juiste hardloopschoenen tips
Fitness,  Hardlopen

Je conditie testen met een inspanningstest

Een poosje terug liet ik een conditietest uitvoeren. Want na anderhalf jaar sporten met een personal trainer was ik benieuwd naar hoe het met mijn conditie was. En dus liet ik op een maandagochtend in Beersel mijn conditie testen met een inspanningstest. Wat dat precies inhoudt en wat je met die resultaten kan doen, dat lees je in onderstaande blogpost.

conditie testen met inspanningstest

Je conditie testen, dat kan met een inspanningstest

In november vorig jaar kreeg ik – net als zovelen – corona. En sindsdien merkte ik dat aan mijn conditie. Ik was sneller buiten adem tijdens het sporten. En wist dat ik meer kon dan wat ik op dat moment deed. Alleen, het lukte me fysiek niet om meer te doen. Mateloos frustrerend vond ik het.

Toen ik na een poosje ook bij het hardlopen begon te merken dat ik daar niet zo snel vooruit ging als ik wou besloot ik om mijn conditie eens te laten testen met een inspanningstest. Tijdens zo een test worden verschillende parameters gemeten. Waarna je een vrij goed beeld krijgt over je conditie. En de parameters waarbinnen en waaraan je kan werken.

Wat houdt een conditietest in?

Afhankelijk van de sport die je beoefent bestaan er verschillende soorten inspanningstesten. En elk type kan dan ook nog eens verschillende protocollen hanteren. Aangezien ik de test vooral wou gebruiken om mijn hartslagzones tijdens het hardlopen te kennen, deed ik een inspanningstest op de loopband.

Ik maakte hiervoor een afspraak bij een sportarts. Die me voor we aan de test begonnen aan een reeks onderzoeken onderwierp. Zo werd mijn bloeddruk gemeten. Net als mijn lichaamssamenstelling via een speciale meting. En er werd ook een filmpje van mijn hart in rust gemaakt. Dit alles om na te gaan of ik buiten het sporten ook fysiek in orde ben.

Vervolgens begonnen we dan aan de inspanningstest. Eerst mocht ik een poosje wandelen op de loopband om op te warmen. Waarna er een eerste keer wat bloed in mijn oor werd geprikt. Om lactaat te meten. Daarna begon de inspanningstest echt. En werd er iedere drie minuten opnieuw een prik volgde en de snelheid een kilometer werd opgedreven.

Je conditie testen met een inspanningstest: deze parameters worden gemeten

Tijdens het lopen de loopband droeg ik een hartslagmeter om de borst. Zodat we mijn hartslag goed in de gaten konden houden. En een zuurstofmasker. Niet om zuurstof bij te krijgen 🙂 Maar wel om mijn zuurstof goed te kunnen meten. Daarnaast werd er via de bloedprikjes lactaat gemeten.

De lichaamssamenstelling ging na hoe het zit met mijn vetmassa en BMI. Maar ook over hoeveel spiermassa ik beschik. En of er voldoende eiwitten en vocht in mijn lichaam aanwezig zijn.

Al die parameters samen gaven de sportarts een goed beeld van mijn conditie in rust en tijdens inspanningen. Waarna een verslag volgde met werkpunten 😉 .

Het resultaat van zo een inspanningstest

Het doel van zo een inspanningstest was dus om mijn conditie te testen. En mijn hartslagzones te kennen. Zodat ik daar nadien tijdens het hardlopen meer rekening met kan houden. En beter op kan trainen. Want het ultieme doel is hier nog steeds om die 5 kilometer onder de 33 minuten te kunnen lopen. En heel misschien ooit zelfs eens onder de dertig minuten.

Op basis van die inspanningstest werden niet alleen mijn hartslagzones bepaald. Maar daarmee samenhangend ook mijn aerobe en anaerobe trainingsdrempels. Daarnaast bleek ook dat mijn anaerobe drempel al stevig getraind is. Wat top is! Maar mijn aerobe drempel absoluut niet. Wat meteen ook verklaart waarom ik vrij snel melkzuur begin aan te maken. En dus weet ik dat ik de komende tijd best rond mijn aerobe drempel ga trainen als ik ga hardlopen. Zodat die drempel uiteindelijk gaat opschuiven. En ik minder snel melkzuur ga aanmaken.

Hoe gebruik je nu die resultaten van een inspanningstest?

Op basis van de resultaten kan je specifieke hardloopschema’s opstellen. Die rekening houden met je hartslagzones en zones waarin je dient te trainen.

Zelf speelde ik mijn volledige analyse door aan mijn personal trainer die op basis hiervan voor mij een loopschema opstelde. Maar ook buiten dat loopschema houdt ze met de resultaten rekening tijdens onze wekelijkse trainingen. Het is vooral belangrijk dat ik tijdens het hardlopen in de aerobe zone loop. Maar ik dien mijn lichaam natuurlijk ook af en toe te prikkelen. En dat doet mijn personal trainer dan ook tijdens onze trainingen. Door er bijvoorbeeld oefeningen in te steken waar mijn hartslag tijdelijk stevig de hoogte ingaat.

Ik kreeg ook enkele tips mee om te zien wanneer ik uiteindelijk kan gaan trainen aan een hogere intensiteit. Maar de komende weken, dan ga je me vooral zien hardlopen rond mijn aerobe drempel!

Liet jij je conditie al eens testen via een inspanningstest?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *