Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in april 2021

Net als de voorbije jaren neem ik ook dit jaar deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. En uiteraard neem ik ook dit jaar terug deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las en beluisterde.

deze boeken las ik in april 2021

Leesupdate: deze boeken las ik in april 2021

Je kan geweldig veel dingen zeggen over corona, maar één ding staat vast: het zorgt hier voor een ongeziene leesboost 🙂 . Aangezien ik amper iets kan vinden op tv of Netflix dat me kan boeien, las ik ook in april elke avond geweldig veel. Al merkte ik wel dat ik voornamelijk naar hele luchtige en YA lectuur greep. Want de wat zwaardere kost, dat kon mijn hoofd precies even niet zo goed aan. En toegegeven, vaak is het lezen van chicklit en YA boeken een ideale manier om even aan de werkelijkheid te ontspannen.

Een vorstelijk aanbod

Londen, 1815. Rijkdom, lust en verraad zijn aan de orde van de dag in negentiende-eeuws Engeland. En de familie Bridgerton staat altijd vooraan. Benedict Bridgerton heeft zijn oog laten vallen op Sophie Beckett. Sophie had niet durven dromen dat ze ooit zou binnenkomen op een van Lady Bridgertons befaamde gemaskerde bals. Laat staan dat ze daar haar droomprins zou ontmoeten. Hoewel ze de dochter van een graaf is, wordt Sophie door haar afschuwelijke stiefmoeder als een bediende behandeld. Maar nu, zwierend in de sterke armen van de hartverscheurend knappe Benedict Bridgerton, voelt ze zich net een prinses. Helaas weet ze maar al te goed dat de betovering verbroken zal zijn zodra de klok middernacht slaat. Kan ze Benedict voor zich winnen voor het te laat is?

Eerder dit jaar las ik al deel 1 en 2 van de Bridgertonreeks. Maar daarna had ik er precies eventjes genoeg van. Tot nu en dus waagde ik me aan deel 3. Het verhaal bevat ook dit keer alle gekende elementen: jongeman en vrouw dienen te trouwen, zijn aangetrokken tot elkaar maar willen dat niet toegeven, tot ze uiteindelijk bezwijken en het tot een happy end komt.

Is het hoogstaande lectuur? Neen. Kunnen de verhaallijnen en personages beter uitgewerkt worden? Zeker en vast. Zijn sommige van de personages en gebeurtenissen extreem stereotiep? Beetje wel 🙂 Maar dat alles neemt niet weg dat het heerlijke boeken zijn om bij te weg te dromen en met te ontspannen. In mijn geval is dat terwijl ik een warm bad met een goed glas wijn erbij neem 😉 .

Stad van vuur

Clary Fray zou willen dat haar leven weer zoals vroeger was. Maar wat is normaal wanneer je een Schaduwjager bent en je plotseling wezens zoals weerwolven, elfjes en vampieren kunt zien? Clary zou dolgraag meer tijd doorbrengen met haar beste vriend, Simon, maar de Schaduwjagers willen haar niet laten gaan. Vooral haar knappe, maar vervelende broer Jace niet. Clary’s enige kans om haar verdwenen moeder te vinden is om de ontspoorde en kwaadaardige Schaduwjager Valentine te pakken te krijgen.

Ik schreef het hier al: het lief en ik zijn de serie op Netflix aan het bekijken. En nadat ik vorige maand best wel genoot van deel 1 van de boekenreeks besloot ik om deze maand meteen ook te starten in deel 2. Vanaf boek 2 beginnen de verschillen met de serie groter en groter te worden. Vooral dan wat de verhaallijnen betreft.

Sommige verhaallijnen vind ik absoluut veel realistischer en beter uitgewerkt in de boeken. Maar ergens is dat ook wel normaal, want je hebt natuurlijk meer ruimte en tijd om die dingen in de diepte uit te werken dan in een gemiddelde Netflixserie. Al moet ik toegeven dat ook de serie me nog steeds kan bekoren 🙂 .

Maar goed, het boek zelf. De vertaling was dit keer een pak beter, waardoor het veel aangenamer las. De grote verhaallijnen kende ik dankzij de serie wel al, maar net daardoor kon ik beter op de details en de verschillen letten. En vond ik bijvoorbeeld dat er in tegenstelling tot boek 1 dit keer veel meer spanning aan te pas kwam. Ik heb er dus absoluut van genoten!

Stad van glas

Om het leven van haar moeder te redden, moet Clary naar de Stad van Glas, waar de Schaduwjagers oorspronkelijk vandaan komen. De stad betreden zonder toestemming betekent de doodstraf. Clary’s beste vriend Simon wordt gevangen gehouden door de Schaduwjagers, haar broer Jace wil haar uit de weg ruimen en de kwaadaardige Valentine maakt zich klaar om alle Schaduwjagers voorgoed uit te roeien. Clary’s enige kans om Valentine te verslaan, is om de hulp in te schakelen van de mysterieuze Sebastian. Maar kunnen Benedelingen en Schaduwjagers hun haat voor elkaar opzij zetten om samen te werken?

En dus zal het jou waarschijnlijk niet verbazen dat ik meteen daarna aan deel 3 van de boekenreeks begon. Want doordat naar het einde toe de uitwerking van de verhaallijnen nog meer begonnen af te wijken van de Netflixserie, werd het wel heel spannend. En moest ik mezelf avond na avond verplichten om op tijd te stoppen met lezen en te gaan slapen 🙂 . Doordat het al het derde deel is voelen de meeste personages intussen ook heel vertrouwd aan. En werd ik immens meegezogen in het verhaal.

Focus Aan/Uit

Afdwalen tijdens gesprekken, aan het einde van de pagina erachter komen dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar de tekst over ging en moeite met in slaap vallen omdat je hoofd blijft doortollen. Wanneer we geen grip op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Bestsellerauteur Mark Tigchelaar laat aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.

Het enige non-fictie boek dat ik de afgelopen maand las. Maar wel eentje waar ik geweldig veel uit leerde! De volledige review van dat boek en de tips die ik er uit onthou kan je hier lezen.

Stad van gevallen engelen

De oorlog tussen de benedelingen en de schaduwjagers is voorbij, ze leven nu vredig naast elkaar. Clary is weer thuis in New York, en ze is begonnen met haar opleiding tot schaduwjager. En, misschien nog wel belangrijker: zij en Jace zijn nu echt een stel. Maar dan wordt de ene na de andere schaduwjager vermoord. Wanneer Jace zich afstandelijk gaat gedragen, wordt Clary geconfronteerd met haar grootste nachtmerrie…

Damn you Kobo Plus en boekenseries 🙂 ! Want ik zag nadat ik deel 3 had uitgelezen dat ook alle andere delen beschikbaar zijn via mijn Kobo Plus abonnement. Drie keer raden wat ik de afgelopen dagen deed? Inderdaad me op deel 4 storten. Het is denk ik sinds Harry Potter geleden dat ik iedere keer zo reikhalzend uitkeek naar het moment waarop ik terug kon beginnen lezen 🙂 Dus dat zegt wel al veel!

Ook in deel 4 is de uitwerking van de verhaallijnen helemaal anders dan op Netflix. Het tempo van plotwendingen en nieuwe gebeurtenissen ligt hoog, waardoor het verhaal echt wel als een trein leest. En je amper doorhebt dat het toch best wel wat dikke boeken zijn. Een absolute aanrader dus als je houdt van YA, spanning, avontuur en niet vies bent van wat bovennatuurlijke krachten 😉 .

Tussenstand

Goodreads: 20/40

Classics: 4/10

Verbeelding Book Challenge: 4/30

* Samenvattingen: boek.be

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *