Hardlopen: dit materiaal heb je nodig
Om te starten met hardlopen heb je op zich eigenlijk weinig materiaal nodig. Maar het aanbod aan gadgets in de winkel en online kan soms overweldigend zijn. Waardoor je misschien niet meer weet wat je nu wel of niet echt nodig hebt. Voor je hier fortuinen aan gaat uitgeven, geef ik je in onderstaande blogpost graag mee welk materiaal je absoluut wel nodig hebt om te gaan hardlopen.
Inhoudsopgave
(Starten met) Hardlopen: dit materiaal heb je absoluut nodig
Hardlopen, ik doe het al een heel aantal jaar. En dus ben ik ook al een paar keer in de val getrapt van me heel wat materiaal aan te schaffen waarvan achteraf bleek dat ik het eigenlijk niet nodig had. Of dat het mijn hardloopprestaties toch niet ten goede kwam. En omdat ik dus zelf heel erg goed weet hoe overweldigend het aanbod aan hardloopgadgets kan zijn, geef ik je graag mee welk materiaal je wel en niet nodig hebt om te gaan hardlopen.
Investeer in goede loopschoenen
Als je wil gaan starten met hardlopen of al een poosje aan het hardlopen bent, dan zijn goede loopschoenen onontbeerlijk. Bespaar hier niet op want goede loopschoenen verminderen je kans op blessures aanzienlijk. En blessures, die wil je natuurlijk ten alle koste vermijden.
Zelf haal ik mijn hardloopschoenen steevast in een gespecialiseerd running center. Aan de hand van de slijtage aan mijn oude loopschoenen en een paar testen op een hardloopband kunnen ze daar zien waar precies ik welke ondersteuning nodig heb. En welke hardloopschoenen hiervoor dan het beste geschikt zijn.
Toegegeven, een degelijke hardloopschoen kost wel wat geld. Maar als je in zo een running center na die test je schoenen koopt, krijg je dat geld alvast terugbetaald. En als je dankzij de juiste hardloopschoenen de kans op blessures kan verminderen, dan is dat de investering absoluut waard.
Draag sportkledij in plaats van je dagelijkse kledij
Dit klinkt misschien gek, maar gaan hardlopen in je dagelijkse jeans is geen goed plan. Draag ademende en sneldrogende sportkledij. Zelf vind ik het het prettigst als mijn hardloopkledij niet te los zit en dus vrij strak aansluit. Afhankelijk van het seizoen waarin ik ga hardlopen buiten bestaat deze uit:
- Een aansluitende lange of korte hardloopbroek
- Een sportbeha
- Een loszitten hardloop t-shirt
- Een hardloopregenjasje
- Hardloopsokken
Tegenwoordig kan je voor een prikje al hardloopkledij op de kop tikken. Wat uiteraard prima is! Maar je kan er – net als ik – voor kiezen om te investeren in wat duurdere hardloopkledij. Die vervolgens jaren meegaat. Mijn hardloopregenjasje van Niké bijvoorbeeld kocht ik meer dan tien jaar geleden. En dat gaat nog steeds mee.
Stevige sportbeha is onontbeerlijk voor vrouwelijke hardlopers
Ben je net als ik een vrouwelijke loper? Dan is het ook uitermate belangrijk dat je investeert in een goede loopbeha. Hardlopen is namelijk een vrij intensieve sport voor je lichaam. En vooral je borsten dienen heel wat schokken op te vangen. Een stevige sportbeha die voldoende ondersteuning biedt is dan ook geen overbodige luxe.
Dit materiaal is handig maar niet absoluut nodig om te starten met hardlopen
Bovenstaand materiaal is materiaal dat je absoluut nodig hebt om te gaan hardlopen. Uiteraard bestaan er ook heel wat gadgets die je als hardloper kan gebruiken. Een aantal daarvan vind ik zelf zeer handig, maar ze zijn niet allemaal even noodzakelijk om te kunnen gaan hardlopen.
Een goede sporthoofdtelefoon
Hardlopen, ik kan dat niet doen zonder naar muziek te luisteren. Net als gaan fitnessen trouwens 🙂 En dus is een goede sporthoofdtelefoon voor mij onontbeerlijk materiaal dat ik nodig heb om te gaan hardlopen.
Maar voor je hier heel veel geld aan uitgeeft, zou ik je aanraden om eerst een poosje te gaan hardlopen zonder muziek. Of de oortjes die bij je smartphone werden meegeleverd te gebruiken. Want net als loopschoenen kost een sporthoofdtelefoon best wel wat.
Een sporthorloge: ook dit is materiaal dat niet absoluut nodig is om te starten met hardlopen
Zelf heb ik al een hele poos een sporthorloge van Garmin. Maar toen ik net startte met hardlopen had ik er geen. En eigenlijk is dat ook niet noodzakelijk. Tenzij je heel nauwgezet je hardloopprestaties wil bijhouden. Maar dan ben je vaak al een poosje bezig met hardlopen. En ga je hardlopen om bepaalde doelen te halen.
Dus ook hier zou ik je als je net start met hardlopen aanraden om nog even te wachten om de investering te doen. Zodat je ook goed weet wat je precies zoekt in een sporthorloge. En welk budget je er aan wil hangen.
Een gsmhoesje
Een hardloophoesje waar ik mijn gsm in kwijt kan, dat vind ik dan wel weer noodzakelijk materiaal om te gaan hardlopen. Niet dat ik mijn gsm tijdens het hardlopen gebruik om te bellen of te smsen. Maar ik neem hem wel steevast mee om een aantal redenen. Vaak is het omdat ik een loopschema volg via een app op mijn gsm. Of omdat ik mijn hardloopplaylist op spotify daar op afspeel. Beide kunnen ook op mijn sporthorloge, maar ik vind het fijner om ze via mijn gsm te gebruiken.
En ik neem mijn gsm ook mee omdat het me een veiliger gevoel geeft. Mocht ik bijvoorbeeld mijn enkel verstuiken of verloren lopen, dan kan ik het lief bellen. Dat eerste is nog niet gebeurd, dat tweede al meermaals 🙂 .
Allerhande gadgets en materiaal dat niet nodig is om te starten met hardlopen
Tot slot zijn er een hele resem gadgets die je niet meteen nodig hebt om te starten met hardlopen. Denk maar aan:
- Een speciale sportzonnebril
- Foam roller tegen spierpijn
- Borsthartslagmeter
- Compressiesokken
- Running belt
- Looprugzakken
- …
Mocht je nu besluiten om te gaan trainen voor een (halve) marathon, dan is het inderdaad meer aangewezen om je een aantal van bovenstaande gagdets aan te schaffen. Maar als je net start met hardlopen, dan is het materiaal dat je absoluut nodig hebt vooral goeie loopkledij en hardloopschoenen.
Welk materiaal gebruik jij om te gaan hardlopen?
4 Comments
Geke
Hier ook de reguliere dingen uiteraard. Maar ook nog een muts. Niets ergers dan koude oren krijgen en dan kramp in mijn kaken en hoofdpijn.
Het ziet er vast een beetje gek uit, ik loop wel in korte broek, maar dus met een muts op.
Patellabandjes heb ik ook nodig, maar zo lukt het wel om te lopen zonder last (nadien).
En mijn fitbit om mijn hartslag in de gaten te houden (ga best niet te hoog).
Zelf vind ik dat de duurdere merken sportkleding niet altijd zoveel beter zijn als wat je bij Decathlon of H&M (sport) vind. Ik kies altijd eerst voor de shirtjes van Decathlon voor ik die van Adidas uit de kast neem. Een aantal merkshirts droeg ik zelfs nooit meer en heb ik op Vinted verkocht.
Ook loop ik met een model schoenen van Decathlon, Kiprun long, die zou geschikt zijn voor alle looppatronen (zelf overpronatie). Tussendoor wel eens gewisseld met bekende merken, maar toch weer teruggekeerd naar de Kiprun. Al het derde paar van die soort.
Dus het is ook gewoon heel persoonlijk.
Evi
Ja klopt, wat je prettig vindt qua kledij is inderdaad heel persoonlijk. Net zoals wat je exact wil dragen. Ik heb het bijvoorbeeld snel warm dus ik ben beter af met veel laagjes die ik dan makkelijk kan uitdoen.
Flavie
Ik gebruik wellicht hetgeen de meesten gebruiken: goede sportschoen/sportbeha, sporthorloge, hardloopoortjes en waar ik het nog het meest van tevreden ben… een trail backpack. Een heel luchtig rugzakje waar je toch genoeg spullen in kwijt kan.
Evi
Oh dat klinkt idd handig!