starten met hardlopen
Hardlopen

Evi zocht en vond loopmotivatie

Ergens in november – december vorig jaar verloor ik de goesting om veel te gaan joggen. Het was koud en donker en ik had er simpelweg geen zin in. Bij de start van het nieuwe jaar nam ik me voor om terug meer te gaan joggen. Maar tot in april gebeurde dat niet op regelmatige basis. En ontbrak de motivatie om veel te gaan joggen hier echt wel nog steeds wat. Tot ik op 2 manieren loopmotivatie vond en de afgelopen twee maanden opnieuw regelmatig ging joggen.

Gezocht: loopmotivatie

Ik schreef het hierboven al: afgelopen winter stond gaan joggen hier op een zeer laag pitje. Nochtans heb ik heel veel baat bij twee tot drie keer per week te gaan joggen. Zelfs in de winter. Want het helpt niet alleen om mijn hoofd leeg te maken en frustraties van me af te lopen (pun intended 😉 ). Het zorgt ook voor een energieboost. En het is in deze tijden nog steeds absoluut een zeldzaam moment van helemaal alleen zijn.

Alleen … doordat ik een hele poos niet zo regelmatig was geweest, was mijn conditie gaan smelten als sneeuw voor de zon. Waardoor ik ook niet meer genoot van mijn looptoertjes. Want het ging niet zo vlot en zo snel als ik zelf wou. Ik had dus ergens een schop onder mijn kont nodig.

Loopmotivatie

Loopmotivatie 1: de vernieuwde Start 2 Run app

En die kreeg ik in twee vormen! De eerste was in de vorm van de vernieuwde Start 2 Run app. Een aantal updates waar ik al een poosje op zat te wachten werden in maart beschikbaar gemaakt. Onder meer het koppelen van een externe hartslagmeter via bluetooth. Maar ook het herstarten van je trainingsschema. En vooral dat laatste was iets waar ik heel erg naar uitkeek.

Tot daarvoor hernam ik wel eens een schema, maar doordat die groene vinkjes van afgewerkte trainingen uit het verleden bleven staan, vond ik het soms moeilijk om te zien welke trainingen ik nog moest doen. En dat zorgde voor vonken in mijn hoofd.

Dus van zodra die update beschikbaar was, heb ik al mijn trainingsschema’s gereset. Aangezien het lopen ook echt voor geen meter ging, besloot ik om het allereerste schema er opnieuw bij te nemen. Ik had wel door dat de eerste lessen niet bepaald bevorderlijk gingen zijn. Want ik kon wel net iets langer dan 5 minuten aan één stuk joggen. En dus besloot ik om midden in het schema in te pikken.

Loopmotivatie 2: de april challenge van Miek Bams

Een extra dosis loopmotivatie kreeg ik toen Miek een loopchallenge op Instagram organiseerde. Het principe was heel eenvoudig: je gaf op voorhand aan of je 20, 40 of 50km wou lopen. Waarna je na elk looptoertje even een screenshot deelde van het aantal kilometers dat je die keer gelopen had en hoeveel je er nog moest lopen om je doel te halen.

Om mezelf niet al te veel druk op te leggen besloot ik om voor de 20 kilometer te gaan. En eerlijk? Zo een challenge helpt wel om te gaan joggen. Doordat ik een realistisch doel gekozen had, hoefde ik me tijdens het joggen ook niet druk te maken om mijn snelheid of aantal kilometers. En dat werkte enorm bevrijdend.

En nu?

Intussen zit mijn eerste schema er op. En is ook de challenge van Miek afgelopen. Maar de goesting om te blijven joggen, die is er wel. Dat het ‘s avonds wat langer licht is helpt natuurlijk wel. En ik moet ook toegeven, ik ben er de afgelopen weken best wel gewoon aan geworden om tijdens Tuur zijn voetbaltrainingen te gaan joggen. In plaats van snel naar huis te komen en nog wat werk te verzetten. Om vervolgens opnieuw richting de voetbal te vertrekken.

En dus besloot ik om mijn abonnement te vernieuwen. Waardoor ik ook meteen een nieuw trainingsschema kon kiezen. Dat laatste heb ik geselecteerd aan de hand van de richtlijnen van Start 2 Run.

loopmotivatie

Hoe gaat het nu met het joggen?

Omdat het joggen hier nog niet zo vlot gaat als ik zou willen, koos ik bewust voor het 5km onderhoudschema. Toegegeven, het is soms heel frustrerend om te moeten vaststellen dat ik vorig jaar veel sneller liep. Dat ik zonder probleem langere afstanden liep. En het joggen zelf ook een pak makkelijker ging.

Maar ik heb intussen besloten om die eerste twee (afstand en snelheid) wat los te laten. Want traag lopen is ook lopen. En uiteindelijk gaat het mij meer om de andere voordelen, zoals mijn hoofd leeg maken en wat me-time hebben. Dus vandaar mijn keuze voor 5km onderhoud. Laat mij eerst die 5km maar vlot kunnen joggen, voor ik aan andere snelheden of afstanden begin te denken 😉 .

Hoe zit het met jouw sportieve prestaties?

8 Comments

 • Moederschip

  Bij mij is het echt een ramp! In september liep ik nog een 10 miles en nu lukt 5km amper. Ik heb ook opnieuw opgebouwd vanaf les 20 en dat ging goed, maar een paar weken later was ik weer terug bij af. Ik weet dat stress en vermoeidheid een grote rol spelen daarin bij mij, en daar heb ik de laatste tijd wel wat van te verduren gehad. Maar ik ben mild en zolang ik blijf bewegen (ik geniet evenveel van wandelen of zwemmen) is het allemaal oké voor mij 🙂

  • Evi

   Ai toch! Al klinkt het ook wel heel herkenbaar. Ik weet dat stress en vermoeidheid hier ook een serieuze impact hebben en die voel ik dus keihard (nog steeds). Maar het is wat je zegt: zolang we bewegen is het dik ok!

 • Liesbeth

  Als het een troost is: mijn loopcoach zegt (en dat klinkt contradictorisch): je moet eerst traag leren lopen om sneller te gaan. En dat klopt echt! Ik heb leren lopen op hartslag en de eerste keren moest ik bijna wandelen om niet meteen met een hartslagpiek geconfronteerd te moeten worden. Inmiddels lukt snel lopen wel, maar dat is echt een proces geweest. Je strategie zit dus zeker goed! 👍🏻 Blijven gaan!

  • Evi

   Thx! Ik weet idd dat trager lopen om nadien sneller te gaan goed werkt (van toen ik idd ook een tijdje ging trainen op hartslag). Alleen is het soms een beetje frustrerend. Maar kijk, het belangrijkste is dan denk ik dat ik blijf bewegen 😉

 • Katrien

  Ik ben aan hetzelfde schema bezig. Na een dipje daar opnieuw ingepikt en de laatste dagen gaat het wel redelijk goed. Ik voel vooruitgang. En tussen de loopjes probeer ik ook work-outs te doen en die helpen ook wel. Maar de meest opvallende vaststelling is dat ik beter loop sinds ik ijzer pillen neem. Na een bloedonderzoek had ik ijzertekort, dus neem ik nu al 3 weken pilletjes. En ik heb opvallend meer power in de benen sindsdien. Zeker bergop.

  • Evi

   Oh dat is top! Ik moet hier nog even resultaten van endocrinoloog afwachten, maar hoop om daarna met een aantal dingen aan de slag te kunnen gaan en terug ook wat meer power te gaan hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *