Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Boek review: Focus Aan/Uit

Sinds vorig jaar probeer ik om ook wat meer non-fictie boeken te lezen. En dan vooral non-fictie boeken waar ik wat uit kan leren. Dus toen ik op de Instagramstories van Stephanie van Plan S het boek Focus Aan/Uit voorbij zag komen, was ik heel benieuwd geworden. Want achterhalen hoe je beter je focus kan bewaren, daar had ik wel oren naar!

Focus Aan/Uit

Ik las het boek via mijn Kobo Plus abonnement. En alhoewel het geen dik boek is – in totaal telde mijn e-versie 147 pagina’s – deed ik er best wel een poosje over. Niet omdat het niet interessant is of niet vlot leest. Maar vooral omdat ik alles goed wou laten bezinken. En ik tijdens het lezen geweldig veel dingen aanduidde en overschreef in mijn bujo.

Het boek bestaat uit 2 grote delen, onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Aan de hand van wetenschappelijke toelichtingen krijg je meer inzicht in hoe het komt dat je je focus niet kan bewaren. En welke de vier grote concentratielekken zijn. Maar je leert ook wat je daar aan kan doen, aan de hand van voorbeelden en heel concrete tips.

Daarnaast krijg je ook tal van tips mee om je brein rust te leren gunnen. Want non-stop aanstaan, dat kan niemand. En het is bovendien erg nefast voor creativiteit. Tot slot krijg je ook heel wat praktische tips mee rond afleidingen op de werkvloer, zoals e-mails, vergaderingen en smartphoneverslaving.

Focus Aan/uit vier grote concentratielekken

Wat ik leerde uit het boek

Een aantal dingen die ik al vermoedde, werden in het boek bevestigd. Zo komt er bijvoorbeeld aan bod dat kantoorlandschappen inderdaad dodelijk zijn voor je concentratie. En iets waar ik mezelf al regelmatig op betrapte: dat ook te weinig uitdagende taken zorgen voor concentratieverlies. Maar ook andere dingen werden bevestigd: zoals dat lange dagen maken niets te zien heeft met productief zijn. En dat notificaties des duivels zijn 🙂 .

Ik leerde ook dat er een verschil bestaat tussen multitasken en switchtasken. En dat wij vaak denken dat we aan het multitasken zijn, maar we in werkelijkheid aan switchtasken doen. Wat geweldig nefast is. Want bij switchtasken wissel je letterlijk continue je aandacht tussen 2 dingen die je absolute aandacht vragen. Bij multitasken daarentegen combineer je 2 eenvoudige taken en wissel je dus niet continu je aandacht.

Wat ik ook niet wist is dat de invulling van mijn pauzes absoluut nefast is voor mijn brein. Tijdens een pauze scrolde ik bijvoorbeeld vaak door social media, beluisterde ik een podcast, las ik een boek of schreef ik blogposts. Maar dat zijn stuk voor stuk dingen waarbij mijn hersenen nog steeds nieuwe informatie dienen op te nemen. En ik ze dus eigenlijk op geen enkel moment rust gun(de).

Met deze tips uit Focus Aan/Uit ga ik aan de slag

 1. Neem altijd een paperclip of iets anders kleins mee naar een meeting of gesprek. Door iets in je handen te hebben, zal je minder snel afgeleid zijn en je meer focussen op het gesprek.
 2. Vul lege ruimte op door routinetaken net een tikkeltje uitdagender te maken. En ze bijvoorbeeld op een kortere tijdsspanne te doen.
 3. Gun jezelf een piekermoment. Vooral ‘s nachts durf ik nogal eens wakker te liggen en te piekeren. Wat uiteraard niet bevorderlijk is. In het boek krijg je de tip mee om jezelf dan 15 minuten per dag toe te staan om te piekeren. En die piekergedachten dan ook ergens te noteren. Zijn je 15 minuten om, dan stop je ermee.
 4. Zorg minstens voor 1 open aandacht moment per dag. En laat je gedachten bewust afdwalen. Zelf ga ik dit proberen te doen door ‘s middags bijvoorbeeld zonder podcast te gaan wandelen. Of door tijdens het lunchen gewoon eens voor me naar buiten te staren.
 5. Pauzes zijn noodzakelijk! Simpele bulktaken kan je gedurende 25 minuten doen, waarna je best 5 minuten pauze neemt. Ook wel gekend als de Pomodorotechniek. Maar als je echt dient te focussen, doe je dat beter gedurende 90 minuten, gevolgd door 15 minuten pauze.

Ik kijk er alvast naar uit om met deze tips aan de slag te gaan. En ben benieuwd naar de resultaten!

Hoe zit het met jouw focus? En nam jij al open aandacht pauzes?

10 Comments

 • Katrien

  Het boek staat ook al een tijdje op mijn wishlist om eens te lezen. Goeie tips wel! Ik ben ook wel fan van langere focusmomenten met langere pauzes daarna. Als ik in een bepaalde flow zit, moet ik kunnen doorwerken dan is stoppen dodelijk.

  • Evi

   Echt he, merk dat hier ook. Als ik echt in een flow zit en dan moet stoppen, dan gaat het nadien voor geen meter meer vooruit. Hoera dus voor langere focusmomenten & langere pauzes 😉

 • Hilde

  Het spreekt me wel aan al is dit niet in alle jobs mogelijk. Zoals met alle zelfhulpboeken, zijn er altijd tips die je kan toepassen en andere dan ook weer niet. Maar toch, al bij al interessant vind ik.

  • Evi

   Het hangt inderdaad wat van je job af natuurlijk, maar het is wat je zegt: je moet idd altijd even kijken welke tips en op welke manier jij ze voor jouw specifieke situatie kan toepassen. Ik vond het alvast een heel interessant boek om te lezen!

 • Goofball

  ah mijn coach heeft mij ook al gezegd dat ik een piekermoment moet inlassen. Het lijkt me zo een bevreemdend idee. Heb je dat al geprobeerd? Lukt dat op “commando” dan wel en later niet meer te piekeren?

  • Evi

   Ik ben dat inderdaad aan het proberen. Vaak voelt het inderdaad ook nog vreemd aan en ik pieker tegenwoordig ook nog ‘s nachts hoor, los van dat piekermoment. Maar ik wil het nog een poosje een kans geven. Want ik vermoed dat het een beetje een gewoonte is die je moet aanleren en dat kost wat tijd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *