Wereldoorlog in New York aankwam, liet ze haar verleden achter zich. Inmiddels is ze tachtig en heeft ze al jaren niet meer aan de oorlog of haar geboorteland Frankrijk gedacht. Dan staat er een vrouw op de stoep met een stapel brieven van Elises moeder, geschreven tijdens de oorlog. Na zeventig jaar blijkt welke gruwelijke keuzes iedereen moest maken om de oorlog te overleven, en hoe die keuzes nog decennialang hun schaduw werpen.

Een boek dat ik spotte in de bib toen wij onlangs voor het eerst sinds de semi-lockdown opnieuw konden gaan. En dat ik dus meteen ook meenam naar huis en op een weekend tijd uitlas. Het verhaal is niet ongelooflijk vernieuwend – want er zijn inmiddels al heel wat boeken over dit thema verschenen. Maar het leest wel vlot. En ik wou toch ook wel heel graag weten hoe het nu zou aflopen. Ideale tussendoorlectuur dus 🙂

Tussenstand

Verbeelding Book Challenge: 10/30

Goodreads Reading Challenge: 14/30

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *