Enigma
Boeken & leestips

Boek review: Enigma

Een van de dingen die ik fantastisch vind aan Kobo zijn de boeksuggesties. Op basis van boeken die je al gelezen hebt krijg je boeken te zien in hetzelfde genre. En zo gebeurde het dat ik geheel per toeval op Enigma van Robert Harris stootte.

Van maandelijkse leesupdates naar afzonderlijke boeken reviews

Aangezien ik de afgelopen maanden best wel veel boeken heb gelezen, besloot ik onlangs om er misschien wat meer met te doen. En aan sommige boeken een volledige blogpost te wijden. Want mijn maandelijkse updates waren ofwel soms erg lang. Ofwel te kort naar mijn zin. Omdat ik niet een heel uitgebreide review daarin wou meegeven aangezien ze dan ellenlang gingen worden.

Om een lang verhaal kort te maken (pun intended) besloot ik dus om vanaf nu wat vaker afzonderlijke boeken reviews te publiceren. Naast mijn maandelijkse leesupdates. Kwestie van het beste van beide werelden te combineren 😉 .

Enigma

Boek review: Enigma – Korte inhoud

Op basis van de korte inhoud die ik op mijn e-reader kon zien was ik al verkocht. Want Enigma combineert elementen waar ik een zwak voor heb: Wereldoorlog II, spionnen, avontuur en geheime codes. Kortom, de perfecte literatuur om een paar avonden zoet met te zijn.

Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af op Bletchley Park en een klein stukje in Cambrigde. Je volgt de belevenissen van wiskundig wetenschapper Tom Jericho, die bij de start van het verhaal aankomt in Cambrigde met een schijnbaar mysterieuze ziekte. Gaandeweg ontdek je wel wat meer over hem. Tot hij plots in allerijl wordt teruggeroepen naar Bletchley om opnieuw de Enigmacodes van de Duitsers te kraken. Tom slaagde er eerder in om Haai te kraken. Maar iets deed de Duitsers de codes van hun U-boten opnieuw veranderen. En dus is Tom’s hulp opnieuw vereist.

Eenmaal aangekomen in Bletchley zoekt hij ook opnieuw contact met zijn ex-vriendin Claire Romilly. En vanaf dit punt gaat het fout. Tom ontdekt gestolen codes en Claire verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden. Waardoor Tom zich niet van de indruk kan ontdoen dat er zich een Duitse spion op Bletchley bevindt. Hij stelt dan ook alles in het werk om Claire te vinden, de gestolen codes te kraken, de spion te ontmaskeren. En ondertussen ook nog eens de nieuwe Enigmacodes te kraken.

Boek review: wat ik er goed aan vond

Enigma is niet meteen een dun boek. Mijn e-reader editie telde 458 pagina’s, dus ik was er wel een paar avonden met zoet. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik niet doorhad dat het best wel een dik boek was.

Het verhaal zelf vond ik goed in elkaar steken. Zowat alle elementen voor een spannend boek zijn aanwezig: mysterie, avontuur en actie. Doordat Harris niet van in het begin alle elementen prijs geeft, was ik als lezer vaak geïntrigeerd. En was de drang om mijn boek weg te leggen en te gaan slapen erg klein.

Doorheen het verhaal lost Harris op gepaste tijden nieuwe informatie, waardoor je als lezer samen met Tom op zoek wil gaan naar de waarheid. En mee probeert te achterhalen wie die spion nu eigenlijk is. Wat ik daarnaast zelf ook ongelooflijk fijn vond was de voor mij toch wel verrassende plotwending helemaal op het einde. Zonder natuurlijk al te veel te verklappen, vond ik het heel aangenaam om net als je denkt dat het verhaal volledig is afgelopen toch nog een verrassingselement voorgeschoteld te krijgen.

Qua verhaal, plotwendingen en schrijfstijl zat het wel snor voor mij.

Boek review: wat ik minder goed vond

Los van alle verhaalelementen merk je dat Robert Harris het gewoon is om dergelijke boeken te schrijven. Vlot lezende paragrafen waarin veel gebeurt worden afgewisseld met wetenschappelijke informatie. En net daar wrong soms het schoentje voor mij. Die wetenschappelijke info vond ik soms overbodig. En deed wat mij betreft wat teniet aan de rest van het verhaal. Want daardoor stokte het ritme soms wat.

Daarnaast vond ik ook wel dat de personages nog net iets dieper uitgewerkt konden worden. Soms bleef ik wat op mijn honger zitten om hen echt te kunnen doorgronden.

Boek review: Enigma – mijn eindoordeel ⭐⭐⭐⭐

Ik heb Enigma heel graag gelezen. Het is geen absolute page-turner zoals sommige andere boeken in dit genre. Maar het is wel een ideaal boek om op koude en regenachtige dagen te lezen onder een warm dekentje. Als je net als ik best wel fan bent van historische fictie, dan kan ik je dit boek zeker aanraden.

Las jij al een boek van Robert Harris?

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *