juiste hardloopschoenen tips
Hardlopen

De juiste hardloopschoenen kiezen: 7 persoonlijke tips

Een paar weken terug was het zover: mijn trouwe loopschoenen gaven me niet meer de ondersteuning die ik nodig had. En dus werd het tijd voor een nieuw paar. Alleen … een nieuw paar loopschoenen kiezen is niet altijd zo eenvoudig. En dus verzamelde ik enkele tips om ook jou op weg te helpen om de juiste hardloopschoenen te kiezen.

juiste hardloopschoenen tips

Waarom zijn juiste hardloopschoenen belangrijk?

Voor ik je 7 tips meegeef om de juiste hardloopschoenen te kiezen, sta ik graag even stil bij het belang van de juiste hardloopschoenen. Want jawel, hardlopen met de juiste hardloopschoenen is uitermate belangrijk. Of je nu een beginnende hardloper bent of een ervaren rot.

De juiste hardloopschoenen bieden je namelijk ondersteuning waar nodig. Waardoor je het risico op blessures kan verminderen. Want hardlopen is best wel een belastende sport voor een aantal van je spieren en gewrichten. Vooral je knieën en enkels krijgen het tijdens je looptochten zwaar te verduren. De juiste hardloopschoenen kunnen dan helpen om de schokken bij het neerzetten van je voeten op te vangen. Waardoor je je spieren en gewrichten iets minder zwaar gaat belasten. En je blessures zal vermijden.

Hoe verleidelijk het dus ook is om met dat ene oude paar sportschoenen die in je kast staan te gaan hardlopen, doe het niet. En investeer in een stevig paar dat je ondersteuning biedt waar nodig!

7 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Maar hoe doe je dat nu? De juiste hardloopschoenen kiezen? Ik geef je graag een paar tips mee. Let wel, uiteraard ben ik geen experte en zijn het mijn persoonlijke tips. Iedere hardloper is anders en heeft nood aan een ander paar schoenen. Maar deze tips zullen je alvast wel op weg helpen in je zoektocht naar de juiste hardloopschoenen.

Laat je adviseren in een speciaalzaak

Meteen de allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven. Boek een afspraak in een speciaalzaak en laat je daar adviseren in je keuze voor de juiste hardloopschoenen. Toen ik onlangs zelf nieuwe schoenen nodig, maakte ik een afspraak bij het Runners’ Lab in Zaventem.

Daar laten ze je dan op speciale banden lopen zodat ze een goed zicht krijgen van je voetafdruk. In mijn geval merkten ze bijvoorbeeld op dat mijn rechtervoet naar binnen helt. Waardoor de verticale lijn niet mooi in het midden van mijn voet loopt. Dit belast mijn knie extra. En dus werd er gezocht naar een schoen die me net daar extra ondersteuning biedt.

Zo een loopanalyse kost bij Runners’ Lab 25 euro en duurt ongeveer een half uurtje. Maar als je nadien een paar loopschoenen aankoopt, is ze gratis. Ik kan het alleen maar aanraden!

Koop de juiste hardloopschoenen, niet het meest fancy model

Een tweede belangrijke tip in de zoektocht naar de juiste hardloopschoenen. Toegegeven, iedereen wil er (wat) goed uitzien, zelfs als je gaat hardlopen. Ook ik ben daar geen uitzondering in hoor. Maar toch is het belangrijk dat je je bij de keuze voor een nieuw paar hardloopschoenen niet laat leiden door het uitzicht van de schoenen. Want de meest fancy schoenen geven jou misschien niet de ondersteuning die je nodig hebt.

Wat ik soms wel doe als ik eenmaal advies gekregen heb over het paar hardloopschoenen dat het beste bij mij past, is vragen of ze die toevallig niet in nog andere kleuren hebben. Op die manier kan je vaak wel nog een schoen kiezen die jij er ook mooi vindt uitzien. Maar die tegelijkertijd jou de optimale ondersteuning biedt.

Kies de juiste maat en hou rekening met je voetboog

Ok, dit klinkt waarschijnlijk als een van de meest voor de hand liggende tips als je de juiste hardloopschoenen wil kopen. Maar dat mensen schoenen in de verkeerde maat kopen, gebeurt nog vaker dan je denkt. Hoe komt dat?

Wel, omdat er een verschil is tussen wanneer je ‘s ochtends of ‘s avonds schoenen gaat kopen. Doorheen de dag zwellen je voeten namelijk op. Maar ook tijdens het hardlopen zelf zwellen je voeten op. En dat kan een serieuze rol spelen in de maatkeuze. Probeer dus waar mogelijk ‘s avonds hardloopschoenen te gaan kopen. Dan ben je zeker dat je voldoende plaats zal hebben als je gaat hardlopen. Aangezien je voeten ook al wat gezwollen waren tijdens de aankoop van je hardloopschoenen.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met je voetboog. Afhankelijk van je type voetboog heb je namelijk te maken met over- of onderpronatie. En heb je dus een ander soort ondersteuning nodig.

juiste hardloopschoenen tips

Vervang op tijd je oude hardloopschoenen

Zelfs was ik eigenlijk al een klein beetje te laat met de aankoop van mijn nieuwe hardloopschoenen. Ik had namelijk niet echt goed het aantal kilometers dat ik er al met had gelopen bijgehouden. Maar ben pas een nieuw paar gaan kopen toen ik merkte dat ik na ieder loopje pijn had in mijn kuiten.

Door de band kan je met een paar hardloopschoenen om en bij de 1000 kilometer lopen. Idealiter gezien vervang je je schoenen uiteraard iets op voorhand. Zodat je het nieuwe paar rustig kan inlopen. En je in die periode nog kan afwisselen met je oude paar.

Hou rekening met je omgevingsfactoren

Bij de keuze voor een nieuw paar hardloopschoenen is het belangrijk dat je ook rekening houdt met een aantal omgevingsfactoren. Bijvoorbeeld de ondergrond waarop je gaat lopen. Een zachte ondergrond vraagt bijvoorbeeld een ander soort demping dan een harde ondergrond.

Maar ook je loopstijl en gewicht spelen een rol in de keuze van je hardloopschoenen. Ergens niet onlogisch natuurlijk dat iemand die pakweg 50kg weegt een ander type schoen nodig heeft dan iemand die pakweg 90kg weegt. Want de schokdemping ligt bij beide personen helemaal anders. Net als hun loopstijl. Ook die is voor iedere persoon anders. En vraagt iedere keer een ander soort ondersteuning. Breng dus ook zeker al die omgevingsfactoren in kaart als je nieuwe hardloopschoenen gaat kiezen.

Neem je oude loopschoenen mee

Dit klinkt misschien wat gek, maar als ik nieuwe loopschoenen ga kopen neem ik mijn oude mee. Aan de hand van de slijtage kunnen ze in de winkel namelijk al heel wat dingen afleiden. Zoals waar je meer ondersteuning nodig zal hebben.

Verder zorg ik er ook altijd voor dat ik een paar loopkousen mee heb die ik kan aandoen. Want hardlopen, dat doe ik ook altijd met loopkousen. En die zijn qua materiaal en textuur toch wat anders dan gewone kousen.

Kies een paar hardloopschoenen die goed zitten

Tot slot, kies ook altijd voor een hardloopschoen die goed zit. Maar hoe weet je nu of je hardloopschoenen goed zitten?

Wel, je hardloopschoenen moeten stevig zitten en je hiel moet goed omsloten zijn, zonder dat je je veters erg strak moet aanspannen. Verder is het ook belangrijk dat de schoenen enkel aan de voorvoet meebuigen. Dat je voeten niet loskomen van de binnenzool wanneer je ze opheft. En idealiter gezien heb je 1 centimeter ruimte tussen je langste teen en voorkant van je schoen. Zodat je blaren voorkomt 😉 .

Om na te gaan of de hardloopschoenen goed zitten zou ik je ook aanraden om er een eindje met lopen in de winkel. Want enkel dan ga je voelen of ze echt comfortabel zitten of niet.

juiste hardloopschoenen tips

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *