werken
Varia

Waarom ik werken geweldig fijn vind

Een carrière combineren met een kindje, het is absoluut geen makkelijke opgave. En toch zou ik het niet anders willen. Want werken, een professionele bezigheid hebben, zonder zou ik heel waarschijnlijk ongelukkig worden.

Niet dat ik geen respect heb voor niet-werkende mama’s hoor. Integendeel, ik heb er tonnen bewondering voor dat zij dat kunnen. Hun carrière opzij zetten en heel veel van de dingen die ze doen in het teken zetten van hun kroost. Alleen merkte ik tijdens mijn zwangerschapsverlof dat dat niet voor mij was weggelegd.

9 redenen waarom ik werken leuk vind

En nadat ik een paar berichten over dit thema las bij Sabrina van Zebrazonderstrepen begon ik eens na te denken over de redenen waarom ik werken zo leuk vind:

 1. Conversaties gaan niet standaard over Kabouter Plop, MegaMindy of Paw Patrol.
 2. Ik word niet om de 2 minuten gestoord door een kleine uk die me nodig heeft. En me letterlijk van mijn stoel sleurt.
 3. Niemand stelt me de hele dag door waaromvragen. Of althans niet waaromvragen waarop ik geen antwoord kan formuleren.
 4. Doorheen de dag kies ik de muziek waar ik naar luister. En neen, dat zijn geen liedjes van Studio100.
 5. Mijn kleren worden niet vuil. Tenzij ik natuurlijk mijn lompe kant nog eens bovenhaal.
 6. Ik hoef niet constant dingen op te ruimen of de stofzuiger boven te halen.
 7. Niemand eet van mijn bord mee als ik aan het lunchen ben. En ik hoef mijn tussendoortjes met niemand te delen.
 8. Toiletbezoeken verlopen in stilte en in alle eenzaamheid. Zelfs de deur hoeft niet open te staan!
 9. Mijn schrijfspullen en computer zijn van mij. En die hoef ik daar met niemand te delen.
werken
Werkende mama, betere mama?

Alle gekheid op een stokje, in een aantal van bovenstaande redenen zit wel wat waarheid. Of althans voor mij. Want ik merkte dat hard tijdens mijn zwangerschapsverlof: thuisblijfmama zijn, dat is niets voor mij. Ik heb dat nodig om naast mama nog een hele hoop andere dingen te zijn. En professioneel bezig zijn hoort daar absoluut bij.

Wat stress en een uitdagend project dat me uit mijn comfortzone trekt, ik kan daar niet zonder. Het zorgt ervoor dat ik mezelf blijf ontwikkelen. En in alle eerlijkheid, ik haal veel voldoening uit werken. Dus ja voor mij gaat het gezegde werkende mama, betere mama zeker en vast op. Zonder een professionele bezigheid zou ik een pak minder gelukkig zijn. En als ik ongelukkig ben dan straalt dat sowieso ook af op hoe ik ben als mama.

werken
Moderne tijden

Naast die persoonlijke voldoening vind ik het ook wel belangrijk om financieel wat onafhankelijk te zijn. Ik zou er niet mogen aan denken om voor elk nieuw kleedje, boek of paar schoenen dat ik wil kopen de portefeuille van het lief te moeten aanspreken. En ja, ik ben er ook wel trots op dat ik mijn steentje kan bijdragen aan onze financiële situatie.

Maar iets wat ik ook erg belangrijk vind is om aan Tuur te laten zien is dat in onze huidige maatschappij mama ook meer is dan alleen maar mama. En dat het beide ouders zijn die ervoor kunnen kiezen om professioneel aan de slag te gaan. Dat dat ok is, om dromen te hebben, jezelf te willen ontplooien en daar voor te durven gaan. Zelfs als dat soms moeilijk is. Want daar moeten we geen doekjes om winden: twee werkende ouders met kinderen, dat is niet altijd makkelijk. Maar persoonlijk zou ik het niet anders willen.

Hoe zit het bij jullie? Vinden jullie werken fijn?

25 Comments

 • Annelies

  Ik doe mijn werk ook heel graag, dus als ik nog moeder word ben ik wel van plan om te blijven werken. Misschien wel niet meer voltijds, maar dat weet ik nog niet. Ik denk ook dat ik een betere moeder zou zijn als ik werk, omdat ik dan ook nog op andere gebieden mezelf ontplooi.

  • Evi

   Voorlopig is het hier nog voltijds en dat is een bewuste keuze. Ik zie bij heel veel collega’s dat een 4/5de eigenlijk een verdoken voltijdse job is maar op minder tijd. Maar misschien dat ik dat ooit ook wel doe als Tuur bijvoorbeeld naar de lagere school gaat en we op woensdag geen opvang meer zouden hebben.

 • Delphine

  Ik vind de impact van mijn job op mijn persoonlijkheid zo groot, dat ik dat ook echt een belangrijk aspect vind in mijn leven. Ik wil ook aan mijn zonen tonen dat je gelukkiger kan zijn als je je dromen volgt. Daar hebben ze volgens mij mee aan dan aan een mama die veel thuis is, maar de helft van de tijd gefrustreerd loopt. Helemaal in jouw team, dus ? En uiteraard ook voor de privé toiletbezoekjes ?

  • Evi

   Hahahaha, die privé toiletbezoekjes doen het hem he 🙂 Maar inderdaad, ik heb dan liever dat Tuur ziet dat het niet makkelijk is maar dat ik gelukkig ben dan dat het eenvoudiger zou zijn maar ik compleet gefrustreerd rond zou lopen.

 • Kris10

  Ik doe mijn job graag maar zou stiekem wel wat minder willen werken. Ik denk ook dat ik me beter zou kunnen concentreren op de momenten dat ik wel aan het werk ben ipv 40 uur per week werken met van die ‘goudvismomentjes’. Als je begrijpt wat ik bedoel …

  • Evi

   Snap ik volledig hoor 🙂 Alleen heb ik wat schrik dat bijvoorbeeld 4/5de een verdoken fulltime is. Allee, zo zie ik het hier toch vaak bij collega’s. En dat vind ik dan ook weer niet ok.

 • v_bijengezoem

  Ik heb op dit moment zelfs 2 jobs: eentje in hoofd- en eentje in bijberoep en ik geniet enorm van beide. Het idee is wel om ooit nog enkel zelfstandige te zijn en minder uren te presteren. Zelfs een vriendin die dokter is, is daar al in geslaagd !

  • Evi

   Wauw, daar kan ik op dit moment dus alleen maar van dromen, om twee jobs te combineren. Hier is de droom ook wel om ooit als zelfstandige in bijberoep te starten, en mocht ik durven dan zou ik voor volledig zelfstandige gaan. Maar de tijd ontbreekt me voor het moment. Mag ik vragen wat jij dan in bijberoep doet? Want nu ben ik wel heel benieuwd!

 • Readkapke

  Ik ben thuis en herken mij gelukkig helemaal niet in dit beeld van de thuisblijfmoeder ?. Maar ik geloof dat iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt (binnen de mogelijkheden).

  • Evi

   Absoluut, iedereen moet vooral doen waar hij/zij zich het beste bij voelt! En misschien is mijn beeld van een thuisblijfmoeder totaal verkeerd hoor 🙂

 • Katrien

  Ik doe mijn werk ook best wel graag. Er wordt al eens mee gelachen dat de jeugdbeweging niet werken is, maar ik wil het velen nog zien doen. Werken voor een vzw is vaak toch nog net iets anders dan een doordeweekse 9 to 5-job. Maar ik haal er wel veel voldoening uit, ik kan me smijten in iets waar ik achter sta. En dat helpt wel. Topcollega’s en een boeiende en afwisselende jobinhoud.

  • Evi

   Ik denk dat werken voor een vzw ongelooflijk hard onderschat wordt. Maar het allerbelangrijkste is inderdaad dat je er voldoening uit haalt. En dat je je goed voelt op je werkplek 🙂

 • fieke

  Dit is een blogpost die ik had kunnen schrijven! Ik heb het best moeilijk gehad met mijn nieuwe rol als moeder, maar terug kunnen gaan werken heeft me mezelf doen terugvinden. Het is inderdaad geen makkelijk evenwicht, maar ik zou écht geen thuisblijfmama kunnen zijn (ik heb net als jij enorm veel respect en bewondering voor mama’s die daar wel voor kiezen).

 • Moederschip

  Helemaal mee eens! En je vergeet het belangrijkste nog: op het werk hoef je niemand zijn kont af te vegen 😀 Ik vind werken ook echt heerlijk en heb me daar lang schuldig om gevoeld, maar waarom zou ik dat doen? Fulltime werken was ook niet mijn ding, maar viervijfde is voor mij ‘the best of both worlds’.

 • Flavie

  Op sommige momenten ben ik toch blij dat ik op het werk zit en niet thuis… klinkt misschien wreed, maar op het werk heb je toch efkes een rustig momentje.
  Als je iets wil bereiken is het echt wel nodig om met 2 te werken… maar ik vind dat niet erg… ik ga graag werken, vooral we nu ook thuis mogen werken… ideaal voor de woensdag en tijdens vakanties.

  • Evi

   Absoluut! Al is thuiswerken met een actieve kleuter niet altijd het beste plan 🙂 Maar ik volg je helemaal hoor, ik heb ook momenten dat ik blij ben dat ik op het werk zit en niet thuis.

 • Goofball

  Ik zou ook geen huismoeder kunnen zijn, zelfs niet deeltijds.
  a) voor de redenen dat je opsomt: hoe graag we onze kinderen ook soms zien…fulltime bij hen zijn, is soms slopend.
  b) ik wil gewoon de mentale uitdagingen en sociale contacten die mijn job me geven.
  c) ik wil mijn kinderen, zoals je ook aanhaalt, het voorbeeld geven hoe een vrouw een interessante loopbaan kan uitbouwen maar ook nog altijd een goeie moeder kan zijn. Ook al moet je dan soms compromissen maken of oplossingen zoeken. Dat vind ik minstens even belangrijk dat de tijd die je met hen doorbrengt.
  c) ik wil financiële onafhankelijkheid van mijn man (nu maar ook in mijn pensioenrechten…feit is dat een vrouw meestal haar man overleeft. Dan wil ik dat met deftig pensioen doen). Waarom is het nog altijd de vrouw die sowieso het snelst overweegt minder te gaan werken. We moeten daarme stoppen zeg.
  Minder werken is vaak nog steeds evenveel werk doen => op je job blijft het werk vaak even hoog als je je werkuren niet drastisch genoeg vermindert, maar als je meer thuis bent ben je ook geneigd om meer huishoudtaken op jou te nemen (die je met fulltime job eventueel deels uitbesteedt aan poetshulp, levermaaltijden enz) want dat lijkt dan zo te horen. Wel: geef me net die extra huishoudtaken en ik word doodongelukkig. Serieus zeg, ik werk wel wat meer en geef dat geld aan anderen om de taken te doen die ik haat.

  ik werk echt zonder enige schuldgevoel voltijds als een bewuste keuze en wens.

 • Leen

  Ooit droomde ik ervan, in alle jeugdige naïviteit, van niet (meer) te moeten gaan werken. Gewoon de hele dag bezig zijn met dingen die ik graag doe. Maar nu, na de burn-out ook wel, vind ik werken veel te belangrijk. Ik doe mijn job graag, en ik dénk dat ik ze ook wel goed doe, haal er veel voldoening uit. Door alle bouw- en verkoopstress is het werk nu zelfs mijn grote rustpunt doorheen de week, terwijl dat vroeger wel anders was! Zelfs als ik kinderen zou hebben, zou ik nog willen gaan werken – misschien minder, maar ik zou het contact met volwassenen wel nodig hebben om niet gek te worden. Ik zou ook niet enkel ‘mama’ willen zijn, weet ge, je kan als mens zoveel rollen tegelijk vervullen. Ik werk nu 90% en da’s ideaal voor mijn hoofd (al denk ik soms dat 80% nog beter zou zijn, maar dan zou ik mijn job niet meer rond krijgen en misschien iets té veel thuis zitten :-D). Het is voor mij ook belangrijk om financieel mijn steentje bij te dragen, ik wil niet afhankelijk zijn van mijn echtgenoot daarvoor. Dus ik kan je helemaal vinden in wat je schrijft!

  • Evi

   Hahahaha, die droom heb ik ook ooit gehad. En mijn allereerste serieuze vriendje ook. En toen bleek dat ik werken leuk vond. En die droom samen met mijn relatie aan diggelen lag 🙂 Maar ik snap volledig wat je schrijft hoor, over dat rustpunt tussen alle drukte door.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *