positief logboek
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

30 dagen een positief logboek bijhouden: wat ik daar van vond en uit leerde

De meeste hier weten al dat ik elke ochtend drie dingen noteer waar ik de dag ervoor dankbaar voor was. Gouden randjes of kleine gelukjes zoals je ze wil noemen. Maar tijdens gesprekken met de psycholoog en later ook tijdens het Plan Self Traject ontdekte ik dat dat niet helemaal hetzelfde is als je dag positief afsluiten. En dus probeerde ik in januari om zo goed als elke dag een positief logboek bij te houden.

Positief logboek

Een positief logboek?

Je dag positief afsluiten … toegegeven het klonk me in het begin wat vreemd in de oren. Want ik hield toch al mijn kleine gelukjes al bij? Maar zowel de psycholoog als Stephanie van Plan S wezen me er op dat dat niet helemaal hetzelfde is.

Bij mijn kleine gelukjes noteer ik vooral dingen waar ik dankbaar voor ben. Zoals de zon die scheen. Een onverwacht leuk berichtje van een vriendin. Een middagwandeling. Terwijl je bij een positief logboek enkele vragen beantwoordt. En je op die manier reflecteert op je dag. Of je bijvoorbeeld iets goed voor jezelf, je lichaam en anderen hebt gedaan. Door bij een aantal dingen stil te staan sluit je vervolgens je dag op een positieve manier af.

Ik had de opdracht om een positief logboek bij te houden al eens gekregen van de psycholoog. En later ook tijdens het Plan Self traject. Omdat het ook helpt om je zelfbeeld aan te passen en jezelf wat liever te zien. En dus besloot ik om er in januari terug met te starten.

Hoe ik dat concreet aanpakte & wat ik ervan vond

Ik haalde er de reviewvragen die ik twee jaar terug van de psycholoog kreeg opnieuw bij. En vulde ze aan met enkele reviewvragen die ik in de Plan S Planner vond. Bij het afsluiten van mijn werkdag noteerde ik dan antwoorden op die vragen in mijn bujo. En dan net voor het slapengaan deed ik nog eens hetzelfde voor de rest van de dag.

Toegegeven, ik slaagde er niet elke dag in. Vooral de dagen waarop ik Tuur van school ging halen, vormden een uitdaging. Net als het weekend. Waarschijnlijk omdat ik op die dagen meteen bezig ben met Tuur. En dus wat minder tijd heb om mijn dag rustig af te sluiten.

Daarnaast vond ik het soms ook wel wat veel. Om zowel professioneel als privé vragen te beantwoorden. Dus voor de komende tijd schrapte ik een aantal vragen. En voegde ik er een aantal samen. Zodat ze één geheel vormen. Die ik dan in één keer beantwoord.

Ik vond het ook niet altijd even makkelijk om op elke vraag een antwoord te formuleren. Zeker op dagen dat ik het lastig had. Of veel stress had. Maar ik weet dat het net dan belangrijk is om stil te staan en te reflecteren. Want nadien heb ik er wel telkens baat bij.

positief logboek

Wat ik er uit leerde

Ook al slaagde ik er niet in om elke dag een positief logboek bij te houden, ik leerde er wel terug heel wat uit. Om te beginnen dat ik rustiger ben na zo een reflectiemoment. Maar ook dat hoe slecht mijn dag ook leek te zijn en hoe nutteloos ik me soms ook kon voelen, dat slechts een gevoel was. En ik veel meer kon en kan dan wat ik op zo een dagen over mezelf denk.

Maar ook dat ik aandacht moet hebben voor elk aspect van zelfzorg. En dat zelfzorg soms in hele kleine dingen kan zitten. Zoals mijn lichaam verzorgen met een goeie bodycrème. Mindful een thee drinken of pauze nemen. En proberen om ook iedere dag eventjes tijd voor mezelf, alleen te hebben.

Kortom, die dagelijkse reflectie helpt me niet alleen om mijn dag positief af te sluiten en mijn zelfbeeld op te krikken. Het is ook een graadmeter voor mijn mentale gezondheid en zelfzorg. En dus een tool die ik nog een tijdje ga gebruiken.

Maakte jij ooit al gebruik van zo een positief logboek en/of journalling prompts om terug te blikken op je dag?

11 Comments

 • Annelies

  Boeiend dit! Ik neem sinds dit jaar elke maand een momentje om te reflecteren in mijn journal en dat vind ik al een hele prestatie. Daarnaast schrijft ik lichtpuntjes neer en wanneer ik daar zin of nood aan heb journal ik op het einde van de dag mijn gedachten neer. Het is nog een experiment voorlopig, dus ik kan nog niet zeggen of er ik echt een effect van voel.

 • zwartraafje

  Die thee drinken dat komt wel goed maar regelmatig bodylotion smeren is hier nog steeds een probleem. Ik vergeet het immers keer op keer en dat terwijl ik er mijn huid ongetwijfeld een pak gelukkiger door zou maken.

 • Isa

  ik heb zo een ‘one line journal’ … ik dacht dat zal nog wel lukken. want ergens vind ik het wel belangrijk om iets op te schrijven over de dag. Maar zelfs dat lukt me vaak niet. dus goh… mooi idee maar weet niet of ik er toe zou komen, jammer genoeg.

 • Goofball

  wel boeiend, dat verschil tussen “count your blessings” en een positief logboek. Ik worstel er ook wat mee: ik noteer heel consequent elke maand al jarenlang mijn blessings. Die komen ieder maandeinde mooi online op mijn blog. Maar vaak zijn dat effectief kleine toevalligheden waar je even van geniet, maar minder zaken waar ik dankbaar voor ben of die me een meer diepgaande positieve ingesteldheid geven. Ik vind kleine blessings nog steeds nuttig om op te schrijven en me ervan bewust te zijn.

  • Evi

   Die kleine blessings schrijf ik ook nog steeds op hoor. Maar er zit inderdaad een subtiel verschil in. En dat positieve logboek had ik echt ook nodig om mijn zelfvertrouwen en zelfliefde op te krikken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *