bril
Persoonlijk

Een maand een bril dragen

Diegene die mij al eventjes volgen weten dat ik verzot ben op mijn lenzen 🙂 Maar begin februari kreeg ik zoveel last van mijn lenzen dat ik voor de -tigste keer een bezoek bracht aan de oogarts. En daar was het verdict erg duidelijk: minstens een maand geen bril dragen. Want o jawel hoor, ik heb een allergie aan lenzen ontwikkeld.

Het was trouwens ongelooflijk lang geleden dat ik nog eens zo lang na elkaar mijn bril droeg. Dus dat zegt alvast heel veel over hoe ik tegenover een bril sta 🙂 Bij andere mensen vind ik dat supermooi hoor. Maar bij mezelf, dat is een ander paar mouwen. Maar goed, ik leerde wel een stuk of vijf dingen de afgelopen maand.

Les 1: een bril dragen, dat is wennen

Niet alleen is het zicht anders dan met mijn lenzen. Ook mijn neus en oren moesten er best wel aan wennen. De eerste dagen had ik bovendien echt het gevoel dat mijn dieptezicht verdwenen was. En dacht ik meermaals “oh neen, straks val ik van de trap”. Maar gelukkig verdween dat akelige gevoel na enkele dagen. Mijn neus en oren, die moesten er wel wat langer aan wennen dat er plots iets op en achter stond. Zo nu en dan hebben zij er trouwens nog wat last van. Maar gelukkig is ook dat wel al veel beter dan in het begin.

Les 2: sporten met een bril, dat is een uitdaging

Welgeteld één keer heb ik het geprobeerd: sporten met mijn bril. Daarna kreeg ik toestemming om mijn lenzen toch te dragen als ik sport. Misschien ligt het aan het feit dat ik nogal snel zweet als ik sport? Maar mijn bril zakte snel af en bewoog net iets te veel naar mijn zin.

Ik weet dat er speciale sportbrillen bestaan. Maar persoonlijk vind ik die vrij duur. En het is nu ook niet zo dat ik een professionele sporter ben hè. Mocht ik dat wel zijn dan zou ik zo een bril zeker en vast overwegen. Maar voorlopig gebruik ik die paar keer in de week daglenzen 🙂

Les 3: weersomstandigheden zijn niet je beste vriend

Regen, koude, zon, … als brildrager ondervind ik de weersomstandigheden toch net iets meer. De keren dat ik te maken kreeg met beslagen glazen door vanuit de kou een warme ruimte binnen te stappen kan ik al lang niet meer op 1 hand tellen. En ook de regen zorgt nu en dan voor wat extra hinder. Maar goed, daar bestaan allemaal oplossingen voor. Al heb ik het trucje van LibelleTV nog niet geprobeerd 🙂

Hetgeen waar ik trouwens nog geen instant oplossing voor gevonden heb is de zon. En dan vooral als ik aan het autorijden ben. Dus wie weet komt er hier wel eens een zonnebril op sterkte nu ik mijn bril nog minstens zes maanden moet dragen.

bril
Les 4: mijn ogen kregen meer zuurstof

De afgelopen maand droeg ik amper lenzen en ik merkte wel dat mijn ogen rust kregen. En vooral ook veel meer zuurstof. Een hele dag op een computerscherm kijken in combinatie met een airco en lenzen, het is overduidelijk geen topcombinatie. Bovendien merk ik toch ook wel dat mijn ogen ‘s avonds minder vermoeid aanvoelen. En ze zien er vooral niet meer zo bloedrood en doorlopen uit als daarvoor (hoera geen vampierogen meer!). Mijn allergie is dan misschien nog niet verdwenen, er is wel beterschap!

Les 5: een bril dat kan ook een stijlelement zijn

De tijd dat brillen enkel en alleen functioneel zijn ligt gelukkig al even achter ons. Tegenwoordig heb je enorm modieuze modellen. Toen ik in de zomer van vorig jaar me een nieuwe bril aanschafte ging ik voor een stijlvol maar redelijk “braaf” model. En toch, ik kreeg van verschillende collega’s te horen dat mijn bril mooi was en me vooral ook erg goed stond.

bril

Mocht ik geweldig veel centjes hebben (of een gulle sponsor :-)) dan zou ik me een paar exemplaren aanschaffen. En mijn bril gebruiken om een extra touch aan mijn outfit te geven. Ik heb zelfs een lijstje van merken waar ik ooit graag eens een bril van zou willen hebben (o.a. Odette Lunettes, Polette en Eyes+more staan daar hoog op). Maar voorlopig blijft het hier bij dromen. En bij één model dat ik vooral opzet om te gaan werken en weg te gaan. Het enige ander model dat ik thuis heb liggen met de juiste sterkte gebruik ik om te ravotten met Tuur. Want dat exemplaar dient net tegen een stoot extra te kunnen 😉

Definitief bye bye lenzen en hello bril?

Een bril dragen, het is voor mij met zijn momenten toch nog steeds net een tikkeltje ongemakkelijker dan lenzen dragen. Maar de afgelopen maand merkte ik wel de voordelen voor mijn ogen er van op. En ja, toegegeven, er waren ook dagen dat ik mezelf best wel vond staan met mijn bril. Dus wie weet ga ik na de komende zes maanden helemaal overstag. En gebruik ik mijn lenzen enkel nog voor sporten & speciale gelegenheden. Ik hou jullie er alvast van op de hoogte!

Dragen jullie een bril? Of gaat jullie voorkeur uit naar lenzen?

24 Comments

 • Nina

  Ik draag mijn bril sinds enkele jaren veel meer omdat mijn lenzen regelmatig uitvielen en ik enorm veel last had. Nu wissel ik mijn bril af met daglenzen. Die daglenzen zijn niet goedkoop, dus daarom draag ik vaak een bril :)En ook wel omdat Bert mij beter vindt met een bril dan met lenzen.
  In de zomer draag ik ook bijna dagelijks mijn lenzen omwille van de zon, een zonnebril op sterkte is misschien ook wel een goed idee eigenlijk.
  Heb jij al een operatie overwogen?
  Je staat ermee trouwens!

  • Evi

   Van de prijs van daglenzen viel ik toch ook wel even achterover. Die zijn inderdaad echt wel duur he. En wat fijn zeg dat Bert jou beter vindt staan met een bril dan met lenzen 🙂 Ik vind jou trouwens ook erg goed staan hoor met een bril!

   Een operatie, daar heb ik gemengde gevoelens bij. Sowieso moeten mijn ogen eerst volledig hersteld zijn voor ik dat zelfs maar kan overwegen. Maar ik heb ook al heel wat mensen gesproken die na een tiental jaar toch terug moeten starten met brillen. En dan ben ik me nu heel hard aan het afvragen of dat dan wel de moeite waard is. Dus voorlopig hou ik het dan maar bij brillen 🙂

 • Anne

  Ik zie héél slecht, en heb al héél lang lenzen. Volgend jaar 30 jaar, om precies te zijn.
  Nu is mijn zicht zo slecht dat ik sowieso beter zie met lenzen, dus daar hoeft verder geen discussie over te zijn.
  En ik kus mijn pollekes en hou hout vast en hoop dat ik het niet jinx maar ik kan mijn lenzen nog steeds goed verdragen. En ik hoop dat dat nog lang zo blijft. Want ik draag mijn bril niet echt graag. Ik heb hem lang genoeg gedragen (21 jaar, in bovenvermelde periode nog een paar jaar tussendoor en nu nog altijd ‘s morgens en ‘s avonds omdat ik anders mijn bed niet vind of veel moeite moet doen om niet van de trap te kukelen) om alle irritante nadelen ervan door en door te kennen.
  Ik hoop dat jij nog terug kan naar je lenzen!

  • Evi

   Door de sterktes van mijn ogen zijn lenzen hier ook heel lang de betere keuze geweest hoor 🙂 Maar blijkt dat je daar dus effectief ook allergisch aan kan worden. Nu moet ik wel toegeven dat ik mijn bril als minder lastig ben gaan ervaren doordat ik niet anders kon dan hem te dragen. En stiekem begin ik het zelfs een beetje leuk te vinden 🙂 Al zou het natuurlijk wel ideaal zijn mocht ik in de toekomst gewoon regelmatig kunnen afwisselen tussen bril en lenzen.

 • Samaja

  Ik vind alvast dat je er mooi mee staat! Ik heb zelf nog goede ogen, dus ik kan over de ongemakken niet meespreken. Maar de echtgenoot draagt een bril en die is tevreden, denkt zelfs niet aan lenzen.

  • Evi

   Dankjewel voor het compliment 🙂 En het hangt inderdaad echt wel af van persoon tot persoon. Mijn ouders dragen bijvoorbeeld ook allebei een bril en denken inderdaad ook totaal niet aan lenzen.

 • Katrien Wittemans

  Ik ben nogal gehecht aan m’n lenzen. Maar ik heb ook al een paar keer een serieuze wake-up call gehad met een ontsteking. Maar goed advies van m’n opticien gekregen, ze hebben mij daar toen supergoed uit de nood geholpen. Dus sindsdien let ik wel op. Als ik ‘s avonds thuiskom, gaan de lenzen uit. En op vrije dagen loop ik heel de dag met bril rond. Maar zoals je zegt, mijn zicht is ook minder met lenzen. Ik bots al eens ergens tegen met m’n kop en ik mis het zijzicht enorm. Overal kunnen zien waar je kijkt, is een luxe!

  • Evi

   Het is inderdaad echt een luxe he, overal kunnen zien waar je kijkt. Alhoewel ik wel merk dat ik hoe langer ik mijn bril draag daar wel aan wen. En mijn zicht daar aan aanpas door mijn hoofd bijvoorbeeld wat te draaien. Dus ja even mixed feelings over bril & lenzen hier 🙂

 • Flavie

  Ik draag geen bril, maar ik zou het wel moeten… vooral in het donker als ik aan het rijden ben, zie ik niet goed meer. ‘s Avonds als ik vermoeid ben, dan durft de ondertiteling ook wat troebel zijn… zal er toch eens werk van moeten maken.

  • Evi

   Zeker doen! Tegenwoordig heb je best wel heel leuke modellen en als het enkel dan is dat je hem moet dragen valt dat mee zenne 🙂 Het gaat je ogen ook ten goede komen want mijn oogarts is daar steevast boos om als ik te lang wacht om langs te komen als ik zelf merk dat ik niet meer zo goed zie.

 • Sofie

  Voorlopig heb ik nog goede ogen. Ik hoop dat ze nog lang meegaan. Maar ik gruwel van het idee om lenzen te moeten insteken. Ik denk dat ik toch voor een bril zou gaan.

 • Mie kids

  Ik droeg zo’n 10 jaar lenzen. Toen kreeg ik net als jij vampierenogen en mocht ik mijn bril ook zes maanden niet meer dragen. Ik ben nooit meer opnieuw begonnen met lenzen. Een bril dragen is toch wel een gemak, vind ik.

  • Evi

   Wauw, knap dat je nooit meer bent teruggegaan naar lenzen. Mag ik vragen waarom je een bril makkelijker vind dan lenzen? Want daar ben ik nu wel heel benieuwd naar 🙂

 • Kelly

  Ik begon op mijn 10 jaar minder goed te zien (ik was toen de grootste van de klas en zat altijd op de laatste rij dus dat was moelijk te verbergen). Uiteindelijk ben ik op mijn 11 jaar overstag gegaan en een bril beginnen dragen. Ik vond dat toen zo lelijk en erg, ik heb er zelfs bij geweend. Na een aantal jaar ben ik begonnen met harde lenzen, maar dat was toch af en toe een kleine ramp om te (ver)dragen. Rond mijn achttiende zette ik een modieus exemplaar van een vriendin op mijn neus en ben ik een nieuwe bril gaan kopen: sindsdien is een bril mijn stijlelement al wissel ik af en toe wel af met daglenzen. Vooral tijdens het fotograferen zijn lenzen een plus anders zit die montuur toch maar in de weg. Ik heb een -7.00 en -4.75 en lenzen zijn niet evident omdat ze in halvetjes schakelen: hierdoor heb ik iets te weinig op mijn ene oog: ‘s avonds zal ik ze bijvoorbeeld wel uit doen om een lange rit te rijden. Monturen en glazen blijven echter heel duur en dan ben ik dankbaar voor een oplossing als Ace & Tate: ik heb er nu al een twee brillen van en een zonnebril. Ik blijf nog steeds verlekkerd op andere monturen, maar ik vind de prijs soms veel te hoog.

  • Evi

   Hier was het wat gelijkaardig: ik was een jaar of acht toen ik voor het eerst een bril moest opzetten. Dat allereerste exemplaar was er trouwens eentje van Samson, al heb ik me dat de jaren erna zo nu en dan wat beklaagd hoor 🙂 Toen ik een jaar of zestien was gingen mijn ouders en de opticien overstag en schakelde ik over op lenzen. Dusja, ergens niet verwonderlijk dat ik nu bijna twintig jaar later er een allergie aan ontwikkeld heb. Maar het is zoals je zegt: een bril is zeker en vast een stijlelement. Alleen jammer dat monturen en glazen inderdaad duur zijn he. Anders had ik me er nu al een paar gekocht 🙂 Ben jij tevreden van Ace & Tate? Vind je dat niet lastig dat niemand in de winkel je dan kan helpen bij het goed zetten van die bril op je gezicht (zo achteraan die oortjes wat aanpassen etc)?

 • Moederschip

  Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn bril. Ik bril al 22 jaar en heb in mijn tienerjaren vooral lenzen gedragen. Na mijn zwangerschappen kon ik nog maar moeilijk lenzen verdragen dus zet ik meestal mijn bril op. Een enorm voordeel vind ik dat dat echt een ‘look’ kan maken, dus ik heb er intussen wel 3 aanschaft zodat ik kan wisselen (een tip: die acties waarbij je 2 voor de prijs van 1 krijgt). En een bril verbergt je wallen ook keigoed 😀 Maar een groot nadeel is voor mij het zwemmen: ik zwem graag (als in: baantjes trekken dus echt met je hoofd onder water) en als je -7 hebt, zie je dan echt wel niets. Dus doe ik nog een daglens in om een uurtje te zwemmen. Maar dat is eigenlijk wel een dure grap.

  • Evi

   Die daglenzen gebruik ik nu ook om te gaan sporten, maar dat is inderdaad een vreselijk dure grap vind ik. Keigoeie tip inderdaad van die acties, want ik moet inderdaad toegeven dat een bril je echt een look kan geven (en inderdaad je wallen keihard kan verstoppen :-)).

 • Leen

  Ik heb van mijn 16e onwards bijna continu lenzen gedragen maar een paar jaar geleden begonnen ze vaker en vaker te irriteren. Ogen sneller uitgedroogd, zo die dingen. In principe mag je ze ook maar 8 à 10u per dag dragen, idd owv de zuurstof. Ze zeggen dat je dat niet je hele leven kan dragen, dat het niet zo heel erg goed is voor de ogen. Dus ben ik ook (dik tegen mijn zin :-D) mijn bril vaker gaan dragen en nu doe ik mijn lenzen enkel nog aan op vakantie of als we een dag gaan wandelen ofzo, want een zonnebril op sterkte heb ik nog niet en da’s soms wel handig dan. Daglenzen verdragen mijn ogen veel beter, en ik wacht meestal op solden of een actie, en dan koop ik 90 stuks in één keer, die ‘vervallen’ toch niet gauw. Bij lopen vond ik een bril dragen ook kei-onhandig, zeker in de winter want dan dampte die aan en zag ik geen steek! Dus ik denk dat afwisselen de key is, met een grote voorkeur voor een bril (ook al vind ik mezelf er absoluut niet mee staan :p)

  • Evi

   Hier een heel gelijkaardig verhaal. Ook op mijn 16de begonnen en ze eigenlijk veel te lang gedragen (zowel qua jaren als qua uren per dag). Intussen heb ik al wat meer vrede genomen met de bril. En ben ik aan het twijfelen over een zonnebril op sterkte want in het verkeer merk ik dat dat toch wel een voordeel is. Goeie tip ook om te wachten tot er solden of acties komen voor daglenzen, ga ik onthouden 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *