juiste hardloopschoenen tips
Hardlopen

7 tips om hardlopen dit jaar vol te houden

Januari is doorgaans de maand waarin iedereen overloopt van goede voornemens. En een daarvan is toch wel vaak (meer) sporten en/of hardlopen. Maar heel vaak sneuvelt dat goede voornemen om te gaan hardlopen al nog voor de maand om is. En dus bedacht ik me dat een aantal tips om hardlopen dit jaar wel vol te houden misschien wel van pas zouden komen 🙂 .

hardlopen dit materiaal heb je nodig

Tips om hardlopen dit jaar wel vol te houden

Starten met hardlopen is helemaal niet zo moeilijk. En je hebt er ook bitter weinig voor nodig. Wat hoogstwaarschijnlijk de reden is dat in januari zo veel mensen dat op hun lijstje met goede voornemens zetten. Alleen … dat hardlopen nadien op lange termijn vol zien te houden. Dat is een ander paar mouwen. En dus deel ik graag even enkele persoonlijke tips die mij helpen om hardlopen wel vol te houden.

Stel realistische hardloopdoelen

Een van de meest effectieve manieren om jezelf te motiveren om te blijven hardlopen, is door realistische doelen te stellen. Dat kan zowel op de korte als lange termijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het verbeteren van je snelheid of het voltooien van een specifieke afstand. Maar ook langetermijndoelen, zoals het deelnemen aan een halve marathon, zijn zeker niet overbodig. Want deze kunnen je helpen gefocust te blijven op de lange termijn. Leg voor beide de lat niet te hoog. Maar zorg er tegelijkertijd ook voor dat ze wel uitdagend genoeg zijn. Zodat ze je iedere keer opnieuw stimuleren om te gaan hardlopen.

Maak een hardloopschema om het hardlopen vol te houden

Een vast hardloopschema kan wonderen doen voor je motivatie. Neem mijn schema weg en ik hou hardlopen nog geen maand vol. Plan je runs op vaste tijden en dagen, en houd je aan dit schema. Dit creëert een routine die het gemakkelijker maakt om jezelf te motiveren, zelfs op dagen waarop je liever in bed blijft liggen. En geloof me vrij, die dagen heb ik ook. Zeker als het regent of ijskoud is buiten.

Zoek een hardloopmaatje of groepje

Zelf ga ik liever alleen hardlopen. Want ik loop nog steeds op hartslag en dan is het niet zo eenvoudig om dat met meerdere personen te doen. Maar hardlopen met een vriend of vriendin kan een geweldige manier zijn om jezelf gemotiveerd te houden. Het sociale aspect maakt het leuker en je zult minder snel afhaken als je weet dat iemand op je wacht.

Hardlopen volhouden? Zorg voor variatie in je runs

Eentonigheid kan de motivatie doden. Probeer afwisseling in je runs te brengen door verschillende routes te kiezen, je tempo te variëren of nieuwe muziek af te spelen.

Jezelf belonen is een andere manier om hardlopen lang vol te houden

Beloon jezelf voor je inspanningen. Dit kan zo simpel zijn als een lekker verfrissend drankje na een rondje hardlopen of een ontspannend bad. Maar evengoed het aanschaffen van leuke hardloopkledij of gadgets na het behalen van een doel. Het vooruitzicht van een beloning helpt je sowieso om het hardlopen dit jaar wel te houden.

Blijf positief en focus niet op het resultaat

Positief denken is cruciaal als het gaat om motivatie. Weet dat niet elke run perfect zal zijn. Wat overigens heel normaal en meer dan prima is. Wees lief voor jezelf en focus op de vooruitgang die je boekt. En niet zozeer op het resultaat.

Laat je inspireren en maak iedere run zo leuk mogelijk

Zoek inspiratie bij andere hardlopers. Lees boeken, bekijk documentaires of volg inspirerende hardlopers op sociale media. Hun verhalen kunnen je motiveren en herinneren waarom je begonnen bent met hardlopen. En maak iedere run vooral ook zo leuk mogelijk. Door bijvoorbeeld een fijne playlist te gebruiken. Te gaan hardlopen in de natuur of in de stad. Of door leuke hardloopkledij aan te trekken. Kortom geniet van iedere run 😉 .

Wat zijn jouw tips om hardlopen en/of sporten vol te houden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *