Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in juli 2021

Net als de voorbije jaren neem ik ook dit jaar deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. En uiteraard neem ik ook dit jaar terug deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las en beluisterde.

boeken

Leesupdate: deze boeken las ik in juli 2021

Daar waar ik in juni kampte met een leesdip, was die in juli weer helemaal voorbij. Want ik las 4 boeken uit en maakte goeie vooruitgang in het vijfde boek. Maar doordat dat laatste zo een stevige klepper is, zal uitlezen pas voor in augustus zijn.

Enigma

Landgoed Bletchley Park: de meest geheime plek in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achter de muren van het landhuis hebben honderden mannen en vrouwen de Duitse Enigma-codes weten te ontcijferen. Maar in maart 1943 wijzigen de Duitsers onverwachts de codes van hun gevreesde U-boten, waardoor de geallieerden de cruciale slag om de Atlantische Oceaan lijken te gaan verliezen. Tom Jericho, een briljante jonge wiskundige, wordt in allerijl opgeroepen om de nieuwe Enigma-codes te kraken. Wanneer zijn vriendin Claire Romilly onder zeer dubieuze omstandigheden verdwijnt, krijgt Tom al snel het vermoeden dat zich ergens in Bletchley een Duitse spion bevindt.

Een boek dat ik ongelooflijk graag gelezen heb. Ik schreef er dan ook een aparte blogpost over, die je hier kan vinden.

Romancing Mr. Bridgerton

Londen, 1824. Rijkdom, lust en verraad zijn aan de orde van de dag in negentiende-eeuws Engeland. En de familie Bridgerton staat altijd vooraan. Penelope Featherington bewondert de broer van haar beste vriendin al zolang ze zich kan herinneren, maar de kans dat deze knappe graaf haar ziet staan is klein. Bovendien maakt zijn schandalige reputatie hem bepaald geen ideale echtgenoot. Colin Bridgerton is zwaar beledigd door het beeld dat lady Whistledown van hem schetst in haar roddelcolumn. Hij is helemaal geen charmant leeghoofd! Dat geroddel lijkt misschien onschuldig, maar wat als het Colin de liefde van zijn leven kost?

Op tijd en stond een Brigderton, dat gaat er hier wel in. Dit keer staat het boek in het teken van Penelope. En ik was best wel benieuwd naar haar verhaal. Want ze is toch wel een van de meest interessante personages vind ik. Zonder al al te veel te verklappen 😉 .

Dit keer las ik het boek in het Engels. En ja hoor, net als in de vorige drie boeken zie je ook hier de plot al van kilometers ver aankomen. Op zich stoorde dat me niet zo erg. Want ergens weet je dat wel, als je aan dit soort boeken begint vind ik. Net als in de vorige boeken blijven de personages ook hier aan de oppervlakte. En gebeuren er niet meteen heel veel onverwachte of spannende dingen.

Wel kan je denk ik hele boeken schrijven over de manier waarop Colin Penelope behandeld. Maar eerlijk, voor mij deed dat niets af aan het feit dat het heerlijk ontspannende lectuur is.

De Verborgen Bibliotheek

Professor Holmstrand wordt neergeschoten in zijn kantoor. Met zijn laatste krachten scheurt hij drie pagina’s uit een boek en weet ze te verbranden. De volgende dag ontvangt professor Emily Wess een brief van haar oude mentor Holmstrand met daarin een reeks cryptische aanwijzingen voor de locatie van ‘De verborgen bibliotheek van Alexandrië’. Hierin liggen documenten verborgen die degene die ze in handen krijgt, wereldmacht zullen verschaffen. Voor Emily dringt de tijd want ze is niet de enige die de locatie wil achterhalen. Ook een geheim en zeer invloedrijk kerkgenootschap heeft er belang bij de locatie van ‘De verborgen bibliotheek van Alexandrië’ en daarmee de kennis zo snel mogelijk te vinden. En daartoe zijn ze tot alles bereid…

Een boek dat ik dankzij de suggesties op mijn Kobo e-reader ontdekte. En dat ik zowat verslond 🙂 . Omdat ik het zo graag gelezen heb schreef ik er hier een aparte review over.

De geheime sleutel

Professor Emily Wess (hoofdpersoon uit Deans eerste boek ‘ De verborgen bibliotheek’ probeert te achterhalen wie haar neef vermoord heeft. Tijdens haar onderzoek komt ze een gevaarlijke sekte op het spoor. Deze sekte doet er alles aan om een verloren gewaande sleutel in handen te krijgen waarmee de geheimen van de Nag Hammadi-geschriften ontraadseld kunnen worden. In een race tegen de klok reist Emily naar Egypte om te voorkomen dat deze sleutel in verkeerde handen valt. De tijd dringt want de veiligheid van miljoenen mensen staat op het spel. Het heden en de geschiedenis op een geniale manier met elkaar verbonden.

Nadat ik zo genoten had van De Verborgen Bibliotheek besloot ik om me ook aan het tweede en tevens voorlopig laatste boek dat van A.M. Dean verschenen is te wagen. Misschien kwam het doordat mijn verwachtingen heel erg hoog waren. Maar dit keer stelde het me boek me wat teleur.

Op zich bevat het alle goeie elementen voor een pageturner. Er is mysterie aanwezig, een zoektocht naar een verloren gewaand historisch object, complotten, … Kortom, een typisch boek voor Dan Brown fans. En toch … Ik had het gevoel dat het net allemaal wat te veel op De Verborgen Bibliotheek leek.

De succesingrediënten werden allemaal overgenomen. En net daar wringt voor mij het schoentje. Ik had het namelijk prettiger gevonden als er wat nieuwe elementen in het boek zouden zitten. Dat bijvoorbeeld de personages die ook in De Verborgen Bibliotheek aan bod kwamen wat meer diepgang kregen. Of als er hier en daar misschien een andere verhaallijn aan bod kwam.

Maar feit blijft dat net als De Verborgen Bibliotheek dit boek als een trein leest. En het best wel ontspannende lectuur is. Ideaal dus om op vakantie te lezen 😉 .

Tussenstand

Goodreads: 35/40

Classics: 5/10

Verbeelding Book Challenge: 6/30

* Samenvattingen: boek.be

Welke boeken lazen jullie onlangs?

4 Comments

 • Kelly

  Amai! Goed bezig, Evi! Ik ben ook weer in mijn lezen, al is er ook al een flinke portie Netflix gesneuveld de voorbije weken. Veel leesplezier deze maand!

 • Anne

  Ah juist, je herinnert me eraan dat ik die boeken van Julia Quinn ook eens wil lezen. Makkelijke feelgood boeken, ik heb er zo’n zin in. (net de zevende zus in sneltreinvaart uitgelezen, lang geleden dat ik aan zo’n tempo doorgelezen had!)

  • Evi

   De zevende zus staat hier op de TBR lijst, maar ik moet wachten tot wanneer het boek in de bib beschikbaar gaat zijn (want het is al zo vaak gereserveerd dat ik zelfs dat eventjes niet meer kan).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *