fictieboeken
Boeken & leestips

5 fictieboeken die mijn leven veranderden

Al een hele poos heeft de VRT een reeks lopen waarbij ze aan bekende personen vragen welke vijf boeken hun leven hebben veranderd. Artikels die ik enorm graag lees. Maar die me ook deden nadenken over de vijf fictieboeken die ik zou selecteren mocht iemand mij die vraag stellen.

Talloze koffie’s en overpeinzingen later maakte ik een selectie van vijf fictieboeken die tot nu toe een belangrijke rol speelden in mijn leven. Of ze mijn leven daadwerkelijk grondig gewijzigd hebben, dat laat ik in het midden. Maar ze speelden er in ieder geval een grote rol in. En oh ja, waarom fictieboeken? Omdat ik die nu eenmaal het liefst van al lees. Maar ook omdat ik dan meteen ooit eens een top vijf van non-fictieboeken die een impact hadden op mijn leven kan samenstellen 😉

De katten van kruisem

De katten van kruisem vertelt het verhaal van Joppe die ervan droomt om topscorer te worden. Opa is zijn trouwste supporter. Maar ook Lana mist geen enkele wedstrijd van de ploeg. De naderende finale en een aantal geheimzinnige gebeurtenissen zorgen voor spanning en onrust (boek.be)

Aah Marc De Bel. Wie is er nu geen fan van hem? Ik in ieder geval wel. En dit boek is een van de eerste waar ik heel bewust leesherinneringen aan heb. Ik weet nog dat een vriendje uit het lager onderwijs hier wild van liep. En ik het dan ook maar las. Maar wat ben ik daar blij om zeg. Voor zover ik me kan herinneren is het een van de eerste boeken waarbij ik niet kon stoppen met lezen 🙂

Sense and Sensibility

Sense and Sensibility speelt zich af in Engeland in de 18de eeuw. En is een prachtig verhaal over twee jonge vrouwen zonder vermogen of inkomen die zich allebei op hun eigen manier inspannen om een partner te vinden, zonder hun integriteit te verliezen (boek.be)

Het boek dat me deed besluiten om koppig mijn wil door te drijven en toch Germaanse te gaan studeren. Tegen het advies van leerkrachten in. Hoe dit boek dan in het plaatje past? Wel om te zien of ik Germaanse wel zou aankunnen, gaf mijn leerkracht Engels me dit boek mee. Om te lezen en te bespreken. En zo te zien of ik het niveau van Germaanse zou aankunnen. Het werd uiteindelijk een parcours met vallen en opstaan. Maar ik slaagde er toch maar netjes in om die studies af te werken!

Harry Potter

De zeven boeken vertellen verhalen over leerling-tovenaar Harry Potter en zijn gevecht tegen de duistere tovenaar Lord Voldemort.

De boeken die ik in mijn studentenjaren las. Als afwisseling voor al die stevige klassiekers die op het programma stonden. En die soms toch echt wel zware kost waren. Heerlijke afwisseling waren de boeken van Harry Potter toen. En ook nu merk ik dat ik er naar grijp om ze voor de zoveelste keer te lezen als ik in een te drukke periode zit. Of een leesdip heb.

fictieboeken
I am pilgrim

I am pilgrim is een spannende thriller, die begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, maar gaandeweg verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen (boek.be)

Een van de eerste boeken die ik las toen Tuur net geboren was. Ik herinner me nog levendig de talloze nachten dat Tuur niet wou slapen. En als hij dan toch sliep dan was het terwijl hij op mij lag. Ik ben nog nooit zo dankbaar geweest als toen dat ik een e-reader had. Want ik bracht heel wat uren al lezend door, met een al dan niet half slapende Tuur op mij in bed.

One Day

One Day beschrijft het verhaal van Dexter en Emma. Het wel en wee van een relatie wordt twintig jaar lang gevolgd door uit elk jaar die ene dag te beschrijven.

Een van de boeken die sinds mijn studententijd in mijn boekenkast stonden. Ik pakte het doorheen de jaren een paar keer vast. Maar slaagde er maar niet in om verder te raken dan de eerste pagina’s. Tot begin 2015. Om een nog steeds onverklaarbare reden pakte ik het toen opnieuw uit de boekenkast. En kon ik niet meer stoppen met lezen. Het wakkerde mijn liefde voor lezen opnieuw enorm hard aan. En liet me voor het eerst ook echt huilen met een verhaal.

Tot daarvoor kon ik me wel heel hard inleven in een verhaal. En er een krop van in mijn keel krijgen. Maar toen ik dit boek en dan vooral het einde las kon ik niet anders dan een traan wegpinken. En net om die reden blijft het me ook bijstaan. Omdat het me leerde hoe sterk een verhaal emoties kan over en teweeg brengen.

Welke fictieboeken spelen een grote rol in jullie leven? Zin gekregen om deze blogpost over te nemen? Laat het weten in de comments. Dan kom ik met veel plezier lezen! En inspiratie opdoen voor mijn volgende fictieboek 😉

21 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *