De Verborgen Bibliotheek
Boeken & leestips

Boek review: De verborgen bibliotheek

Ik schreef het hier al eerder: dankzij Kobo en de leessuggesties ontdek ik vaak nieuwe boeken. Zo ook De Verborgen Bibliotheek van A.M. Dean. Ik las het boek onlangs, dus tijd voor een uitgebreide review!

De Verborgen Bibliotheek

Boek review: De Verborgen Bibliotheek

Een must read voor Dan Brown fans. Dat was zowat het eerste wat me opviel toen ik het boek spotte bij Kobo. En ja, over de boeken van Dan Brown kan je veel zeggen. Maar feit is dat ik dat heerlijk ontspannende lectuur vond. En ik dus best wel geïntrigeerd was.

De Verborgen Bibliotheek opent meteen erg spannend: professor Holmstrand wordt in zijn kantoor neergeschoten door een onbekende. Net voor zijn dood slaagde hij er wel in om drie pagina’s uit een boek te scheuren. En die te verbranden. Meteen na die spannende feiten verschijnt het hoofdpersonage op de tribune: professor Emily Wess. Zij ontvangt een cryptische boodschap van de overleden Holmstrand, waarin hij verwijst naar de bibliotheek van Alexandrië. Om die verloren gewaande bibliotheek te vinden vliegt Emily eerst van de Verenigde Staten naar het Verenigd Koninkrijk (Oxford) en vervolgens naar Egypte en Turkije. Om uiteindelijk opnieuw in het Verenigd Koninkrijk te eindigen.

In elke stad dient ze een nieuw raadsel op te lossen dat haar telkens een stap dichter bij de waarheid en locatie van de Bibliotheek van Alexandrië brengt. Ze krijgt regelmatig hulp van onbekende vrienden uit Het Genootschap. Dat laatste beschermt en beheert trouwens al eeuwenlang de Bibliotheek van Alexandrië. Maar uiteraard kan een dergelijk verhaal niet zonder een bad guy. En die duiken op onder de naam van De Raad, met De Vrienden als volgelingen. De Vrienden proberen er alles aan te doen om Emily telkens een stap voor te zijn. En schuwen geweld, chantage en moord hierbij voor geen meter.

Waarom ik De Verborgen Bibliotheek graag las

Ik heb dit boek enorm graag gelezen. Niet alleen omdat het ongelooflijk vlot is geschreven en de gebeurtenissen elkaar razendsnel opvolgen. Maar ook omdat het heel wat historische weetjes bevat. En je als lezer heel wat informatie mee krijgt over onder andere de geschiedenis van die befaamde bibliotheek.

A.M. Dean weet erg goed hoe hij spanning dient op te bouwen. En schrijft op een enorm vlotte manier. Waardoor ik dus vaak op het puntje van mijn stoel zat te lezen. Tot op het einde vonden er telkens fijne plotwendingen plaats, waardoor ik me heel vaak heb afgevraagd of onze heldin al dan niet in haar opdracht zou slagen.

De naam van de auteur is trouwens een pseudoniem van een vooraanstaande Britse wetenschapper op het gebied van oude culturen en godsdienstgeschiedenis. En dat laatste merk je inderdaad wel in de vele stukjes informatie die doorheen het verhaal verweven zijn.

Wat ik minder goed vond aan het boek

Ondanks het feit dat ik enorm genoten heb van dit boek, waren er ook een paar elementen die mijns inziens wat minder waren. Het Amerikaanse complot om de president af te zetten bijvoorbeeld vond ik wat bij de haren gerukt. En deed met zijn momenten erg onrealistisch aan. Voor mij persoonlijk zorgde dit er in het begin ook soms voor dat de leesflow waar ik dankzij Emily en Hormstrand hun avonturen in zat wat onderbroken werd.

En ook wat er nu uiteindelijk met die befaamde Bibliotheek van Alexandrië is gebeurd vond ik wat overdreven. Zonder al te grote spoiler alerts weg te geven, ik snap volledig dat je mee moet zijn met de moderne tijd. Maar een dergelijk einde voor deze verzameling van boeken vond ik er dan net weer wat over.

De Verborgen Bibliotheek – mijn eindoordeel
⭐⭐⭐⭐⭐

Net als in de boeken van Dan Brown kunnen ook hier de personages wat beter uitgewerkt worden. En ja, je merkt natuurlijk wel dat dit boek geschreven is om een grote massa te bekoren. Het is een absolute page-turner met gebeurtenissen die elkaar in sneltempo opvolgen.

Is alles even realistisch? Absoluut niet. Maar het is en blijft voor iemand die houdt van mysterie, historische fictie en vlot lezende boeken een geweldig fijn boek om te lezen! Het zal je dan ook niet verbazen dat ik intussen aan het vervolgboek ben begonnen 😉 .

Had jij al gehoord van de bibliotheek van Alexandrië? Of las jij al eens iets van A.M. Dean?

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *