juiste hardloopschoenen tips
Hardlopen

Hardlopen: aerobe drempel trainen en een ambitieus hardloopdoel

Eerder dit jaar liet ik een conditietest afnemen. En daaruit bleek dat ik vooral mijn aerobe drempel dien te trainen. Op basis van die resultaten ging mijn personal trainer aan de slag en stelde ze voor mij een hardloopschema op. En een bijhorend doel. Waarbij ik dus vooral mijn aerobe drempel ga trainen.

aerobe drempel trainen

Aerobe drempel trainen

Begin dit jaar had ik voor mezelf een aantal sportieve uitdagingen opgesteld. Zo wil ik heel graag eens een pull-up kunnen doen. Net als een echte push-up. Want pompen, dat vind ik dus aartsmoeilijk 🙂 . En ik wou ook heel graag 5km onder 30 minuten lopen.

Maar toen uit die conditietest bleek dat mijn aerobe drempel niet zo goed zit, werd dat laatste doel voor een poosje geschrapt. Want mijn aerobe drempel trainen, dat betekent vooral lopen aan een lage hartslag. En dat matcht natuurlijk niet met je snelheid opdrijven.

Om me toch wat uitdaging te bezorgen, besloot mijn personal trainer om een ambitieus doel en bijhorend schema op te stellen. En dus ga ik – als alles goed gaat – op het einde van de zomer zowaar 20km hardlopen.

Zo train ik voor mijn hardloopdoel

Hoe ziet mijn sportweek en schema er dan uit? Wel, maandag en vrijdag zijn rustdagen. Op dinsdag, donderdag en zondag ga ik hardlopen. En op woensdag en zaterdag vinden mijn krachttrainingen plaats.

Uiteraard loop ik niet elke keer dezelfde afstand. Op dinsdag is het een kortere afstand in een iets hogere hartslagzone. Zodat mijn anaerobe drempel nog steeds geprikkeld wordt. Maar zonder in het rood te gaan. Donderdag en zondag loop ik dan in een trage hartslagzone oftewel mijn aerobe zone. Waarbij de afstand telkens stelselmatig wat wordt opgedreven.

En ook mijn krachttrainingen werden wat aangepast. Want daar focussen we – zeker op zaterdag – vooral op het bovenlichaam. Zodat mijn benen niet te veel getraind worden. Want dat zo een nadelig effect kunnen hebben op mijn looptrainingen.

Door met vaste dagen te werken is het net iets makkelijker om alles in te plannen. En uiteraard volgt mijn personal trainer alles van nabij op. Zodat we meteen kunnen ingrijpen indien nodig. Maar als alles goed gaat, dan loop ik dus in principe eind deze zomer 20km!

Train jij voor een specifiek doel? Of heb je net als ik plannen om je aerobe drempel te trainen? Ik lees het graag in de comments.

4 Comments

 • Flavie

  Ik probeer 3 keer per week te lopen en dat lukt vrij goed… niet altijd gemakkelijk ookal heb ik mijn vaste dagen, af en toe is het toch puzzelen aangezien we ook heel vaak lange wandelingen maken en af en toe gaan fietsen.

  • Evi

   Knap hoor dat je er in slaagt! En al helemaal om het te combineren met fietsen en lange wandelingen. Vaste loopdagen helpen hier ook wel om het lopen vol te houden 😉

 • Leen

  Wij zijn momenteel aan het trainen voor onze wandelvakantie, en ik wil ook 20km halen tegen het einde van de zomer, maar dus al wandelend 🙂
  En daarna zou ik stiekem, heel stiekem, terug willen beginnen met lopen, maar daarvoor is er nog meer krachttraining nodig.
  En ik ben al blij als ik twee keer per week aan sporten toekom, laat staan vijf! Kijk er naar uit dat ik dat ooit weer ga kunnen alleszins 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *