Licht in het duister review
Boeken & leestips

Licht in het duister | review

Een van de voordelen aan Kobo Plus is dat je leessuggesties krijgt op basis van de boeken die je toevoegt en leest. Dus nadat ik De boekhandel van het verzet uit had, kwam Licht in het duister als suggestie naar voren. Op basis van de korte inhoud – een liefdesverhaal dat zich afspeelt in Berlijn tijdens de aanloop naar en WOII – sprak me aan. En dus besloot ik om het boek een kans te geven. Wat ik van Licht in het duister vond, dat lees je in onderstaande review.

Review: Licht in het duister

Korte inhoud

Het boek opent met Libby die net verhuisd is naar Berlijn en aan een nieuwe baan begint als persverantwoordelijke in de filmindustrie. Stiekem droomt ze ervan om ooit zelf filmregisseuse te worden. Maar al snel wordt duidelijk dat daar in Berlijn in de jaren dertig geen sprake van kan zijn.

Al gauw merkt Libby ook dat Berlijn niet de stad is die ze voor ogen had. En realiseert ze zich dat de theorieën die het regime verspreidt pure propaganda zijn. Ze begint zich steeds ongemakkelijker hierbij te voelen en stelt zich heel wat vragen bij de onschuldige – veelal Joodse – mensen die verdwijnen en boekverbrandingen. Wanneer ook een van de journalisten waar ze veel contact had met verdwijnt en Libby gedwongen wordt om te zeggen dat hij zelfmoord pleegde is voor haar de maat vol. In diezelfde periode ontmoet ze Harro, een verzetsstrijder die al in aanraking kwam het de SS en daar fysiek de gevolgen en littekens van draagt.

Libby en Harro worden verliefd op elkaar en besluiten om hun leven te wijden aan het neerhalen van Hitler’s regime. Samen met gelijkgestemden en vrienden smokkelen ze geclassificeerde documenten naar huis om deze te fotograferen en vervolgens aan de Russen te bezorgen. Ze verspreiden heimelijk pamfletten doorheen Berlijn die de waarheid over wat er zich aan het front afspeelt aan het licht brengen. En seinen geregeld geheime militaire informatie door naar de Russen.

Wanneer de winter van 1942 aanbreekt begint Libby zich te realiseren dat de Gestapo niet alleen een aantal van hun vrienden in het oog houdt. Maar ook hen. En dat hun levens in gevaar raken. Wat Libby en Harro uiteindelijk tot een keuze zal dwingen: vluchten en overleven? Of blijven doorgaan en blijven opkomen voor de waarheid?

Wat ik van Licht in het duister vond

Ik heb best wel al een paar boeken over verzet tegen het regime van Hitler achter de kiezen. Maar wat Licht in het duister voor mij wat unieker maakte is niet alleen het feit dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten. Maar vooral ook dat het gaat om Duitse burgers die zich in Berlijn verzet hebben tegen het toenmalige regime. Uiteraard zullen er wel meer Duitse burgers geweest zijn die niet akkoord waren met het toenmalige regime. Maar uitgebreide verhalen daarover in romanvorm lijken me eerder beperkt te zijn.

Ik heb het boek Licht in het duister overigens graag gelezen. Het verhaal start wat traag en ik vond Libby als personage eerst heel oppervlakkig en lichtzinnig. Maar eenmaal het verhaal vordert merk je dat ze meer diepgang krijgt. En ze een heel boeiend persoon moet geweest zijn. Hier en daar had ik graag gezien dat een aantal verhaallijnen nog net iets meer werden uitgewerkt. Maar dat zijn details. Want de gebeurtenissen volgen elkaar in een boeiend tempo op. Waardoor je als lezer graag wil verder lezen. En te weten wil komen hoe het uiteindelijk met Libby en Harro afloopt.

Meer informatie over Licht in het duister

  • Auteur: Ellie Midwood
  • Bindwijze: beschikbaar als paperback, ebook en luisterboek
  • Uitgever: Boekerij
  • Verschenen in mei 2022
  • 331 pagina’s
  • Voor lezers die houden van romantische en spannende verhalen tijdens WOII

Het boek is beschikbaar in de KOBO webshop.

Welk boek las jij onlangs? Mocht je Licht het in duister al gelezen hebben, laat dan zeker weten wat jij ervan vond!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *