Boeken & leestips

De 8 boeken die ik 5 sterren gaf in 2023

Alhoewel ik er hier minder over blogde dan voorheen, was 2023 best wel een goed leesjaar. Net als het jaar daarvoor stelde ik me geen echt leesdoel voorop. Maar dat nam niet weg dat ik best wel veel las. Welke boeken ik 5 sterren gaf het afgelopen jaar, dat lees je in onderstaande blogpost.

boeken 5 sterren

Mijn leesjaar in cijfers

Ik schreef het hierboven al: net als in 2022 stelde ik me voor 2023 geen echt leesdoel voorop. Niet omdat ik niet wou lezen. Integendeel zelfs! Maar eerder en vooral omdat ik gemerkt had dat ik meer plezier beleefde aan het lezen als er geen doel na te streven viel. Iets met minder druk waarschijnlijk. En de ruimte en vrijheid om die boeken te lezen waar ik op dat moment zin in had.

Ik hiel in mijn bullet journal wel bij welke boeken ik las. En hoe goed ik die vond door middel van een sterrensysteem. Waarbij één ster stond voor archieslecht. En vijf sterren voor heel erg goed. In totaal las ik in 2023 maar liefst 31 fictieboeken. De non-fictie daar heb ik minder zicht op want die hield ik het afgelopen jaar niet bij. Maar het zullen er absoluut niet zo veel geweest zijn.

Deze boeken gaf ik vijf sterren in 2023

Van die 31 boeken kregen er acht boeken 5 sterren. En de korte inhoud daarvan deel ik hieronder graag met jullie!

It ends with us

Lily wordt verliefd op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het erop aan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden.

Tja, TikTok made me read it 🙂 . Ik las het boek op een paar dagen tijd uit. Zo goed vond ik het. En dus verdiende dit boek als een van de eerste boeken doorheen het jaar absoluut 5 sterren. Alleen zo jammer dat het vervolg hierop mijns inziens een heel flauw afkooksel is.

De boekhandel van het verzet

In ‘De boekhandel van het verzet’ van Sarah Sundin neemt de Amerikaanse ballerina Lucie haar favoriete Engelstalige boekhandel over, zodat de Joodse eigenaren kunnen ontsnappen. Ze helpt het verzet door geheime boodschappen tussen de bladzijden van de boeken te verstoppen. Als ze landgenoot Paul Aubrey ontmoet, bloeit er iets moois op. Lucie denkt alleen dat Paul onder een hoedje speelt met de Duitsers…en hij kan haar het werkelijke doel van zijn missie niet vertellen.

De volledige review van dit boek kan je in deze blogpost lezen.

Maxton Hall College

Geld, glamour, luxe en macht – de vier kwaliteiten die de dienst uitmaken op Maxton Hall College en vier kwaliteiten die Ruby Bell niet bezit. Maxton Hall is een van de duurste, meest gerenommeerde privéscholen van Engeland en Ruby weet donders goed dat ze niet thuishoort tussen haar elitaire medestudenten. De klassieke Maxton Hall-student is een nazaat van een eeuwenoud adellijk geslacht, van invloedrijke politici of van grootheden uit de zakenwereld, geen doodgewoon meisje met een studiebeurs. Daarom wil Ruby maar één ding: zo snel mogelijk afstuderen en in de tussentijd zo min mogelijk opvallen.

Ruby brengt vrijwel al haar tijd door in de eeuwenoude bibliotheek, met haar neus diep in de stoffige, in leer gebonden boeken. Op veilige afstand van iedereen en bovenal van de schatrijke James Beaufort, de onofficiële leider van het college. Maar dan ontdekt Ruby iets wat niemand anders weet – een geheim dat desastreus zou kunnen zijn voor de reputatie van de familie Beaufort. Voor ze het weet bevindt ze zich precies daar waar ze nooit wilde zijn: diep in het verraderlijke web van Maxton Hall. Komt ze hier weer ongeschonden uit?

Nadat ik er al heel wat had over zien verschijnen op Instagram nam ik het boek mee uit de bib. Is het effectief een dark academia must read? Ja en neen. Een doorwinterde dark academia is het zeker en vast en niet. Maar ik heb er wel enorm van genoten. Want het is een heerlijk Young Adult boek met heel veel drama 🙂 . En dus ook een van de boeken die ik 5 sterren gaf.

Heartstone

Summer, 1545. England is at war. Henry VIII’s invasion of France has gone badly wrong, and a massive French fleet is preparing to sail across the Channel. As the English fleet gathers at Portsmouth, the country raises the largest militia army it has ever seen. The King has debased the currency to pay for the war, and England is in the grip of soaring inflation and economic crisis. Meanwhile Matthew Shardlake is given an intriguing legal case by an old servant of Queen Catherine Parr. Asked to investigate claims of ‘monstrous wrongs’ committed against a young ward of the court, which have already involved one mysterious death, Shardlake and his assistant Barak journey to Portsmouth. Once arrived, Shardlake and Barak find themselves in a city preparing to become a war zone; and Shardlake takes the opportunity to also investigate the mysterious past of Ellen Fettipace, a young woman incarcerated in the Bedlam. The emerging mysteries around the young ward, and the events that destroyed Ellen’s family nineteen years before, involve Shardlake in reunions both with an old friend and an old enemy close to the throne. Events will converge on board one of the King’s great warships, primed for battle in Portsmouth the Mary Rose…

De reeks over Matthew Shardlake blijf ik enorm graag lezen. En dus las ik het afgelopen jaar met heel veel plezier Heartstone. Dit was trouwens een van de weinige boeken die ik vorig jaar in het Engels las. Want mijn brein was vaak te moe om ‘s avonds nog in een andere taal dan het Nederlands te lezen. Net als in de vorige boeken gaat Shardlake opnieuw op onderzoek uit. En zijn ook alle andere personages trouw aanwezig. Net als de nodige plottwisten. Maar dat neemt niet weg dat het een aangenaam en intrigerend boek blijft om te lezen.

De geheimen van Saffron Hall

Twee vrouwen, door vijf eeuwen gescheiden. Eén lang bewaard geheim. 1538: De jonge bruid Eleanor maakt indruk op haar kersverse man door saffraan te verbouwen, een zeer kostbare specerij. Wanneer hij onverwacht uit de gratie raakt bij de koning, wordt ook Eleanor meegesleurd in zijn ondergang. Ze moet vluchten, en dat terwijl ze op het punt staat een kind te krijgen. 2019: Amber woont tijdelijk bij haar opa op wat ooit het kasteel Saffron Hall was. Wanneer de oude toren na een storm instort, komt er een oud boek tevoorschijn, dat daar eeuwenlang verstopt heeft gezeten. Aan de hand van de dagboekfragmenten weet Amber beetje bij beetje een vergeten tragedie te onthullen, een verhaal dat pijnlijk dicht bij haar eigen leven komt…

Een volledige review van dit boek kan je in deze blogpost lezen.

Het Magdalena mysterie

Een dodelijke politieke strijd die eindigt in twee executies. Een driehoeksverhouding die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Een religeuze revolutie die de wereld op zijn kop zet. Een verhaal dat al tweeduizend jaar wordt doodgewegen. Tweeduizend jaar lang heeft een groot geheim verborgen in de rotsachtige wildernis van de Languedoc: een verzameling perkamentrollen die in de eerste eeuw door Maria Magdalena werden beschreven. De verbijsterende inhoud ervan stelt de gebeurtenissen en figuren uit het Nieuwe Testament in een compleet nieuw daglicht. Maar bijzondere krachten beschermen degeheime bergplaats en alleen een voor deze taak uitverkoren persoon kan het geheim ontrafelen, iemand op wie al eeuwenlang wordt gewacht. Maureen Paschal, een jonge Amerikaanse journaliste, had alleen nooit gedacht dat zij die persoon zou zijn…

Historische romans, ik lees die enorm graag. En al helemaal als ze een mysterieus thema behandelen zoals dat van het leven van Jezus. Werd alles in het boek even waarheidsgetrouw weergegeven? Neen. Maar dat nam niet weg dat het een boek is dat je blijft boeien tot op de laatste bladzijde.

The last letter from your lover

When journalist Ellie looks through her newspaper’s archives for a story, she doesn’t think she’ll find anything of interest. Instead she discovers a letter from 1960, written by a man asking his lover to leave her husband – and Ellie is caught up in the intrigue of a past love affair. Despite, or perhaps because of her own romantic entanglements with a married man. In 1960, Jennifer wakes up in hospital after a car accident. She can’t remember anything – her husband, her friends, who she used to be. And then, when she returns home, she uncovers a hidden letter, and begins to remember the lover she was willing to risk everything for.

Toen ik zag dat Netflix een verfilming van het boek zou uitbrengen was ik razend benieuwd naar het boek. En wou ik het heel graag lezen voor ik de verfilming zou bekijken. Iets waar ik geen spijt van heb want het boek is tien keer beter dan die verfilming. En dus een aanrader om te lezen als je graag eens een liefdesverhaal leest. Ook dit boek las ik trouwens in het Engels.

De vrouwen van Rue Cardinale

Drie vriendinnen uit Parijs staan voor onmogelijke keuzes. Parijs, 1940. Terwijl de stad bezet wordt door de nazi’s, proberen drie jonge naaisters zo normaal mogelijk door te gaan met hun leven. Mireille maakt deel uit van het verzet, Claire is verleid door een Duitse officier en Vivienne heeft geheimen die ze aan geen van beiden kan onthullen. De drie vrouwen worden allen geconfronteerd met onmogelijke keuzes wanneer hun geheime activiteiten hen in groot gevaar brengen. Samengebracht door loyaliteit, bedreigd door verraad: zullen ze de meest donkere periode uit de geschiedenis kunnen overleven zonder uit elkaar gedreven te worden? Twee generaties later komt Claires Engelse kleindochter Harriet aan in Parijs, ontworteld en stuurloos, wanhopig op zoek naar een connectie met haar verleden. Ze woont en werkt in Rue Cardinale, in een huis dat in verband blijkt te staan met haar grootmoeder en waar ze een familiegeschiedenis ontdekt die duisterder en pijnlijker is dan ze had kunnen vermoeden.

Boeken over WOII zijn naast historische romans boeken die ik heel graag lees. En dus stond dit boek al een hele poos op mijn verlanglijst. Alleen … ze hebben het niet in onze bib. En dus was het wachten tot het beschikbaar werd in Kobo Plus. Iets waar ik alleen maar blij om kan zijn. Want het is geen typisch boek over WOII. Maar wel eentje met interessante invalshoeken. En dus de reden dat het een plaatst kreeg tussen de boeken met 5 sterren in 2023.

Welke boeken las jij zoal het afgelopen jaar? En welke boeken gaf jij 5 sterren?

Afbeeldingen: Canva. Deze blog bevat affiliate links.

12 Comments

 • Annelies

  Goed gelezen! Zitten een aantal boeken tussen die ik nog wel zou willen oppikken. En hier ook een grote fan van de Shardlake serie, Heartstone is een van mijn favoriete delen.

 • Irene

  We hebben nogal verschillende smaak qua boeken; ik lees niet zo graag historische romans en al helemaal geen oorlogsverhalen.
  Naar die Maxton Hall College ben ik wel benieuwd! Die zet ik op mijn lijstje!

 • Kelly

  Leuke tips! Ik zet er een aantal op mijn Goodreads-lijstje!

  Ik gaf een paar boeken vijf sterren waaronder “Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow”. Ik hou alles bij in Goodreads want daar kan ik ook aan via mijn Kindle. 🙂

 • Hilde

  Welke boeken ik 5 sterren gaf, nihil want ik las geen enkel (fictie) boek volledig uit in 2023. Dat was ooit anders. In het verleden nam ik meermaals deel aan zo’n book challenge, heb boeken verslonden toen en massa’s recensies geschreven (zie mijn boekenhoekje op eigen blog). Net zoals ik hier bij jou lees, rust er dan toch wat teveel ‘moeten’ op mijn schouders, dus ik kan je volledig hierin volgen, Evi.
  Nu lees ik opnieuw (jeej!), dus jouw lijstje komt hier goed van pas, waarvoor dank. Hieruit spreken De boekhandel van het verzet en De vrouwen van Saffron Hall me het meeste aan, alleen de auteur zie ik hier nergens vermeld? Ik lees momenteel Nineteen steps van Millie Bobby Brown en de volgende worden allicht Daar waar de rivierkreeften zingen (Delia Owens) en Violeta (Isabel Allende – al meerdere boeken van gelezen). Er zijn ook interessante solden nu ;-).

  • Evi

   Ik las net je review over Nineteen steps en voegde hem meteen toe aan mijn TBR lijst! Wat de auteurs betreft: normaal gezien is de titel telkens aanklikbaar en kan je op die manier auteur zien. Maar zal eens zien of ik ze kan toevoegen 🙂

 • Goofball

  hmm geschiedenis, wat spanning en liefde. Da’s ook wel de combinatie die ik graag lees in boeken.

  Bedankt voor de tips want vorig jaar heb ik wat lukraak op wandel tussen de rekken in de bibliotheek boeken proberen kiezen maar de historische romans zijn me niet bevallen vorig jaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *