Kookboek review

Kookboekweek #10: Gewoon Gezond

Net als vorig jaar ga ik ook dit jaar proberen om opnieuw elke maand een weekje van Kookboekweek te doen. En na alle nieuwjaarsfeestjes leek Gewoon Gezond van Karolien Olaerts me de perfecte keuze te zijn voor de allereerste kookboekweek van 2019.

gewoon gezond
Kookboekweek: Gewoon Gezond

Ik had best wel al wat reviews over Gewoon Gezond zien verschijnen. Maar zoals dat hier wel al eens gaat mistte ik de hype toen het boek net uitkwam. En pakte ik het pas vast toen ik het deze kerstvakantie in onze bib zag liggen.

Gewoon Gezond is niet opgebouwd zoals een standaard kookboek. Zelfs niet zoals een modern kookboek, waarbij je eerst een rits uitleg krijgt en dan een resem recepten. Karolien wisselt uitleg, tips en recepten doorheen het boek met elkaar af.

Daarnaast staan de recepten ook niet in een bepaalde volgorde. Het is namelijk niet zo dat je eerst alle ontbijtrecepten tegenkomt. En dan pas de lunch- en avondgerechten. Maar dat stoorde me niet echt. Want voorin staat een handige inhoudstafel, waarbij de recepten wel duidelijk ingedeeld zijn.

Ik maakte voor deze kookboekweek één salade, één soep en vier warme gerechten klaar uit Gewoon Gezond.

Supersnelle soep van bloemkool en kervel (p. 136)
gewoon gezond

In de winter eet ik enorm graag soep. Alleen heb ik niet veel tijd/geduld om soep te maken. Gelukkig bestaat er al zo iets als zakjes voorgesneden soepgroenten. Maar dit gerecht maakt het me ook super makkelijk om soep te maken. Het enige wat je nodig hebt is een diepvries, een kom en een mixer 🙂 En die soep, die smaakte overheerlijk!

(Volkoren) penne met knapperige rauwkost en feta (p. 158)
gewoon gezond

Toegegeven, het is een vreemde keuze van me om in de winter deze salade te maken. Maar ze combineert een aantal ingrediënten waar ik verzot op ben: zongedroogde tomaten, pasta en feta. Dit in combinatie met komkommer, olijfolie en balsamicoazijn maakt er een heerlijk lunchgerecht van. Ik gebruikte wel gewone pasta. Want toen ik in de kast keek bleek dat de enige te zijn die we nog hadden.

Chili sin carne (p. 140)
gewoon gezond

Ik had nog nooit chili gemaakt, maar eet dat wel graag. En omdat ik ook meedoe aan de Boston Baby Nieuwe Keuken Challenge leek dit gerecht me daar ideaal voor te zijn. Een erg eenvoudig gerecht trouwens om klaar te maken. Wel een kleine tip: maak deze chili een dag op voorhand. Ik vond hem namelijk de dag erop nog beter smaken.

Ovenschotel met spruitjes en ketchup (p. 139)
gewoon gezond

Gerechten waarbij je alles in een schaal kan droppen en die in de oven kan zetten, ik ben er fan van. Bovendien vond ik dit een typisch wintergerecht. Ook hier had ik nauwelijks werk aan. En het smaakte enorm op een koude vriesdag.

Peer met pastinaak, witloof en blauwe kaas (p. 82)
gewoon gezond

Dit gerecht is hier intussen een absolute favoriet van me. Ongelooflijk eenvoudig om klaar te maken. En boordevol smaken. Al vervang ik de blauwe kaas wel door brie. Want die vind ik net iets lekkerder smaken.

Quinoa met lente-ui, champignons en cashewnoten (p. 81)
gewoon gezond

Champignons en cashewnoten, het blijven een paar van mijn favoriete ingrediënten. En dus is ook dit gerecht hier een absolute topper. Het is bovendien snel klaar en eenvoudig om te maken. Ik maak het zelfs terwijl ik ook het eten van Tuur kook. En dat wil heel wat zeggen, als ik kan multitasken in de keuken 😉

Gewoon Gezond: het eindoordeel

Het mag duidelijk zijn: ik ben fan van dit boek. Karolien’s levensverhaal en strijd tegen de kilo’s vond ik enorm boeiend om te lezen. Net als de vele tips en tricks die ze meegeeft.

De gerechten zelf zijn heerlijke smaakbommen. En combineren voor mij soms verrassende elementen. Maar wat ik vooral zo fijn vind is dat de gerechten erg eenvoudig zijn. En Karolien ook heel duidelijk aangeeft hoeveel kruiden je best gebruikt. Wat voor een niet zo fantastische keukenprinses als mezelf erg handig is 🙂

Gewoon Gezond verscheen bij Overamstel uitgevers en kost 22,50 euro. Ik zag dit boek in onze bib staan en nam het mee voor de allereerste kookboekweek van 2019.

Maakten jullie al eens gerechten van Karolien klaar? Suggesties voor volgende kookboekweekedities zijn ook altijd welkom! 🙂

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *