gluten
Gluten- en zuivelvrij eten

Een maand gluten- en zuivelvrij eten

Trouwe lezers konden het hier al lezen: sinds begin juli eet ik geen zuivel, gluten, cafeïne of alcohol meer. En dat is een serieuze uitdaging geweest. Want pas als je dingen niet meer mag eten, sta je er bij stil in hoeveel zaken die ingrediënten wel niet zitten. Hoe ik dat nu aanpakte en hoe dat verliep zo een maand gluten- en zuivelvrij eten, dat lees je hieronder.

gluten

Help, geen gluten en zuivel meer! Wat kan ik dan wel nog eten?

De allereerste gedachte die ik had toen ik te horen kreeg dat ik minstens drie maanden geen gluten of zuivel meer mag eten, was help wat kan ik dan wel nog eten? Gelukkig heb ik een enorm goeie diëtiste die me geruststelde. En me een hele lijst meegaf van dingen die ik wel nog kan eten. Samen met een lijst van winkels waar ik gluten- en zuivelvrije alternatieven kan vinden.

Maar goed, eerst dus even wat ik wel nog mag en kan eten. Wel om te beginnen: vlees, vis, groenten en aardappelen. Ook havermout mag nog, want het zijn gluten uit gerst, rogge en tarwe die ik dien te vermijden. Zowat alle plantaardige alternatieven zonder een hoog suikergehalte behoren ook tot de opties. Net als fruit. En gluten- en zuivelvrije alternatieven voor brood, wraps en pasta. Lactosevrije producten zijn dan weer uit den boze. Want lactosevrij staat jammer genoeg niet gelijk aan zuivel- of melkvrij.

Het was zeker in het begin soms wat zoeken. Maar eenmaal ik wat doorhad welke merken ok zijn, vond ik al vrij snel een hele reeks producten die ik dus wel nog kan eten.

Hoe die eerste weken zonder gluten, zuivel, cafeïne en alcohol verliepen

Wel om eerlijk te zijn: die waren verschrikkelijk. Mijn lichaam had de eerste drie weken absoluut afkickverschijnselen. Ik stond op met barstende hoofdpijn. En ging er met slapen. Iets zegt me dat dit vooral te wijten is aan het feit dat ik plots geen koffie meer mocht drinken. En ik dat enorm veel dronk.

Net doordat ik geen koffie meer mocht heb ik die eerste drie weken ook vaak het gevoel gehad dat ik niet wakker raakte. Het was net alsof er zich in mijn hoofd een soort mist bevond. Daarnaast was het die eerste weken ook erg hard wennen aan de smaak van een aantal producten. Plantaardige yoghurt en melk bijvoorbeeld. Maar ook gluten- en zuivelvrije crackers, brood, pasta en wraps smaken helemaal anders dan de standaardvarianten.

Het was dus echt wel zoeken en wennen in het begin. Intussen heb ik van zowat alles producten gevonden die ik lekker vind. En merk ik ook dat die hoofdpijn weg is en ik pakken meer energie heb. Zelfs na een hele slechte nacht. Al neemt dat alles wel niet weg dat ik soms nog cravings heb naar bijvoorbeeld een gewoon ijsje. Of een pizza uit de Pizza Hut. Of koffie.

En hoe zit het dan met het kostenplaatje?

Op voorhand had ik me wel voorgenomen om zo veel mogelijk producten in de Colruyt proberen te vinden. Want elke week in minstens 2 winkels boodschappen doen, dat zag ik niet zitten. Gelukkig kan je via Collect & Go en mits een goeie planning van je weekmenu heel wat producten daar vinden. Wel heb ik in de Albert Heijn een grote voorraad glutenvrije wraps ingeslagen. Want die hebben ze dus niet in de Colruyt 😉 .

De allereerste keer verschoot ik wel enorm toen ik de rekening kreeg. Want al die alternatieve producten zijn een pak duurder dan de standaardproducten. Sinds die keer probeer ik dus wel wat te kijken naar wat er in promotie staat. En op welke producten je bijvoorbeeld bulkkorting krijgt.

gluten

Merk ik dan nu een verschil?

Puur op de weegschaal (nog) niet. Maar wat ik wel merk is dat ik amper nog last heb van mijn maag of darmen. Dus ergens is er toch wel iets dat me zegt dat mijn lichaam bepaalde ingrediënten toch niet zo fijn vond.

Ik heb ook zelden nog het gevoel dat ik me over-eten heb. Wat ook wel een hele fijne is. Al kan dat laatste ook wel te maken hebben met de kleine porties die ik maar mag eten. Maar no worries, ik heb de afgelopen maand nog maar één keer na een maaltijd echt honger gehad.

Daarnaast merk ik ook dat ik meer energie heb. Tot voor een maand had ik na een slechte nacht immens veel koffie nodig om wakker te blijven. Terwijl ik nu zonder koffie veel energieker ben. Ook na een slechte nacht. En heb ik dan toch nog eens nood aan een warme drank ‘s ochtends, dan drink ik een kopje Ayuvital Reset & Go thee.

Waar zitten de valkuilen dan?

Op dit ogenblik is voor mij de grootste valkuil zorgen voor voldoende variatie. Qua recepten is het vaak toch nog wat zoeken en merk ik dat ik heel vaak hetzelfde eet. Dus hier is nog wat werk aan de winkel.

Daarnaast is een weekmenu en ervoor zorgen dat er geen onverwachte dingen in onze planning gebeuren key. Want ik kan niet zomaar meer zeggen “oh ik eet wel mee als je naar de frituur gaat.” Dus ja het is hier al gebeurd dat iedereen hier aan het genieten was van een afhaalmaaltijd terwijl ik in de keuken iets stond klaar te maken dat ik wel mag eten.

Buitenshuis gaan eten is ook een grote uitdaging. Want alhoewel vlees en vis wel mogen, zijn heel veel sauzen uit den boze. Net als vinaigrette. De paar keer dat we toch op restaurant zijn gaan eten, koos ik dan ook vaak voor een salade of mosselen. Waarbij ik dan telkens vroeg om er geen vinaigrette op te doen. En ook onverwacht bij vrienden of familie iets eten is een serieuze uitdaging geworden.

Maar goed, ik merk dat mijn lichaam gewoon aan het worden is aan het feit dat het allemaal die dingen niet meer krijgt. En met een beetje planning en creativiteit los ik tegenwoordig dat buitenshuis eten ook wel op. Dus we zetten voorlopig nog moedig door 🙂 .

Zijn er dingen die jij niet mag eten? Foodinspiratie en andere tips zijn ook altijd welkom 😉

25 Comments

 • Annelies

  Mijn diëtist is momenteel ook aan het kijken of ik niet wat intolerant ben voor bepaalde dingen, dus wie weet kom ik binnenkort wel eens wat tips vragen als zou blijken dat ik ook mijn eten moet aanpassen.

  • Evi

   Ik duim voor je dat je geen intoleranties hebt! Maar mocht het toch zo zijn, dan wil ik altijd gerust wel kijken of ik je vragen niet wat kan beantwoorden en je wat tips kan geven 🙂

 • Anne

  Knap. Lijkt me echt een ongelooflijke klus om dat alles te moeten laten.
  Vraagje: kook je dan apart voor echtgenoot en zoon, en jezelf?
  Ikzelf ben lactose-intolerant, ik probeer zoveel mogelijk zuivel te laten maar zelfs dat vind ik al moeilijk hoor. Ik gebruik standaard lactosevrije melk. Ook soja cuisine in eten en soep, probeer zoveel mogelijk kaas te laten maar neem regelmatig een lactasepil. Maar het is al ongelooflijk waar overal zuivel inzit, en industriële brol met melkpoeder is nog veel erger.
  Van industriële brol gesproken: ook die kan ik steeds minder verdragen. Minute-soepjes, soep uit blik, bereide maaltijden… ik voel me altijd slecht als ik dat eet. Dus doe ik het niet meer.
  Tomaten kan ik ook niet goed meer verdragen, ik verteer ze niet meer goed. Zure oprispingen.
  En hoe ouder ik word, hoe allergischer ik word aan vanalles. Het wordt steeds erger, ik krijg steeds meer allergische reacties (vooral in de luchtwegen) op vettig eten, maar ook sommige soorten fruit (zoals mango’s bijvoorbeeld) veroorzaken allergische reacties.
  Koffie ben ik ook voorzichtig mee, na een periode gigantisch veel hoofdpijn, waarmee ik uiteindelijk bij een neuroloog belandde. Die verplichtte me mijn koffie-inname te beperken tot max 3 kopjes per dag. Dat doe ik ondertussen al een jaar of 15, en voelt ook veel beter aan.
  Succes met je verdere zoektocht! 🙂

  • Ellen

   Hoi Anne, ook in ben lactose-intolerant. Lactase gebruik ik ook regelmatig, vooral als ik op restaurant eet of bij mensen thuis. Vorig jaar ontdekte ik toevallig het bestaan van de zakjes Lactose OK Forte Instant, die, in tegenstelling tot de Lactose OK capsules, meteen werken en je dus niet een half uur voor het eten moet innemen (wat op restaurant of op een feestje vaak heel moeilijk te gokken was). Wat een verademing! Qua kaas verkopen ze ondertussen gelukkig wel verschillende lactosevrije varianten die ik erg lekker vind, zoals de brie, Gouda, feta en mozzarella van Dilea (in de meeste supermarkten) en de kruidenkaas van Heirler in de biowinkel. Philadelhia heeft ook een lactosevrije roomkaas, maar dan de basic variant zonder kruiden. Het enige wat ik nog mis, is geitenkaas. In de Bioplanet hebben ze wel sneetjes geitenkaas, maar die smaakt vrij fel vind ik. Bereide producten zijn bij mij ook lastig. Zoals ik in mijn andere reactie ook al aangaf: het is ongelooflijk waar ze allemaal lactose instoppen: in chips, minute soup, salami en andere bereide vleeswaren, als vulmiddel in medicijnen, … Je moet dus echt alles checken, niet alleen de producten waar het logisch zou zijn dat er melk, boter of room kan inzitten zoals koekjes.

  • Evi

   Dankjewel! Het is inderdaad een hele zoektocht. Maar ik merk steeds meer dat als ik dan toch eens (per ongeluk) iets eet wat ik moet laten, ik daar ook enorm veel last van krijg. En dat maakt het wel iets eenvoudiger om die dingen dan toch te laten.

   Ik kook eigenlijk al vrij lang apart voor mezelf en dan iets anders voor zoon- en manlief. Zij zijn verzot op vlees en ik eet dat eigenlijk al jaren niet zo graag. Dus dat vind ik al lang geen grote moeite meer, om telkens 2 aparte potjes te koken 😉

 • Nicole

  Wow Evi, respect zeg ! Ik mag (momenteel) gelukkig nog alles eten (al probeer ik het toch ook wat “gezond”te houden). Ik zou het er ook moeilijk mee hebben mijn favoriet eten te wisselen voor eten met ongekende smaken. Jij doet dat blijkbaar geweldig 👍 Gelukkig kan je die producten nu meer en meer in de gewone warenhuizen vinden. Ik vind het wel erg dat ze een pak duurder zijn (alsof het allemaal nog niet duur genoeg is). Ik wens je alvast nog veel succes met je nieuwe levensstijl en je zoektocht naar nieuwe recepten …

  • Evi

   Dankjewel! Dat is inderdaad één van de dingen die me geweldig hard storen, dat die producten zoveel duurder zijn dan de standaardproducten. Soms voelt dat een beetje als een extra straf. Maar ik probeer nu vooral promoties in het oog te houden en wat dingen in bulk te kopen zodat ik korting krijg 🙂

 • josie

  Ik heb eens de challenge gedaan van Eva vzw om 3 weken vegan te eten. Na een tijdje vond ik dan wel goede alternatieven zonder melk en andere dierlijke producten, maar het was toch zoeken. En op restaurant gaan of gaan eten bij de familie was wel een uitdaging. Ik eet altijd vegetarisch, maar vegan is toch nog een stapje verder. Het is dan ook bij die drie weken gebleven, alhoewel plantaardige melk hier inmiddels wel een vaste waarde is. Succes ermee!

  • Evi

   Thx! Op restaurant en bij vrienden of familie is inderdaad een van de grootste uitdagingen. Al merkte ik wel dat in grootsteden er steeds meer vegan aanbod is. Nu nog glutenvrij en we zijn er helemaal 😉

 • Ellen

  Ik ben lactose-intolerant en de zoektocht naar lactosevrije producten was al een hele zoektocht, al is het aanbod heel wat groter dan toen ik er een jaar of 15 geleden mee begon. Maar zuivelvrij eten en dan ook nog eens glutenvrij, dat lijkt me pas een serieuze uitdaging. Knap dat je je er aan gezet hebt en volhoudt! Naast Alpro Soja kies ik zelf meestal voor lactosevrije zuivelproducten, daar heb je dus niks aan, maar ik zie in de biowinkel ook veganistische vervangers voor bv. mozzarella liggen. Hopelijk mag je die wel eten. In de Delhaize zag ik veganistische camembert liggen. Ik herinner me nog goed mijn zoektocht in het begin, waar ik zo ongeveer alle verpakkingen in de supermarkt vast gehad heb om te kijken of er lactose in zat (en daarbij een opmerking kreeg van een oudere dame dat ik toch niet naar de calorieën moest zien :-S ). Echt ongelooflijk waar ze lactose/melkpoeder allemaal in stoppen, ook als het me niet echt nodig of logisch lijkt: in chips of in minute soup bv. En het wordt trouwens ook vaak als vulmiddel in medicijnen gebruikt. Succes verder met je traject!

  • Evi

   Het is inderdaad ongelooflijk he waar ze allemaal zuivel en gluten in steken. Die vegan kazen mag ik inderdaad eten, dus ik ben eens naar de Delhaize geweest en ga binnenkort die vegan camembert uitproberen 😉

 • Samaja

  Ik ben allergisch aan een aantal dingen, maar niets van voeding. Daarmee prijs ik mezelf gelukkig, want het lijkt me heus niet evident. Chapeau dat je je zo goed hebt aangepast!

  • Evi

   Thx! Het gaat met vallen en opstaan hoor, want het blijft een hele zoektocht doordat de voedingsindustrie echt in de meest absurde producten zuivel en gluten toevoegt. Maar ik kom er wel 🙂

 • Annelies

  Wat een zoektocht moet dat zijn, maar ergens is het ook wel inspirerend op te lezen dat je je energieker voelt. Ik ben er zelf van overtuigd dat mijn lichaam bepaalde voeding minder goed kan verdragen/dat ik er allergisch aan ben. Ik heb op zich geen diagnose maar heb geleerd om onverwerkte melk te mijden (in chocomelk bv, maar ook in sauzen vooral). Havermelk is een fijn alternatief voor het zoete gebeuren. Verder zal ik op termijn en ook eens de stap moeten wagen om me effectief te laten testen vermoed ik. Nog veel succes daar, je bent goed bezig!

  • Evi

   Thx! Net het feit dat ik me er beter en energieker door voel sterkt me om dit te vol te houden. En die zoektocht verder te zetten 😉

   Hier trouwens ook niet getest hoor, want het is niet 100% zeker dat ik effectief intolerant ben. Wat wel een gegeven feit is, is dat die producten heel veel stress op mijn lichaam zetten. En dat zorgt dan weer voor de andere problemen zoals geen gewicht verliezen.

 • fieke

  Dat is inderdaad een flinke zoektocht, maar fijn dat het je – na even serieus afzien – toch meer energie en minder spijsverteringsklachten oplevert.
  Promoties bekijken en bepaalde producten in bulk kopen doen we hier ook, want plantaardige dingen zijn vaak een stuk duurder.
  Ik duim mee dat je een weg vindt in het gluten- en zuivelvrij leven, en dat de effecten er op lange termijn ook zullen blijven.
  Nog een tip van hieruit, maar die je wellicht al kent: op de website/blog van Karola’s Kitchen staan heel veel lekkere groentegerechten die heel vaak vegan zijn, en die je makkelijk kan omvormen zonder gluten. Karolien brengt binnenkort een kookboek uit, dus dat kan ook interessant zijn :-).
  Veel succes verder, en als je tips nodig hebt voor dessertjes of gebak, laat maar weten!

  • Evi

   Dankjewel! Dat kookboek van Karolien staat hier inderdaad al op mijn verlanglijstje 🙂 En ik haal al heel wat inspiratie uit haar blog en andere boeken 🙂 En ik ga dat onthouden, dat ik je mag mailen voor tips voor dessertjes of gebak 😉

 • Hilde

  Die afkickverschijnselen, dat hoor ik wel vaker. Zoiets is ook nodig onder begeleiding en tè extreem veranderen van de éne op de andere dag lijkt me nu ook niet erg gezond. Ons lichaam heeft immers van alles wat nodig.
  Zelf heb ik ondervonden, dat lactosevrije voeding m’n darmen wat rustiger maakt dus dat ga ik blijven doen. Koffie of chocolade hebben dan weer geen goed effect daarop. Binnenkort zet ik tevens de stap naar de obesitaskliniek en hoop daar – mits de juiste professionele begeleiding – ook het juiste voedingspatroon te ontdekken. Goed bezig Evi!

  • Evi

   Ik zou inderdaad aan zo iets niet beginnen zonder begeleiding. En daarvan moet ik toegeven dat mijn diëtiste een enorme hulp is.

   Heel moedig van je om naar de obesitaskliniek te gaan. Ik hoop dat ze jou daar goed gaan begeleiden en dat je een voedingspatroon gaat leren kennen dat jou en je lichaam goed ligt. X

 • zwartraafje

  Als diabeet moet ik wel koolhydraten tellen maar kan ik (mits ik mijn insuline aanpas) vrijwel alles eten. Door mijn darmaandoening zijn er echter wel een aantal producten die ik niet goed verdraag. Heel vettige zaken bijvoorbeeld (we hebben onlangs na jaren nog eens frituurfrietjes geprobeerd en waren daar allebei misselijk van), pikante zaken lukken ook niet. Daarnaast zijn het de klassiekers waar ik last van heb: paprika, ajuin, look, kool, sinaasappelsap, citrus in het algemeen eigenlijk, … die probeer ik dus allemaal te vermijden.

  • Evi

   Wat jammer zeg dat je citrusvruchten niet goed kan verdragen. Maar wel ook heel herkenbaar wat je schrijft over frietjes van de frituur. Ook hier verdraag ik die hele vettige dingen niet zo goed.

 • Leen

  Ik kan niet zo goed tegen zuivel in iets grote hoeveelheden, zoals een potje yoghurt of een tas melk ofzo (wat ik vroeger standaard bij mijn ontbijt dronk). Mijn favoriete ontbijt tegenwoordig is een stuk fruit met een paar lepels plantaardige yoghurt (vooral de haver van Abbot & Mckinney of hoe schrijf je het, te vinden bij Bioplanet of Delhaize, iets duurder maar lekker neutraal van smaak!), frambozen en granola. Op vakantie moest ik het met soyayoghurt doen, een smaak die ik echt niks vind, maar als je daar dan de frambozen (ontdooide & opgewarmde, uit de diepvries) onder mengt proef je er gelukkig niks meer van 🙂
  Wat ik nog veel minder verdraag zijn eieren. In koeken en taart enzo geen probleem, maar gekookt of scrambled, hoe lekker ook, ik kan het niet eten. Maar da’s maar een kleine opoffering tegenover niks van zuivel of gluten meer te kunnen eten!

  • Evi

   Gelukkig verdraag ik wel nog eitjes, want die eet ik tegenwoordig keivaak 🙂 Ik heb me intussen toch nog eens aan gluten en zuivel gewaagd en gemerkt dat ik daar zoveel last van heb dat ik ze vanaf nu terug zoveel mogelijk uit mijn voeding laat. Maar eenvoudig is het niet altijd, dat klopt.

 • Yvonne

  Hallo Evi,

  Op dit moment ben ik aan het onderzoeken of ik gluten en caseiine intolerantie heb.
  Sinds een paar maanden kan ik ineens ook niet meer tegen paprika en paprikapoeder.
  Ik hoop zeer snel uitsluitsel te krijgen, dan weet ik in ieder geval wat ik wel en niet kan eten.

  Heb jij ook de ervaring dat de huisarts niet meedenkt?
  Maar goed ik ga maandag naar een electro acupuncturiste, kijken of ik hiermee verder kom.
  Ik ga even lekker op je site kijken of ik wat lekkers kan vinden om te maken.
  Groetjes Yvonne

  • Evi

   Mijn huisarts dacht heel erg goed mee, het was net eerder de endocrinoloog die niet wou mee denken. Ik duim dat je snel uitsluitsel hebt zodat je inderdaad weet wat je kan en niet kan eten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *