gluten- en zuivelvrij ontbijt
Gluten- en zuivelvrij eten

Gluten- en zuivelvrij ontbijt: 5 lekkere receptideeën

In de zomer van 2021 schrapte ik – op aanraden en onder begeleiding van een diëtiste – alle gluten en zuivel uit mijn eetpatroon. Dat dat een serieuze aanpassing was, dat hoef ik jullie uiteraard niet te vertellen. Intussen heb ik ook tal van recepten gevonden en/of aangepast aan mijn nieuwe levensstijl. En omdat ik van een aantal van jullie vragen kreeg over wat ik dan eet, geef ik jullie de komende tijd graag enkele gerechtideeën mee. Starten doen we met een gluten- en zuivelvrij ontbijt.

gluten- en zuivelvrij ontbijt

Receptideeën voor een gluten- en zuivelvrij ontbijt

Deze reeks van gluten- en zuivelvrij gerechten start ik met – hoe kan het ook anders – het ontbijt. Want boterhammen van bij de bakker waren plots niet meer mogelijk. En ook heel wat soorten granola en cornflakes vielen uit de boot. Het was dus even serieus zoeken.

Intussen heb ik best wel een aantal gluten- en zuivelvrije gerechten waar ik doorheen de week mijn ontbijt met afwissel. En dankzij de samenwerking die onze bakker heeft met een bakker die enkel gluten- en zuivelvrij bakt, heb ik op zondag nog steeds een lekkere boterkoek als ontbijt 😉 .

Gluten- en zuivelvrij ontbijten met een mugcake

Een van mijn favoriete ontbijtgerechten! Het is superlekker en in een handomdraai klaar. Vaak prak ik een banaan samen met een ei en twee eetlepels glutenvrije havermout. Vervolgens zet ik die een paar minuten in de microgolfoven en klaar is kees. Ik eet mijn mugcake vaak met wat druiven of mango erbij. Of ik experimenteer er wat mee door extra ingrediënten toe te voegen.

Ellen van Kokerellen heeft in haar eerste kookboek trouwens heel wat lekkere recepten daarvoor staan. En Amylia van Cookameal ontwikkelde een gezondere variant voor een mugcake met cacaopoeder op haar blog. Om duimen en vingers bij af te likken!

Zelfgemaakte granola for the win

Een andere absolute winnaar hier thuis is zelfgemaakte granola. Hiervoor gebruik ik een recept van Ellen van Kokerellen dat ik lichtjes aanpastte. Zo gebruik ik glutenvrije havermout en vegan chocolade. Maar de rest, dat blijft hetzelfde. Ik maak trouwens ook steeds een grote hoeveelheid, zodat ik meteen een paar weken verder kan.

De ingrediënten? (Glutenvrije) havermout, amandelnoten, honing en (vegan) chocolade. ‘s Ochtends doe ik dan wat fruit in een kommetje, voeg ik er wat zelfgemaakte granola aan toe samen met de griekse yoghurt van Alpro. Zelf hou ik wel van stevige yoghurt maar uiteraard kan je hier ook andere yoghurt voor gebruiken.

gluten- en zuivelvrij ontbijt

Klassiek ontbijt met gluten- en zuivelvrij brood

Toegegeven, soms heb ik ook gewoon echt zin in een boterham als ontbijt. En jawel, ook dat kan als je gluten- en zuivelvrij dient te eten. Ik bestel regelmatig gluten- en zuivelvrij brood bij onze bakker, dat ik vervolgens in stukjes invries. Maar evengoed neem ik vaak een brood van Schär mee uit de Colruyt. Geen bakker of Colruyt in de buurt? Dan kan bakker Leo misschien wel soelaas brengen!

Ik vind het gluten- en zuivelvrije brood wel het lekkerste als het geroosterd is. Zeker als het uit de diepvries komt. Want dan voelt het na het ontdooien toch altijd een beetje wak aan. Wat ik dan op mijn geroosterde boterham doe? Dat hangt een beetje van het moment af. Maar het schommelt tussen confituur, pindakaas met banaan of een gebakken eitje.

Gluten- en zuivelvrije pannenkoeken als ontbijt

Op dagen dat het ontbijt al eens wat langer en meer mag zijn dan anders, maak ik vaak de snelle ontbijtpannenkoekjes van Karolien van Karola’s Kitchen. Ze zijn echt superlekker, ongelooflijk makkelijk te maken. En wat ik zelf fantastisch vind: Karolien geeft onderaan haar recepten vaak tips om ze gluten en/of zuivelvrij te maken. Zoals dus ook met deze pannenkoeken. Bezoek zeker eens haar blog voor dit recept en/of andere receptinspiratie.

Favoriete gluten- en zuivelvrije ontbijt on the go: overnight oats

Voor ik startte met gluten- en zuivelvrij eten stonden overnight oats hier al vaak op het menu als ontbijt. En al helemaal als ik ‘s ochtends vroeg naar kantoor dien te vertrekken en eigenlijk geen tijd heb om te ontbijten. Dan is het superhandig als ik mijn ontbijt enkel uit de koelkast dien mee te gritsen in de auto.

Er bestaan talloze varianten en recepten voor overnight oats. Maar dit recept van Karolien voor overnight oats met perzik en bramen blijf ik een van de lekkerste vinden. En ook Ellen van Kokerellen heeft heel wat lekkere variaties op haar blog staan voor overnight oats.

Nog meer gluten- en zuivelvrije ontbijtinspiratie?

Tijdens mijn zoektocht naar lekkere gluten- en zuivelvrije ontbijtgerechten ontdekte ik in de Albert Heijn ook lekkere glutenvrije cornflakes. Met gepofte quinoa kan je erg lekkere smoothiebowls als ontbijt maken. En heel vaak kan je de ontbijtrecepten die je zowel online als in kookboeken vindt makkelijk gluten- en zuivelvrij maken door te opteren voor gluten- en zuivelvrije producten. Havermout en meel kan je heel makkelijk vervangen door glutenvrije varianten. En hetzelfde geldt voor de zuivelproducten (of toch als het aankomt op melk en yoghurt 🙂 ).

Wat is jouw favoriete ontbijt?

4 Comments

 • Anne

  De eenvoudigste havermoutpannenkoekjes ooit.
  75g (glutenvrije) havermout – 100ml (lactosevrije) melk of plantaardig alternatief – 1 rijpe banaan – 1 ei
  Beslagje maken van de 4 ingrediënten, bakken met wat vetstof naar keus. Met een saus(pol)lepeltje heb ik de exacte maat om 3 pannenkoekjes in 1 pan te bakken. Als ik de hoeveelheden verdubbel, heb ik voldoende voor meer dan 1 dag (Meneertje Mertens eet dit ook graag). Je kan deze pannenkoekjes gerust een voor een paar dagen maken, ze blijven nog even goed in de koelkast. Even opwarmen in de microgolf of zelfs koud zijn ze ook megalekker.

 • Alice

  Ik ben benieuwd waarom je diëtiste dit heeft aangeraden? Werd je getest? Ben je allergisch?
  Mijn man is zwaar allergisch, veel zaken zijn helemaal niet zo lekker als met echte bloem. Ik ben dus nieuwsgierig of iemand je dat voorstelt zonder dat er een allergie vastgesteld werd? (wat ik moeilijk zou begrijpen door de smaak, de prijs,….)

  • Evi

   Diëtiste stelde dit zeker en vast niet zomaar voor hoor, want het is een serieuze verandering en ook iets wat ik nooit zonder begeleiding zou doen. Lang verhaal kort: het begon met het vaststellen van insulineresistentie (medisch vastgesteld), wat heel wat andere dingen verklaarde. Met een heel team gaan zoeken naar de oorzaken hiervan. Wat resulteerde in het vaststellen dat mijn lichaam gluten en zuivel echt niet goed verdraagt. Dus vandaar dan de keuze om ze te schrappen uit mijn eetpatroon. Maar dus allemaal wel onder stevige begeleiding. Want het is niet iets wat je best zomaar zonder reden op je eentje doet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *