fitbody
Kookboek review

Review: een maand Fitbody

Zij die me al een tijdje volgen zal het niet verbazen maar al een hele poos worstel ik enorm met mijn gewicht. Ik zou heel graag wat minder kilo’s willen zien verschijnen op de weegschaal. En zowat alle diëten zijn hier al eens de ronde gepasseerd. Met wisselend resultaat. Tegenover nieuwe hypes sta ik tegenwoordig dan ook erg sceptisch. Maar een goeie maand geleden waagde ik me dan toch eens aan Fitbody. Tijd voor een eerste review.

Toen ik onlangs met Josefien op stap was in Gent vertelde ze lovend over Delphine Steelandt en haar boeken. Josefien kent ze best wel goed, want ze schreef namelijk mee aan de boeken ? Aangezien ze er zo enthousiast over was, nam ik het boek bij een eerstvolgend bibliotheekbezoek mee. Een beetje onder het motto baat het niet dan schaadt het niet. Intussen zit de eerste fase van 100 days of dedication uit het Fitbody boek erop. En is het tijd voor een review.

Fitbody: het concept

Fitbody is het tweede boek van Delphine Steelandt. Het boek zelf kan je splitsen in twee grote blokken: eerst krijg je een soort van introductie met daarin algemene informatie over gezonde voeding. Een paar voorwoorden. En nog enkele gezondheids- en beautytips. Daarna volgen de drie fases die je moet doorlopen. Daarbij werk je gedurende 100 dagen aan een steviger en strakker lichaam. Elke fase start met overzichtelijke weekschema’s, waarna er een reeks oefeningen volgen. Helemaal vooraan bevindt er zich ook een voedingstabel en achteraan een receptenindex.

fitbody
Fitbody: de recepten

In elke fase krijg je weekschema’s voorgeschoteld die duidelijk meegeven wat je wanneer mag eten. Erg handig is ook dat er goed staat aangeduid wanneer iets een koolhydraatmoment is. Want zeker in de eerste fase dien je die te beperken tot maximum één keer per dag.

De meeste recepten zelf zijn vrij eenvoudig en snel klaar. Al moet ik toegeven dat er een paar waren die bij mij toch wel lichtjes de mist ingingen. Maar dat is vooral te wijten aan het feit dat ik het soms niet zo nauw nam met de instructies. Zo vond ik het bijvoorbeeld zonde om een kwart van een kleine bloemkool te moeten weggooien toen ik de garnaalkroketten maakte. Maar dat zorgde er wel voor dat er iets te veel bloemkool aanwezig was om goed te zijn. En mijn korst dus precies wat te dik was om er echt een mooie kroket met te kunnen maken. Dat ik daarnaast ook besloot om geraspte cheddarkaas te vervangen door een plakje was ook niet bepaald een succes ?

Enige minpuntje: er staat voor bepaalde voedingsmiddelen niet altijd een hoeveelheid bij. Zo staat er bijvoorbeeld als ontbijt granola + yoghurt. Maar hoeveel granola en yoghurt dat dan precies moet zijn, dat vond ik nergens in het boek. Gelukkig is er ook een Facebookcommunity waar je heel wat antwoorden terugvindt. En je uiteraard ook zelf vragen kan stellen.

fitbody
Fitbody: de oefeningen

In de weekschema’s staat ook netjes aangegeven wanneer je welke set oefeningen best doet. Daarbij komt elke zone van je lichaam aan bod: borst-, buik- en bilspieren. Uiteraard hoef je de oefeningen niet op de voorgeschreven dagen te doen. Belangrijkste is dat je ze tegen het einde van de week hebt gedaan. Al lijkt het me toch wel beter te zijn om ze te spreiden doorheen de week. Dan één moment per week in te plannen.

Het duurde trouwens wel even voor ik doorhad hoe lang je elke oefening best volhoudt. Want bij sommige staat er in het boek geen tijdsindicatie bij. Gelukkig bood de Facebookgroep ook hier uitsluitsel. En alhoewel er soms afbeeldingen bij staan baseer ik me toch voornamelijk op de uitleg. Want ik merkte al vrij snel dat de afbeeldingen niet noodzakelijk overeenkomen met de oefening. Maar goed, eenmaal ik dat doorhad kon ik echt goed aan de slag gaan ? Of ik elke oefening correct uitvoer, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Maar het belangrijkste is denk ik toch wel dat ik wat meer aan het bewegen ben. En andere vormen van sport doe dan enkel joggen.

Wat ik tot nu toe van Fitbody en 100DOD vond

De kilo’s vlogen er hier nu niet spectaculair af. En ook de beloofde “na twee weken ga je je fitter voelen en kleren minder voelen spannen” waren hier niet meteen van toepassing. Wat wel een feit is, is dat ik veel meer op mijn voeding ben beginnen letten. En bijgevolg per dag ook wel een pak minder koolhydraten naar binnen speel.

Ik had op voorhand verwacht van daar eigenlijk best wel wat last van te hebben. En vreesde zelfs voor een permanent hongergevoel. Maar niets bleek minder waar te zijn. De eerste paar dagen was het met zijn momenten lastig. Al denk ik dat dat eerder te maken had met het feit dat ik ook minder suikers at dan met de koolhydraten. Na die eerste week verdween dat lastige gevoel. En merk ik nu vooral dat mijn lichaam snakt naar veel water.

De weekmenu’s volg ik niet slaafs, want soms zijn er dagen waarop ik ’s avonds nu niet meteen nog een hutsepot ga staan maken. Wat ik dan wel doe is gewoon even kijken naar andere gerechten uit het boek. En er daar eentje van klaarmaken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de oefeningen. Ik zorg ervoor dat ze tegen zondagavond klaar zijn. Maar dat betekent daarom niet noodzakelijk dat ik ze ook daadwerkelijk doe op het moment dat het weekschema zegt dat ik ze zou moeten doen.

En nu?

Ondanks het feit dat dit dus nog niet meteen een effect heeft gehad op het cijfer op de weegschaal ga ik het – koppig als ik ben – wel nog verder volgen. Want wie weet heeft mijn lichaam gewoon meer tijd nodig om hier aan te wennen. En uiteindelijk vind ik het ook wel fijn dat ik er qua voeding dan toch alvast in aan het slagen ben om een nieuwe levensstijl aan te houden. Zo fijn zelfs dat ik onlangs in het Italiaanse restaurant bewust niet voor pasta of pizza koos. Maar wel voor een salade ?

Hadden jullie al gehoord van Fitbody? Of 100 days of dedication? Tips & tricks zijn uiteraard ook altijd welkom 😉

12 Comments

 • Samaja

  Ik had er nog niet van gehoord, maar ik ben dan ook niet echt met gewicht verliezen bezig. Niet dat er niets af mag, maar ik heb de fut niet ;-). Chapeau voor je volharding alleszins!

  • Evi

   Het ontbreekt me hier soms ook aan fut hoor! Maar net doordat het zo een makkelijk en vooral toegankelijk programma is hou ik het deze keer best wel vol 🙂

 • Moederschip

  Goed bezig zeg! Wel een kleine rechtzetting: als je koolhydraten eet, krijg je net een hongergevoel nadien. Want die geven een insulinepiek, waarna dat weer zakt en het hongergevoel komt. Ik ben in januari begonnen met Keto, waarbij je GEEN koolhydraten meer eet en je dus vetten verbrandt ipv suiker. Dan heb je die pieken niet meer, en dus ook geen hongergevoel. Maar het is zoals met veel dingen: als je iets vindt dat echt bij je past, is het geen moeite om vol te houden. Veel succes nog!

  • Evi

   Dankjewel! En goed om weten ook, want dat wist ik dus helemaal niet 🙂 Hoe lukt het met die KETO? Is dat niet moeilijk dan om koolhydraten volledig uit je menu te schrappen? Want als ik Fitbody goed gelezen heb is fruit met zijn momenten bijvoorbeeld ook een koolhydraatmoment.

 • Josefien

  Hey Evi, leuk om te lezen wat je van het boek vindt! Ik volg het ook niet slaafs, ik moet (mag, eigenlijk) geen gewicht verliezen. Maar ik vind de tips van Delphine heel waardevol voor een gezonde levensstijl, ze zijn ook makkelijk vol te houden en niet te ‘veeleisend’ vind ik. Ik maak geregeld een receptje klaar, ik begrijp je opmerking over de hoeveelheden. Ik zal dit aan haar doorgeven, dat kan nuttig zijn voor het volgende boek waar ze momenteel aan werkt! Liefs, Josefien

  • Evi

   De tips van Delphine zijn inderdaad heel toegankelijk en helemaal niet veeleisend. En net daardoor ook zo makkelijk te volgen en vol te houden. Wat ik ook geweldig vind: ze kookt met vrij gewone ingrediënten, waardoor je niet om de haverklap naar speciaalzaken moet hollen. En haar recepten zijn vrij eenvoudig om te maken. k ben alvast fan 🙂 En top als jij dat van die hoeveelheden doorgeeft 😉 X

 • fieke

  Geen ervaring hiermee, maar ik ben er wel van overtuigd als je een challenge van meerdere dagen aan een stuk volgt, dit een gewoonte wordt. Dan doe je dingen plots zonder nadenken, en dat is wel goed – zeker als het met bewegen en gezond eten te maken heeft :-).

 • Delphine

  Zot! Geen pasta bij den Italiaan! ?? Anyway, ik heb ook al getwijfeld om het boek in huis te halen. Maar ik weet niet of Koen daarin wil meegaan en 2 maaltijden maken doe ik niet voor de kinders, dus zeker niet voor hem. Al merk ik soms wel dat ik wat hulp kan gebruiken op voedingsvlak. Gelukkig is de zomer er en heb ik sowieso meer zin in slaatjes enzo ?

  • Evi

   Hahahaha, ik verschoot er ook van dat ik geen pasta at bij de Italiaan 🙂 Dat het vrij warm weer is speelde er ook wel in een rol 😉 Op zich maak ik hier al vaak twee potjes, dus dat scheelt wel dat ik dat al gewoon ben. Het is sowieso wel een interessant boek hoor, Anders eerst eens meenemen uit de bib?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *