mediteren
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Evi ontdekt mediteren (en de Calm app)

Het was ergens rond de periode van Black Friday dat ik zag dat de Calm app een jaarabonnement aan halve prijs aanbod. En omdat mijn psychologe me die app al een paar keer had aangeraden besloot ik om het er op te wagen. Alleen, het duurde een hele poos voor ik ook echt besloot om er met aan de slag te gaan. Want ik vond mediteren moeilijk. Maar de afgelopen weken kwam er een klik en ging ik met de app aan de slag.

mediteren

Mediteren, dat is zo zweverig, dat is niets voor mij

Ik heb heel lang gedacht dat mediteren vooral iets heel zweverig was, waarbij je je hoofd volledig tot rust zou brengen. Doordat ik er al niet in slaag om doorheen de dag (of vaak zelfs de nacht) die eindeloze gedachtestroom in mijn hoofd tot rust te brengen, was ik er dan ook van overtuigd dat mediteren niets voor mij zou zijn.

Mijn psychologe had me nochtans al heel vaak gezegd dat ik ademhalingsoefeningen en korte meditaties eens een kans moest geven. Want dat ik er heel veel baat bij zou hebben. Maar koppig als ik was, hield ik vast aan het idee dat het toch niets voor mij zou zijn.

… tot ik de meditatie van Céline ontdekte

Ik volg Céline van Tussen Wens en Wolk al een hele poos online. En toen zij een meditatie aanbood besloot ik om het toch eens een kans te geven. Want toegegeven, Céline ziet en doet helemaal niet zo zweverig. Die meditatie beviel me vervolgens zo goed, dat ik die Calm app dan toch ook maar eens van onder het stof vandaan haalde. En ik daar dus met aan de slag ging.

Het voordeel van de Calm app is dat ze programma’s aanbieden voor beginners. Dus ik nam daar eerst een kijkje. En volgde ik intussen het 7 days of Calm programma, het 7 days of sleep programma en ben ik sinds kort ook bezig aan het 7 days of focus programma.

Mediteren met de calm app

Wat ik leerde uit die 7 days mediteren programma’s in de Calm app

De Calm app bied dus heel wat meditatieprogramma’s aan. Vaak bestaan ze uit 7 dagen, waarbij je elke dag tussen de 10 en 15 minuten aan de slag bent. Persoonlijk vind ik dat een hele fijne aanpak want op mijn eentje gaan mediteren, dat is echt nog wel een stap te ver. En tien tot vijftien minuten vind ik ook net lang genoeg om te kunnen inplannen in alle hectiek van de werkdag.

Maar wat leerde ik daar nu uit? Wel, best wel wat eigenlijk:

 1. Mediteren vraagt tijd. Maar je kan het leren. Die allereerste keer was ik een ongelooflijke zenuwpees. En vlogen mijn gedachten echt alle kanten op. Intussen lukt het me al iets beter om me even gedurende enkele minuten enkel en alleen op mijn ademhaling te concentreren.
 2. Mediteren gaat niet om het volledig uitschakelen van je gedachten. Integendeel, het gaat veel meer om het bewust worden van je gedachten en welke impact ze op jou hebben.
 3. Het helpt om me te leren focussen op het hier en het nu. Veel van de oefeningen vragen je om de focus op je ademhaling te leggen. Wat mij absoluut helpt om rustiger te worden in stressvolle situaties.
 4. Ik begin met een positief gevoel aan de dag. Het vormt intussen bijna een soort van overgangsritueel tussen de ochtendrush en de start van de werkdag. Meteen nadat ik Tuur heb afgezet op school doe ik een meditatie. Waarna ik rustiger aan mijn werkdag begin.
 5. Ik slaap er beter door en val er sneller door in slaap. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen!

En nu?

Ik ga absoluut niet beweren dat het mediteren hier intussen vanzelf gaat. Verre van zelfs 🙂 Maar ik ben er intussen wel van overtuigd geraakt dat het wel iets voor mij is. Want mijn innerlijke stresskip word er alvast al ietsje rustiger door. En ja mijn psychologe en heel wat andere mensen hadden gelijk: mediteren is iets wat je moet leren.

Dus ik ga de andere programma’s die de Calm app heeft op het vlak van mediteren ook uitproberen en volgen. Al was het maar omdat ze er heel wat aanbieden op werkvlak, maar bijvoorbeeld ook op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, stress en onrust. Stuk voor stuk onderwerpen waar ik nog heel wat in te leren en groeien heb 😉 .

Daarnaast wil ik ook absoluut de andere functies van de app van wat naderbij onderzoeken. Want zo biedt de app bijvoorbeeld ook soundscapes en muziek voor op het werk aan. Net als stretchoefeningen, masterclasses en heel wat sleepfeatures, waaronder voorleesverhalen. To be continued dus 😉 .

Mediteer jij? Waarom wel? Of waarom net niet?

16 Comments

 • Wendy

  Ik ben een paar jaar geleden begonnen met mediteren en leer nog steeds bij, dusseh… 😉 Mediteren helpt mij vooral om een beetje afstand te creëren tussen mezelf en de dingen die ik denk. Gedachten minder snel als waarheid te beschouwen. Dat kan heel zweverig klinken, inderdaad, maar het blijkt vooral heel nuttig te zijn.

  • Evi

   Het is inderdaad nuttig he! En wat fijn om te lezen dat het ook jou geholpen heeft. Nu denk ik inderdaad ook wel dat ik nog een hele weg af te leggen heb, want mijn gedachten dwalen nog heel vaak af. Maar dat is ok heb ik intussen geleerd 😉

 • tiny

  Blij dat je ook aan het mediteren bent begonnen. Ik doe dit al een paar jaar, vaak op mijn eentje, maar ik ben begonnen met Insight Timer, die app is gratis. En het zou zelfs kunnen dat ik een Meditation Teacher Training ga volgen binnenkort, want ik zou hier dolgraag les willen in geven.

  • Evi

   Moh ik wist niet dat er ook een gratis app bestond. Nu met die Black Friday korting viel de kostprijs ook erg goed mee, dus cava nog 🙂 En wauw zeg, knap van je dat je die opleiding misschien gaat volgen! Keep me posted zou ik zeggen 😉

 • Moederschip

  Zo fijn dat het voor jou werkt, ik heb het al een paar keer geprobeerd maar het ligt me écht niet. Het enige dat nog min of meer lukt op dat vlak is Yoga Nidra (een soort bodyscan), maar die echte meditatieoefeningen zijn helaas niet aan mij besteed. Denk dat het het veel voordelen heeft als het wel lukt!

  • Evi

   Het is nog zoeken en oefenen hoor, maar ik merk er inderdaad wel al voordelen van. Wat er dan weer voor zorgt dat ik het blijf proberen 🙂 Yoga heb ik dan weer nog niet gedaan. Maar misschien moet ik dat ook wel eens proberen!

 • Samaja

  Ik heb ooit eens een ademhalingsoefening gedaan bij mijn psychologe en toen vond ik dat heerlijk, ik kalmeerde er echt van. Maar met een app of iets dergelijks, kan ik me precies niet genoeg concentreren. Er mag geen vogel voorbijvliegen, of ik heb het gehoord of gezien…

  • Evi

   Ah in die Calm app kan je een soort achtergrondmuziek opzetten als je die ademhalingsoefeningen en meditatieoefeningen doet 😉 Dat helpt enorm bij mij. Net als ze doen met een headset op 😉 En idd het werkt ook hier enorm kalmerend!

 • Goofball

  mediteren heb ik nog niet echt een kans gegeven…het lijkt me zo moeilijk om tot stilstand te komen. Ik stel er me ook teveel bij voor dat ik vanalles moet visualiseren en helemaal in dat beeld verdwijnen.
  Maar ik deed vroeger wel heel lang heart rate+, hartritmevariabiliteit ademenhalingsoefeningen op aanraden van mijn psycholoog. Daar geloof ik wel sterk in. Zijn ademhalingsoefeningen ook een vorm van meditatie?
  in de yoga hou ik ook wel het meest van relaxatie en visualisatie in feite…al die spierversterkende oefeningen of gewrichtsoefeningen interesseren me wel minder.
  ha dus ja misschien toch

  • Evi

   Ik denk het wel, want die 7 days daar ging het er vooral om dat je focust op je ademhaling (maar zonder te oordelen). Ik moet me voorlopig niets visualiseren hoor, het gaat er om dat je focust op je ademhaling en als je gedachten afdwalen je ze daar terug naar probeert te brengen.

   Nu weet ik dat Headspace (en Calm denk ik ook) een gratis versie hebben ook hoor. Dus misschien is dat wel iets om eens te proberen? En anders eens zien op de website van Céline, of haar meditatie er nog tussen staat. Dan kan je die misschien ook eens proberen.

 • Hilde

  Meditatie dat heb ik nog niet geprobeerd. Wel bepaalde ademhalingstechnieken, die me meer tot rust brengen. Een tijdje terug heb ik ook yoga gevolgd, maar dan ‘live’ onder deskundige begeleiding van een yogi in een zaaltje. M’n psycholoog raadt het me nu ook opnieuw aan, maar dan wel onder begeleiding. Kwestie van het juist te doen. Persoonlijk heb ik dit ook liever, zodat ik kan worden bijgestuurd indien nodig. Voel me daar ook beter bij.
  Wel goed dat het voor jou werkt, en dat kan voor ieder anders zijn, wat helemaal oké is hé.
  P.S.: die kleur van die tas – love it!

  • Evi

   🙂 Vind die kleur ook de max! Ik denk idd dat veel mensen wel wat baat zouden kunnen hebben bij meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Yoga zou ik ook absoluut onder begeleiding doen hoor, zodat je het idd juist doet. En het is wat je zegt he: het kan voor iedereen anders zijn, en dat is helemaal ok 🙂

 • Katrien

  Ik gebruik regelmatig de app Headspace. Maar toegegeven ik moet het weer wat meer beginnen te doen. Ik moet mij wel altijd neerleggen want mijn bloeddruk gaat steevast in vrije val naar beneden als ik aan een meditatie begin. ?

  • Evi

   Oei is dat? Dat heb ik nog niet gehad 🙂 Ik heb idd ff getwijfeld tussen Headspace en Calm, maar uiteindelijk toch voor Calm gekozen. Maar denk dat beide goed zijn hoor.

 • Leen

  Ik heb het vroeger een tijd geprobeerd. Soms, als ik heel veel stress heb, maakt het alles net nog erger. Maar ik geloof dat het op de goede en iets minder goede dagen net een goeie impact op me heeft. Ik zou het terug moeten toevoegen aan mijn ochtendritueel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *