Asse
Persoonlijk

10 maanden wonen in Asse

Eind augustus / begin september vorig jaar verhuisden we naar ons nieuwe huis in Asse. Toegegeven, ik kende Asse wel van naam, maar had er verder niet zo heel veel voeling mee. Nu we er bijna een jaar wonen is het tijd voor een evaluatie.

Ik las een hele poos terug bij Julie van Chez Julie een bericht over 5 jaar wonen in Tienen. En toen kreeg ik het lumineuze idee om aan de hand van negen feiten/lessen terug te blikken op tien maanden wonen in Asse.

Les 1: een huis bouwen is een bumpy ride

Tja, ik had me onze bouw iets rooskleuriger voorgesteld dan hij is verlopen. Ergens had ik mij voorgenomen dat een sleutel-op-de-deur woning minder van onze tijd zou vragen. Maar dat was overduidelijk een stevige misvatting van mijn kant. Uiteindelijk is alles goed gekomen hoor, maar ik ga toch wel twee keer nadenken voor ik nog eens aan zo iets begin.

asse
Les 2: verhuizen met een actieve kleuter is geen topidee

Dozen inpakken, het gebeurde bij ons terwijl Tuur ‘s middags en ‘s avonds sliep. Want als hij wakker was wou hij absoluut helpen. En lagen dingen niet altijd in de juiste doos. Of zelfs helemaal niet in de doos.

De dozen naar ons nieuwe huis brengen gebeurde in stukken en beetjes. En uiteindelijk namen we eind augustus vakantie om de grote stukken naar Asse te brengen. Zowat tien maanden later zijn de meeste dozen uitgepakt. Enkel in de garage staan er nog een beperkt aantal spullen die een plaats dienen te krijgen. Of weg mogen.

Les 3: nieuwe wijken en huizen bouwen is in in Asse

Wij woonden als eerste in een volledig nieuwe wijk. Buiten ons huis komen er nog een stuk of tien huizen, samen met een appartementsblok. Schuin achter ons zijn ze ook lustig een nieuwe wijk aan het aanleggen. En ook in andere straten zie je duidelijk nieuwbouwprojecten als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat Asse relatief dicht tegen Brussel ligt en toch veel groen biedt, zit hier volgens mij wel voor iets tussen.

asse
Les 4: de gemeente werkt enkel op afspraak

Hoera! Daar kan ik dus echt alleen maar blij om zijn. Je maakt online een afspraak en meld je op die dag en tijdstip aan. Geen ellenlange wachtrijen meer op die ene avond of zaterdagvoormiddag dat het gemeentehuis open is. Bovendien krijg je een bevestigingsmail met daarin ook duidelijk alle info die je nodig hebt of dient mee te brengen. Ik ben alvast fan van dit systeem!

Les 5: Asse communiceert en organiseert

Dit viel ons op van zodra we hier kwamen wonen: Asse investeert veel in (kindvriendelijke) evenementen. Zo waren er al Hopfeesten, kermis, kerstmarkt, Waalborria, … Rond kerst waren er bovendien zaterdagen waarop je geen parking moest betalen om te kunnen gaan shoppen. En sinds kort hebben we één keer in de maand zelfs een late night shopping op donderdagavond.

Al die gebeurtenissen kondigt de gemeente aan op hun Facebookpagina. En daar vind je ook tal van andere relevante informatie over de gemeente. Als het aankomt op communicatie krijgen ze van mij alvast een dikke pluim!

asse
Les 6: kappers ten overvloed in Asse

Ik heb nog nooit zo veel kappers aanwezig weten zijn in 1 gemeente als in Asse. Zonder meer dan 5 kilometer ver te moeten gaan kom ik zonder veel moeite te doen minstens 4 kappers tegen. Keuze ten over dus 🙂 Bloemenwinkels daarentegen, daar heb ik er welgeteld 1 van gevonden. Een gat in de markt misschien?

Les 7: hipsterlocaties in Asse

Asse telt een geweldig fijne koffiebar, FIKA, en een heus lunchhuis en proefwinkel, de Smaakmarkt. Beide tillen het hipstergehalte van de gemeente een trede hoger. Net als het Burgerhuis! Voor de rest zijn er best wel wat restaurants op de markt. Maar die zijn vrij standaard en tref je in meerdere gemeentes aan. Daarnaast is er ook een geweldig fijne en hipsterdansschool, Dansstudio Sarah. Waar ik trouwens mijn Fitness Dance lessen op woensdag volg. Een geweldige aanrader 😉

Les 8: geweldig vriendelijke mensen

Een van de dingen die me opvielen toen we hier net woonden en Tuur naar school brachten is hoe vriendelijk mensen hier zijn. Zelfs als ik ga joggen en ik kom iemand totaal onbekend tegen zeggen die vriendelijk goeiendag. Bovendien gebeurt hier heel veel met de fiets, de step of te voet. Het voelt voor mij af en toe zelfs wat als onthaasten aan. En dat gevoel is heerlijk!

Les 9: veel groen en toch dichtbij een stad

Bij de keuze van onze woonst en locatie hadden we een paar criteria voor ogen. Het diende relatief dicht bij mijn ouders in de buurt te zijn omdat mijn mama op woensdag Tuur opvangt. Verder hadden we graag ook iets relatief dicht tegen Brussel, want daar werken we beide. En we wilden absoluut een huis met een tuin. Want Tuur houdt enorm van buitenspelen.

Als we alles bij elkaar optellen zijn we in Asse met ons gat in de boter gevallen. We hebben een ruime tuin: ok, die moet nog aangelegd worden, maar de lap grond is er. En verder is er ook in de buurt heel wat groen aanwezig. Ik ontdekte al joggend al een aantal fijne routes door de velden en bos. En er zijn tal van goed onderhouden speelpleintjes waar Tuur naar hartenlust speelt.

Winkelen doe ik af en toe in The Leaf in Ternat en ook Aalst is erg dichtbij. Na tien maanden hier te wonen durf ik gerust te zeggen: het bevalt ons hier enorm goed!

Kennen jullie Asse? Wonen jullie graag in de buurt waar jullie wonen?

24 Comments

 • Chez Julie

  Leuk dat het jullie bevalt in Asse! Klinkt inderdaad als de perfecte mix tussen stad en platteland. En het feit dat Aalst dichtbij is: ach, uiteindelijk is dat ook een voordeel he ?

 • fieke

  Fijn dat jullie het daar naar jullie zin hebben! Wij wonen nu iets meer dan vier jaar aan de rand van Gent, en in het begin vond ik dat een serieuze aanpassing. Het heeft maanden geduurd voor ik ‘mijn draai’ vond, maar ondertussen ben ik zo gewend aan de rust, de natuur én onze tuin, dat ik niet meer terug zou willen!

  • Evi

   Die rust kan ik absoluut niet meer missen. Net als het te voet naar school gaan of veel dingen met de fiets doen 🙂 We hebben er echt onze draai gevonden! Maar ik kan me inbeelden dat het ook wel eventjes kan duren voor je ergens je draai vindt. Zelf had ik dat vooral toen wij naar ons appartement in Meerbeek verhuisden (waar we dus woonden voor we naar Asse trokken).

 • Nina Vincx

  Wat leuk Evi!
  Er is een afdeling van onze school in Asse en ik hoor daar ook dat de gemeente zoveel leuke initiatieven neemt en goed communiceert.

  De markt op dinsdag is ook een aanrader trouwens.

  Binnenkort eens samen naar Fika?

  • Evi

   De markt, daar ben ik nog niet geraakt, maar je brengt me op ideeën voor volgende week als ik van staycation doe met Tuur! En samen naar Fika, heel graag! X

 • Annelies

  Ik woon heel graag waar ik woon. Op den buiten, maar ik ben toch ook snel in een stad. Alleen een autostrade is altijd wel even rijden (min 20 min) en ja zonder auto kan ik niets. Maar de rust en het dorpse van ons kent ons, ook al is dat aan het uitsterven, daar kan ik echt van genieten. Ik ben dus in hetzelfde dorp aan het bouwen ?

  • Evi

   Snap ik volledig 🙂 Wij zitten relatief dicht tegen een autostrade maar kunnen in Asse zelf ook heel wat dingen met de fiets doen. En dat vind ik echt wel heel fijn 🙂 Veel succes met de bouw trouwens! Ik duim dat alles vlot verloopt.

 • Séverine

  Het Burgerhuis is inderdaad een topper! Ga zeker ook eens naar Bunda Bar achter de hoek, lekkere cocktails daar! 🙂 Tof dat jullie het zo naar jullie zin hebben. X

 • Rachel

  haha ik ben nieuw op je website en ik moest hier gelijk erg om lachen, wat een leuk en positief artikel.
  Bij ons zeg ik ook 10x gedag voor ik bij de supermarkt ben!

 • Katrien

  Tijdens de verbouwingen heb ik een tijdje bij het lief gewoond, maar dat was voor mij geen onbekend terrein. Het was maar een paar dorpen verder en ik speelde er al jaren mee in de harmonie. Daardoor kende ik er al veel mensen en kende ik de buurt ook al. Nu woon ik letterlijk tegenover mijn ouderlijke woonst. En dus moet ik nauwelijks opnieuw aarden. Ik ken hier alles wat best wel praktisch is. Het enige nadeel is dat je voor boodschappen sowieso 5 à 10 km verder moet want in ons dorp is enkel een apotheker en een fietsenmaker. Dat zou dus nog wel beter kunnen, net als het openbaar vervoer dat een grote ramp is als je niet met de auto tot aan het station kan.

  • Evi

   Dat klinkt wat als het dorp in de Vlaamse Ardennen waar ik opgroeide. Zelfs om tot bij de bakker te raken moest je een auto nemen. Of een half uur fietsen. Verder hadden we daar enkel ook nog een beenhouwer, dokter, apotheker en dat was het. En openbaar vervoer was nu ook niet meteen een topper. Maar wel een hele mooie streek om op te groeien 😉

 • Flavie

  Wij zijn ook verhuisd vorig jaar naar een wijk (doodlopende straat) en we kunnen ons geen betere ligging wensen… ook de buren zijn vriendelijk… een onderhoudsvriendelijke tuin… en vlotte verbinding naar het werk… idealer kon niet voor ons… dus ja, wij wonen hier supergraag!

 • Ellen

  Net je blog ontdekt en als inwoner van Asse, viel me deze post natuurlijk meteen op 🙂 Wij vinden Fika ook de max om te gaan met ons zoontje. Hipstergewijs is er inderdaad nog een beetje werk aan de winkel. Check zeker ook Cafka op de markt, het leukste café van Asse 🙂 In ieder geval: welkom in Asse!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *