sporten
Hardlopen

Mijn sportieve doelstellingen voor 2019

Ik had mezelf voorgenomen om me dit jaar geen druk op te leggen. En nog minder om me aan sportieve doelstellingen te verbinden. Want die van vorig jaar vielen stuk voor stuk in het water. En sporten dient vooral een fijne ontspanning te blijven. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En tijdens een van mijn laatste loopjes begon het te kriebelen. En nam ik me toch enkele sportieve doelstellingen voor.

Regelmatig sporten

Vorig jaar ging ik niet altijd even regelmatig sporten. Een drukke agenda en job strooiden vaak roet in het eten. Zelfs als ik mijn looptoertjes krampachtig in mijn agenda probeerde in te plannen, kwam het er niet altijd van. En dat heb ik gemerkt: mijn conditie ging er niet meteen op vooruit. Mentaal zat ik niet goed in mijn vel. Het lopen ging niet altijd even vlot. En uiteindelijk liep ik een blessure op. Want ik volgde mijn trainingsschema niet zoals het moest. En wou soms te veel vooruitgang boeken in één training.

Ook nu merk ik dat het niet evident is om twee keer in de week te gaan joggen. Al heb ik er wel veel meer aandacht voor. Zo plan ik bijvoorbeeld elke week een thuiswerkdag in. En ga ik op die dag over de middag joggen. Regen of geen regen, vrieskou of niet. Het weer zal alvast heel vies moeten doen om me tegen te houden om die middag te gaan joggen.

Luisteren naar mijn lichaam

Al neemt dat niet weg dat ik de voorbije week slechts 1 keer ben gaan joggen. Dit weekend stond training nummer 2 van de week op het programma. Maar ik voelde aan alles dat mijn lichaam stikkapot was. En als er iets is wat ik in 2018 leerde dan is het dat ik moet luisteren naar dat lichaam van me. Ik besloot dan ook wijselijk om niet de opgelegde 7 kilometer te gaan joggen. Maar koos wel voor wat inspanning door me stevig uit leven in het kuisen van ons huis. Ook in de toekomst ga ik dat proberen vol te houden: luisteren naar mijn lichaam. En wie weet op die manier dit jaar wel blessurevrij te blijven 🙂

Foto: Karin Gesquière
Hartslag verbeteren

Nu ik iets meer dan een jaar met mijn Garmin Forerunner 235 loop merk ik het goed: mijn hartslag gaat bij het joggen pijlsnel de hoogte in. Idealiter gezien ligt hij toch wel wat lager, zeker tijdens het sporten. En als het dus even kan wil ik graag kijken om daar wat op te gaan trainen. En hem naar beneden te krijgen. Tips daarvoor zijn trouwens altijd meer dan welkom!

Vlot 10 kilometer lopen

Uiteraard heb ik voor mezelf ook wel een aantal andere sportieve doelstellingen bepaald. Zo wil ik dit jaar heel graag vlot die 10 kilometer kunnen lopen. En als het even kan mijn persoonlijke tijd daarop verbeteren. Dat eerste doel moet haalbaar zijn want onlangs liep ik voor de tweede keer zonder al te veel grote problemen zeven kilometer. Dus die tien, die kan ik bijna ruiken 🙂 Mijn tijd op die 10 kilometer verbeteren, daar is dan wel weer nog flink wat werk aan.

sporten
Deelnemen aan een sportevenement

Als ik eerlijk ben met mezelf droom ik er nog steeds van om ooit die halve marathon te lopen. En in mijn stoutste dromen loop ik zelfs eens een volledige marathon. Al zal dat laatste zeker en vast nog niet voor dit jaar zijn. Maar ergens dit jaar wil ik wel heel graag deelnemen aan een sportief evenement. Want de sfeer op loopevenementen vind ik geweldig. Bovendien leer je een stad/parcours ook op een heel andere manier kennen. En ja hoor, stiekem heb ik een wishlist. Maar ik ga vooral zien waar ik raak met mijn trainingen. Kwestie van mezelf niet net als vorig jaar te veel druk op te leggen en de ontgoocheling als het niet lukt te besparen.

Een andere sport beoefenen naast joggen

Joggen werkt fantastisch goed voor me om mijn hoofd leeg te maken. Maar om mijn conditie te verbeteren en ook eens andere spiergroepen aan te spreken schreef ik me in voor lessen Fitness Dance. Een mix van dansen en fitnessoefeningen. Maar bovenal een uur waarbij ik me vooral goed moet concentreren. Want tegelijkertijd iets doen met mijn linkerarm en rechterbeen, dat is toch niet zo evident 😉 De eerste les zit er intussen op. En alhoewel ik nadien nat van het zweet en volledig uitgeput was genoot ik er ook wel enorm van 🙂

Hoe zit het met jullie sportieve voornemens? Zijn die er? Of is het helemaal niets voor jullie?

13 Comments

 • fieke

  Vorig jaar moest ik niet denken aan (extra) sporten, want ik fietste toen een dikke 80 km per week. Nu ik met de auto naar het werk ga, merk ik dat ik mijn beweging mis (dat voel ik zowel fysiek als mentaal). We proberen sinds kort om op zondag te gaan zwemmen met J., maar baantjes trekken lukt ook niet zo goed als toen ik alleen ging zwemmen. Ik overweeg wel om te starten met yoga, omdat ik denk dat dat me rust zal brengen (in mijn hoofd vooral). Maar ik moet eens even zoeken wat en hoe: een cursus, YouTube, …?
  Met lopen ga ik niet beginnen, maar ik heb wel superveel bewondering voor je voornemens, en ik duim voor die (halve) marathon. Maar niks overhaasten hé!

  • Evi

   Neen hoor, hier wordt niets geforceerd 🙂 Die les ik heb vorig jaar met vallen en opstaan geleerd. Wij gaan ook af en toe zwemmen met Tuur maar baantjes trekken zit er dan niet meteen in 😉

 • Annelies

  Mijn sportieve doel van dit jaar is terug iets van sport doen. Met Zumba ben ik gestopt omdat het samenviel met de avondschool en met paardrijden voorlopig door het weggaan van mijn lerares.
  Eerst mijn vermoeidheid onder controle krijgen en dan terug wat meer bewegen.

  • Evi

   Ik merk dat het meer bewegen helpt tegen vermoeidheid. Al blijft het een moeilijke, want hier toch ook vaak heel erg moe waardoor het soms een beetje trekken en sleuren is voor ik effectief extra beweeg.

 • Annelies

  Mijn sportieve doel van dit jaar is terug iets van sport doen. Met Zumba ben ik gestopt omdat het samenviel met de avondschool en met paardrijden voorlopig door het weggaan van mijn lerares.
  Eerst mijn vermoeidheid onder controle krijgen en dan terug wat meer bewegen.

 • Josefien

  Het is volledig zoals je zegt: sporten moet vooral leuk blijven, het is ontspanning. Luisteren naar je lichaam is heel belangrijk. Ik loop heel veel (marathon gepland op 12/5) maar als ik me eens een dag wat minder voel en ik ‘moet’ van mijn schema bijvoorbeeld 1,5 uur lopen, dan loop ik gewoon wat minder lang. Anders gaat het toch niet en daar doe je meer kwaad dan goed mee. Dan geniet je er ook niet van, en da’s echt niet de bedoeling!
  Wat betreft die hartslag: volharden is de boodschap. Ik heb een héél lage HR. In het begin dat ik op hartslag begon te lopen, betekende dat heel traag lopen, als een slak. Ik vond dat frustrerend maar het werpt echt wel vruchten af. Want je zal merken dat je alsmaar sneller zal kunnen lopen aan die lage hartslag. Maar het vergt wel wat tijd. En als je moe of wat ziek bent, ligt je HR gewoon ook hoger.
  Veel succes! Xxx

  • Evi

   Volgende week staat er een conditietest op het programma dus ik hoop stiekem dat ik daar ook wel wat tips & tricks daarvoor ga krijgen. En verder is het zoals je zegt: volhouden en vooral veel genieten 🙂 X

 • Flavie

  Na een onsportief jaar, moet ik dringend echt wat meer sporten… ik had gehoopt dat dit jaar een top-sport-jaar zou worden… maar ik heb momenteel te veel zorgen en het sporten lukt echt niet. Meer wandelen moet wel lukken… daar ga ik voor… het is toch al een begin!

  • Evi

   Tuurlijk is dat een begin! Ik merk dat het sporten hier bij mij ook wel lijdt onder veel zorgen hebben. Maar anderzijds helpt sporten ook wel om mijn hoofd leeg te maken en knopen door te hakken.

 • nicole orriens

  Ik ben niet zo van de voornemens maar loop wel dagelijks hard. Dat doe ik heel vroeg, zodat de kans dat er iets tussenkomt minimaal is. Dat werkt prima voor mij. Ik train verder niet voor iets. Het gaat mij er puur om dat het goed voor me is.

 • Katrien Wittemans

  Ik probeer vooral te sporten, zonder al te veel voornemens. Ik zit intussen terug aan les 7 van Start 2 Run, als ik dat al kan uitlopen naar die 5km, dan ben ik al heel tevreden. Ik zou ook nog graag eens een loopevenement doen maar ik sta er nu ook weer niet zo hard voor te springen.

  • Evi

   Ergens dit jaar wil ik er wel eens eentje doen. Maar totaal nog geen idee welk 🙂 Dus ik wil me vooral ook niet al te veel druk opleggen. Het moet uiteindelijk vooral plezant blijven he!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *