meer boeken lezen
Boeken & leestips

11 tips om meer boeken te lezen

Boeken lezen, ik deed het als kind al enorm graag. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik de afgelopen jaren tal van boeken verslond. En dat ik nogal vaak de vraag krijg hoe en vooral wanneer ik dat dan precies doe, zoveel boeken lezen. Omdat ik boeken alleen maar liefde toedraag bundelde ik een aantal tips om meer boeken te lezen in onderstaande blogpost.

meer boeken lezen

Meer boeken lezen doe je zo

Er zijn meerdere goeie redenen om boeken te lezen. En bijvoorkeur veel boeken. Niet alleen kan je er heel wat uit leren, ze zijn ook een ideale manier om te ontspannen. En even te ontsnappen uit de dagelijkse ratrace. Alleen … we hebben niet altijd heel veel tijd om veel te lezen. Of althans, dat hoor ik vaak als excuus. Want veel boeken lezen, dat is eigenlijk niet zo moeilijk. En omdat ik weet dat er heel wat van jullie graag meer boeken willen lezen, lijstte ik enkele tips op zodat je daar meteen werk van kan maken!

Zet jezelf een leesdoel

Want een doel zorgt ervoor dat je actie gaat ondernemen om dat doel te bereiken. Ik merk dat zelf ook. Sinds ik actief ben op Goodreads en elk jaar deelneem aan hun reading challenge lees ik opmerkelijk meer. Het competitiebeest in mij wil namelijk dat vooropgestelde doel halen 🙂. Maar hou het ook realistisch. Als je weet dat je bijvoorbeeld niet elke dag zal kunnen lezen, zet dan niet als doel dat je 52 boeken wil uitlezen in 1 jaar. Een leesdoel hoeft trouwens ook niet meteen het aantal boeken te zijn dat je dit jaar wil lezen. Het kan evengoed het aantal minuten of bladzijden per dag / week / maand / … zijn die je wil lezen.

Vind een genre dat je leuk vindt om te lezen

Ok, je wil heel graag meer boeken lezen. Wat uiteraard geweldig is! Maar niet iedereen leest elk boek even graag. En als jij nu graag wat meer tijd met je neus tussen de boeken wil doorbrengen is het belangrijk dat je daar plezier aan beleeft. Dus zoek eerst even uit welke boeken je leuk vindt. Dat kunnen thrillers zijn. Science fiction verhalen. Non-fictie boeken. Of zoals in mijn geval historische fictie, chicklit en Young Adult boeken.

Maar aarzel ook niet om een boek terug weg te leggen

Heel lang heb ik krampachtig vastgehouden aan het gegeven dat elk boek waar ik in begon, ik ook moest uitlezen. Maar niets is minder waar. Soms stellen boeken je teleur. Of is een boek niet helemaal wat je er van verwachtte. En dan is het meer dan ok om dat boek opzij te leggen. En te starten in een nieuw boek. Want veel en meer boeken lezen, dat moet vooral fun zijn!

Zorg dat je steeds over een leeslijst beschikt

Op Goodreads en in de Kobo-app duid ik heel vaak aan welke boeken ik graag nog zou willen lezen. Want niets zo vervelend als niet weten welk boek je volgende boek gaat worden. Het neemt mijn keuzestress wat weg, want toegegeven, er is een gigantisch groot aanbod aan boeken. Maar door op voorhand al te weten welke boeken ik graag nog wil lezen en deze ergens bij te houden, weet ik ook dat ik niet lang ga moeten zoeken naar een volgende boek.

Maak lezen een onderdeel van je dagelijkse routine

Zelf lees ik bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan. Doe ik dat niet, dan val ik minder makkelijk in slaap en slaap ik ook slechter. Maar los daarvan, is dat half uurtje lezen voor het slapengaan intussen een vaste routine geworden. Waardoor ik er meteen ook in slaag om heel wat boeken te lezen. Ben jij nu niet zo verzot op ’s avonds lezen? Waarom probeer je dan niet eens om te lezen tijdens je lunchpauze? Of ’s ochtends voor je aan je werkdag begint?

meer boeken lezen

Meer boeken lezen? Benut dan elk vrij moment om te lezen

Naast een vast dagelijks leesmoment probeer ik ook om elk dood / nutteloos moment al lezend door te brengen. Bijvoorbeeld als ik in de wachtkamer van de dokter / tandarts / … aan het wachten ben. Of terwijl ik op restaurant wacht op die ene vriendin. In plaats van dan op social media te scrollen haal ik mijn e-reader uit mijn tas en lees ik snel enkele pagina’s in dat ene spannende boek.

Investeer in een e-reader

Wat me meteen bij een volgende tip brengt: investeer in een e-reader als je graag meer boeken wil lezen. Sinds mijn dertigste verjaardag beschik ik over een e-reader. En dat is zonder overdrijven een van de beste cadeau’s ooit geweest. Niet alleen heb ik sindsdien mijn eigen ‘bibliotheek’ de hele tijd bij mij. Ik kan ook elk dood moment al lezend doorbrengen. Zelfs ’s nachts als ik last heb van slapeloosheid.

Zorg dat je altijd een boek bij de hand hebt

Lezen op dode momenten, dat betekent natuurlijk ook ervoor zorgen dat er steeds een boek in je tas steekt. En dankzij mijn e-reader is dat tegenwoordig geen probleem meer. Dat ding weegt letterlijk amper iets, waardoor het geen extra gewicht is dat ik meesleur. Maar net doordat ik hem steeds mee heb kan ik op elk onverwacht vrij moment wel een paar pagina’s lezen. In plaats van breinloos te scrollen op mijn smartphone.

Begin met het lezen van dunne(re) boeken

Begin je nog maar net (terug) met lezen? Kies dan vooral voor dunnere boeken of kortere verhalen. Zelf lees ik heel graag dikke kleppers, maar boeken van meer dan 500 pagina’s kunnen ook ontmoedigend werken als je graag meer wil lezen. Want ze vragen best wel wat tijd om ze uit te lezen.

Zorg voor een leesbuddy of word lid van een boekenclub

Zo kunnen jullie elkaar stimuleren om meer te lezen. En elkaar boekentips geven! Een alternatief voor een leesbuddy kan een boekenclub zijn. Want geef toe, je wil toch niet de enige zijn die het boek dat jullie gaan bespreken niet gelezen heeft.

Creëer een rustig, aangenaam leeshoekje zonder afleiding

Maak van lezen iets heel leuks! Zelf doe ik dat door op mijn favo plekje in de zetel te lezen. Met daarbij dan een lekker koekje om te eten en een heerlijke mok thee. Mijn gsm leg ik bewust ver van me weg, zodat er geen afleiding is. Is het lief of Tuur in de buurt? Dan durf ik zelfs mijn noise cancelling headset op te zetten. Zodat ik ook dan lekker rustig kan lezen 😉 .

Lezen jullie graag? Andere tips om meer te lezen hoor ik graag in de comments 🙂

Afbeeldingen: pexels & unsplash

25 Comments

 • Anne

  Ik lees altijd ‘s avonds in bed, tot ik in slaap val. Dat kan snel zijn, dat kan lang duren… hangt ervan af. En ik lees ook als ik wakker lig ‘s nachts, zoals jij. Ik heb mezelf een doel gesteld van 26 boeken, daar zit geen druk achter, dat haal ik makkelijk. Reading challenges doe ik niet, ik heb altijd het gevoel dat die me mijn leesplezier gaan ontnemen. De laatste tijd vind ik vooral inspiratie voor te lezen boeken op blogs, als ik ergens titels vernoemd zie, ga ik eens kijken of het iets voor mij zou kunnen zijn, en zo heb ik toch wel al leuke ontdekkingen gedaan.

  • Evi

   Andere blogs lezen die over boeken gaan daar haal ik inderdaad ook heel veel leesinspiratie uit. En die reading challenges, dat is persoonlijk he. Ik doe eraan mee omdat het me stimuleert maar ik hang er ook niet slaafs aan vast.

 • Sofie

  Hier helpen die doelen ook, maar soms krijg ik er wel wat stress van… 😀 Ik doe deels mee met de VBC, ik lees te vaak boeken uit tegen mijn zin om toch maar dat ene puntje af te strepen. En ik wil enkel nog boeken lezen die ik echt graag lees.

  • Evi

   Ik lees in eerste instantie boeken die ik graag wil lezen hoor. En dan zie ik wel of ze in een challenge passen. Want plezier beleven aan het lezen, dat blijft voorop staan 🙂

 • Lize

  Ik zit op Goodreads en heb een e-reader maar toch helpt het mij niet echt om meer te lezen. Ik doe niet meer mee met de verbeelding bookchallenge omdat ik liever andere boeken lees of toch eerst wil lezen.

 • Annelies

  Ik denk niet dat Goodreads me meer doet lezen dan ik anders zou doen, maar ik vind het wel heel handig om boekentips op te vinden en dus inspiratie op te doen.
  Ook ik lees elke avond voor het slapengaan en in het weekend tegenwoordig ook vaker op andere momenten.

  • Evi

   Persoonlijk heb ik dat doel en dat beetje druk dat erbij hoort wel wat nodig. Hier werkt dat echt als een stimulans. Maar dat is natuurlijk erg persoonlijk. En Goodreads is inderdaad ook superhandig om inspiratie op te doen en vooral ook om bij te houden wat ik al gelezen heb, want soms vergeet ik dat wel eens 🙂

 • Goofball

  Boekenleeschallenges die dienen om mij uit mijn comfortzone te halen werken bij mij contraproductief . Als ik net wil meer beginnen lezen, begin ik best in mijn comfortzone. 1 boek beginnen dat me uiteindelijk niet zo ligt, doet me dan weer weken/maanden niet lezen. Ik denk dat enkel veellezers willen uit de comfortzone gehaald worden. Geef mij maar een hersenloos spannend verhaal dat me meesleept. Dan gebeurt dat lezen vanzelf.

  • Evi

   Hier werken die hersenloze spannende verhalen ook erg goed hoor 🙂 Belangrijkste is vooral dat je plezier beleeft aan het lezen he. En hoe je dat doet, dat maakt niet uit!

 • fieke

  Goodreads vind ik ook een handige! Lezen voor het slapengaan is hier ook een vaste waarde, al merk ik dat ik de laatste weken minder geconcentreerd ben (omdat er nog andere dingen in mijn hoofd spoken). Uitdagingen helpen als motivatie, maar ik volg ze niet meer slaafs zoals ik een paar jaar geleden deed. Lezen moet vooral leuk en ontspannend zijn! Vroeger ging ik vaak naar de bib, waardoor ik niet altijd een boek voorhanden had als ik wou lezen. Het voorbije jaar kocht (of kreeg, of ruilde) ik meer boeken, waardoor er standaard een stapeltje boeken klaar ligt.

  • Evi

   De uitdagingen volg ik hier ook niet meer slaafs, ze werken vooral als stimulans. En dat van dat minder geconcentreerd is erg herkenbaar. Ik merk dat het bij mij dan helpt om een boek te lezen dat ik al eens gelezen heb. Of een goeie chicklit waar ik sowieso niet veel moet bij nadenken 😉

 • Katrien

  Ik lees heel graag. Ik kijk ook amper tv omdat ik ook liever tijd maak om te lezen. Ik doe enkel de Goodreadschallenge met aantallen. Ik gebruik vooral elk vrij moment dat ik heb om te lezen: op de trein elke dag, in de wachtzaal bij dokter of tandarts, tussendoor als ik thuis met iets bezig ben als pauze … en soms maak ik ook gewoon bewust tijd om een of meerdere uren te lezen.

  • Evi

   Bewust tijd maken om te lezen is hier met een actieve peuter niet altijd makkelijk. Maar ik probeer dat wel te doen 🙂 En net als jij probeer ik elk doods/vrij moment te gebruiken om even wat te lezen 🙂

 • Samaja

  Via de Verbeelding Book Challenge heb ik al een paar pareltjes gelezen die ik anders misschien nooit had gekozen. En dat geldt ook voor bepaalde boeken die ik las omdat andere bloggers er wild van waren. Maar toch ga ik dit jaar niet aan de challenge meedoen, ik heb immers zodanig veel leesvoer staan, dat ik heb uitgesteld omdat ik er geen puntjes mee kon afvinken, en dat vind ik jammer. Ik lees dus momenteel enkel waar ik op voorhand ook echt zin in heb :-). Mijn doel is 25 boeken dit jaar, dat moet haalbaar zijn.

  • Evi

   Het allerbelangrijkste is dat je plezier beleeft aan het lezen 🙂 Ik heb dit jaar ook 25 boeken als doel gesteld, maar zelfs al haal ik dat niet dan is dat ook ok. Ik kijk alvast uit naar de boeken die jij gaat lezen. En wie weet doe ik er wat inspiratie uit op 😉

 • Hilde

  Op Goodreads heb ik ook een account. Vooral handig als ik een bepaald boek wil lezen en eerst daarover meer wil weten. Book challenges/leesdoelen hebben me enerzijds gestimuleerd om buiten die comfortzone te gaan lezen, anderzijds voel ik dan zo’n leesdruk dat het me wel eens blokkeert. Ik vind het vooral belangrijk om te lezen wat ik graag lees. En elke dag een beetje lezen zoals vlak voor het slapengaan vind ik heel ontspannend. Hier blijft de televisie / laptop ook al eens uit om in plaats daarvan te kunnen lezen. Tijdens vakanties komt het er ook makkelijker van om boeken te lezen. Zo’n e-reader is dan inderdaad echt handig, al geniet de papieren versie toch nog steeds m’n voorkeur.

  • Evi

   Papieren boeken daar kan ik ook nog steeds enorm van genieten hoor. Ik koop er zelf ook nog regelmatig. Alleen is zo een e-reader net iets handiger om overal mee naar toe te nemen 🙂

 • Flavie

  Ik lees enorm graag en lees overal waar ik kan… op de bus, bij de dokter, op de voetbal… overal sleur ik mijn boek mee. Ook lees ik elke avond voor het slapen gaan… lees ik niet dan kan ik niet slapen. In het weekend kan het zijn dat ik uren lees… vooral in de winter… gezellig onder een dekentje.
  Laat lezen wel een fijn iets blijven, geen druk… alleen maar ontspanning.

  • Evi

   Het moet absoluut iets fijn blijven 🙂 Die challenges stimuleren me vooral om meer te lezen. En eens iets anders vast te pakken dan enkel historische fictie. Maar ik volg ze niet slaafs. Want ik wil het enkel als ontspanning doen. En er vooral veel fun aan beleven.

 • Leen

  De Rory Gilmore lijst staat ook nog op mijn to read lijst.. maar eerst de blufboeken, daar ben ik al zeker vier jaar mee bezig! Bedankt voor je tips; ik heb dit jaar nog maar één boek gelezen en dat is voor mij bitter weinig. Hoog tijd om daar iets aan te doen!

 • Isa

  Ik heb ook net een e-reader gekregen! Super blij mee. Wat betreft de lijst van Rory Gilmore – ik heb ‘Five people you meet in heaven’ gelezen, en dat was wel goed.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *