Boekenpraat
Boeken & leestips

Boekenpraat: de boeken van januari 2022

In tegenstelling tot vorige jaren neem ik dit jaar bewust niet deel aan de Verbeelding Book Challenge. Maar uiteraard ben ik wel nog steeds van plan om heel wat te lezen. En de boeken die ik lees op maandelijkse basis met jou te delen. In een nieuwe maandelijkse rubriek: Boekenpraat. Dus bij deze: deze drie boeken las ik in januari.

Boekenpraat

Boekenpraat – waarom ik dit jaar niet deelneem aan een leeschallenge

Vorig jaar was één van mijn beste leesjaren ooit. Maar doorheen het jaar merkte ik dat ik soms moeite had om boeken te lezen. Omdat ik me bij de keuze van een volgend boek soms afvroeg of ik het beter niet zou laten liggen. Want ik zou er geen puntje van een challenge met kunnen afvinken. En dat is jammer. Want lezen, dat moet vooral fijn zijn!

En dus besloot ik om het dit jaar anders aan te pakken: geen Goodreads reading challenge, geen Verbeelding Book Challenge. Maar gewoon terug lezen voor de fun. En de boeken die ik las, die hou ik vanaf nu bij in mijn bujo. Maar uiteraard deel ik ze ook hier wel nog op de blog, in de rubriek Boekenpraat.

Boekenpraat: deze drie boeken las ik in januari

In deze editie van boekenpraat komen drie boeken aan bod, waarvan twee vrij dikke. Dus naar mijn normen was januari een goeie leesmaand! Twee van de drie boeken las ik trouwens op mijn e-reader. Via mijn Kobo Plus abonnement. Maar ook via CloudLibrary. Want ik (her)ontdekte dat platform en wil er graag wat meer gebruik van maken.

De heren van de tijd

Vitoria, 2019. De roman De heren van de tijd, die zich afspeelt in de middeleeuwen, is een groot succes. Hij verschijnt onder het mysterieuze pseudoniem Diego Veilaz. Vitoria, 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een missie van twee jaar, hem opgedragen door de koning. Hij treft zijn broer aan, getrouwd met de vrouw die ooit zíjn bruid was. In het heden krijgt Unai López de Ayala te maken met een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei overeenkomsten met zijn eigen verleden. En deze ontdekking zal voor hem en zijn familie alles veranderen.

Vorig jaar las ik al deel 1 en 2 van deze trilogie. En dus leek het me wel fijn te zijn om ook deel drie te lezen. Het is een vrij dik boek, maar wel eentje waar ik van genoten heb. Net als in de vorige 2 delen onderzoekt ook dit keer inspecteur Unai een aantal moorden. Die dit keer gebaseerd zijn op een middeleeuws manuscript. Ik vond het dan ook ongelooflijk fijn om afwisselend stukken uit het middeleeuwse manuscript en het moordonderzoek te lezen. En misschien zelfs nog fijner: er was een duidelijk einde voor de trilogie voorzien. Net als in de vorige boeken zijn ook hier de verschillende verhaallijnen trouwens goed uitgewerkt. En leer je de personages nog dat tikkeltje beter kennen. Kortom een heel fijn boek dat de trilogie netjes afsluit.

Mamarazzi

Als moeder wil je het liefst ieder moment van je kinderen vastleggen, zeker als ze nog jong zijn. Maar het resultaat is vaak een overvolle smartphone met foto’s die het net niet zijn én waar je vervolgens niks meer mee doet. Zo zonde! Want fotograferen is echt makkelijker dan het lijkt. Zelfs met een telefoon. Dit boek gaat je helpen bij het pakken van al die mooie, lollige en ontroerende momenten van je lievelingen. Van licht, compositie en instellingen tot het maken van een album; met de tips en tricks ben je binnen no-time een volleerde mamarazzi. Je kinderen zullen je later dankbaar zijn!

Dit boek lag hier al een poosje op mijn nachtkastje. Al van toen ik het bij Fieke spotte. Dus in januari nam ik er eindelijk de tijd voor. Het friste mijn kennis over een aantal fotografiebegrippen op. En daagde me ook uit om met een aantal dingen al meteen aan de slag te gaan. Een interessant boek als je graag wat extra tips meepikt over het fotograferen van kinderen.

The missing sister

De zevende zus, het zevende deel in de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley, gaat over de mysterieuze zevende zus. Ze was altijd onvindbaar, maar als Georg Hoffman onthult dat hij haar misschien op het spoor is, ontdekken Maia en Ally dat er twee aanwijzingen zijn: het adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland, en een tekening van een bijzondere, stervormige ring. CeCe, die in Australië woont, gaat op onderzoek uit. Dat blijkt pas het begin van de zinderende zoektocht naar de zevende zus, want de vrouw met de bijzondere ring is net aan een grote reis begonnen. Het wordt een race tegen de klok die de zussen de hele wereld over voert. Ze proberen haar spoor te volgen in Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland, Frankrijk en Ierland, maar ze lijken steeds een stap achter te lopen…

Het boek waar ik al heel lang naar uitkeek. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen het plots beschikbaar was op CloudLibrary. Ik las het boek in het Engels. En dat was wel eventjes wennen. Maar eenmaal ik in het verhaal zat, werd ik helemaal meegezogen.

In tegenstelling tot de vorige delen gaat in dit verhaal niet één bepaalde zus op zoek naar haar verleden. Maar gaan alle zussen op zoek naar de ontbrekende zevende zus. En die zoektocht zorgt er dan weer voor dat een van de hoofdpersonages besluit om haar verleden uit te spitten. Wat ons naar Noord-Ierland en de hevige onrusten die daar heersten brengt.

Het verhaal zelf vond ik goed geschreven. Net als de manier waarop de verschillende verhaallijnen samen komen. En ja, het klopt dat sommige personages beter uitgewerkt kunnen worden. Dat het einde zoveel vragen openlaat dat ik reikhalzend uitkijk naar het vervolg. En dat ik graag wat meer had gelezen over de oorlog die woedde in Noord-Ierland. Maar dat neemt niet weg dat het heerlijk ontspannende lectuur was.

Welke boeken lazen jullie de afgelopen maand? Maak jij al gebruik van CloudLibrary?

12 Comments

 • Sanne

  Ik neem nooit deel aan die lees-challenges, inderdaad om de reden dat je dan bepaalde boeken misschien zou laten liggen. Lekker lezen wat en wanneer ik wil 🙂 De zevende zus vond ik ook goed, alleen had er voor mij juist wat minder geschiedenis in gemogen in plaats van meer haha. Maar het is nog zooo lang wachten tot april 2023!

  • Evi

   Ik denk het wel 🙂 Als onze bib hier in Asse daarop aangesloten is, kan ik me niet inbeelden dat een veel grotere bib zoals die in Gent dat niet zou zijn. Bij deze de link: https://www.yourcloudlibrary.com/nl/

   Ik log dan in met mijn mailadres en paswoord van Mijn Bibliotheek. Bij land selecteer ik België, Staat/Provincie: Eboeken Vlaanderen en Brussel en dan bij plaatselijke bib: de Bib. En dan kan je boeken reserveren en downloaden van thuis uit ;-). Als je hun stappenplan volgt kan je ze ook heel eenvoudig op je e-reader zetten.

   Kleine tip: de meldingen werken wel beter via de app bij mij dan wanneer ik via hun website surf.

   Laat gerust weten mocht je nog vragen hebben!

  • Evi

   Ik lees op mijn e-reader heel veel boeken via mijn Kobo Plus abo. Maar sommige (vooral Engelstalige) vind ik makkelijker via die CloudLibrary.

   Voordeel daar is ook dat je ze van thuis uit kan downloaden 😉 Neem anders gerust al eens een kijkje op hun website: https://www.yourcloudlibrary.com/nl/ En laat me zeker maar weten mocht je nog vragen hebben!

 • Mie kids

  Ik doe ook om die reden niet mee aan challenges. Het lezen moet leuk blijven, dus lekker lezen wat goed voelt. Dat fotoboek lijkt me wel leuk om eens te lezen. Ik maak graag foto’s en ken er niet zoveel van. Dus lijkt me perfect om mijn kennis wat bij te schaven.

 • Flavie

  Ik ben ook fan van de CloudLibrary, wekelijks ga ik eens gaan piepen of er geen nieuwe boeken zijn bijgekomen om op mijn verlanglijstje te zetten :-).
  Vaak vraag ik mij af of ik mij ook eens moet wagen aan de boeken van de Zeven Zussen en ik denk dat ik dit toch eens ga doen. Naar de triologie ben ik ook wel benieuwd.

 • Katrien

  Ik heb de afgelopen dagen CloudLibrary ook herontdekt. Dankzij mijn BIB-abonnement heb ik toegang, maar ik gebruikte het eigenlijk nog niet. Tot ik vorige week mijn wishlist eens langs de CloudLibrary legde en zag dat er heel wat boeken inzaten die ik graag eens wilde lezen! Dus ik begin er binnenkort ook eens aan, eerst de boeken uit de BIB uitlezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *