verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding Book Challenge – November update

Ook dit jaar neem ik deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt dus uit je leescomfortzone en ontdekt andere (en hopelijk ook interessante ?) boeken. Elke maand geef ik een overzicht van de boeken die ik las en wat ik ervan vond.

In november las ik onderstaande boeken, waarvan twee voor de Verbeelding Book Challenge: 

Zeg me dat ik oké ben
Kleuters met faalangst. Leerlingen die volledig blokkeren tijdens de examens. Studenten die hun leerstof niet verwerkt krijgen omdat ze geen samenvattingen kunnen maken. Bekwame, waardevolle medewerkers die een burn-out krijgen. Allemaal dingen die nauw in verband staan met perfectionisme of bevestigingsdrang. Als je kinderen hebt met faalangst of mensen kent die last hebben van pleasen – bevestigingsdrang of perfectionisme – dan is dit boek een must. Het maakt je bewust van wat perfectionisme doet met mensen. Hoe het ervoor zorgt dat ze het zichzelf moeilijk maken, vaak tot ze er ziek van worden. Perfectionisme is niet alleen een persoonlijk belemmerend patroon, het is een rechtstreeks gevolg van de zieke maatschappij waar wij allemaal deel van uitmaken. De druk wordt almaar groter, op het ongezonde af, en het is nooit goed genoeg. Alles moet steeds meer en beter. Onze maatschappij vormt op die manier een vruchtbare voedingsbodem voor dit patroon (samenvatting: boek.be)

Ik las voor het eerst over dit boek bij collega-blogster Samaja en was meteen geïntrigeerd. Het duurde even voor ik er mijn handen kon op leggen want het was steevast uitgeleend in de bib. Maar uiteindelijk is het me gelukt. En wat een eye-opener was dit boek. Ik wist zelf wel al dat ik vrij perfectionistisch ben maar dat ik zoveel signalen en kenmerken vertoon, daar was ik me niet bewust van. Daarnaast leerde ik ook heel wat bij over hoe perfectionisme ontstaat. Sinds ik dit boek gelezen heb ben ik me er nog meer van bewust. En probeer ik er absoluut op te letten om het niet onbewust door te geven aan Tuur. Een absolute aanrader voor iedereen die er wat meer wil over te weten komen!

The picture of Dorian Gray
Dorian Gray is having his picture painted by Basil Hallward, who is charmed by his looks. But when Sir Henry Wotton visits and seduces Dorian into the worship of youthful beauty with an intoxicating speech, Dorian makes a wish he will live to regret: that all the marks of age will now be reflected in the portrait rather than on Dorian’s own face (samenvatting: boek.be)

Ik zocht nog een boek dat gepubliceerd was voor ik er was. En toen schoot het me te binnen dat ik deze klassieker nog nooit helemaal had uitgelezen. Ideale gelegenheid voor een herkansing dus 🙂 En ook al kende ik de afloop al, deze keer kon het verhaal me wel tot het einde boeien.

Oorlogswinter
Michiel van 15 maakt de laatste bittere oorlogswinter van 1944/45 mee. Eerst als toeschouwer, later betrokken bij het ondergrondse werk. In het dorpje aan de IJssel komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen, want misplaatst vertrouwen kan het hele dorp in het ongeluk storten. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid. Ook in de moeilijkste omstandigheden staat hij alleen. Hij moet zijn eigen oordeel vormen, zijn eigen beslissingen nemen als een volwassen man (samenvatting: boek.be)

Dit boek las ik na een nachtelijke ingeving 🙂 Terwijl ik wakker was en lag te denken schoot het me namelijk te binnen dat ik dit ooit als kind gelezen heb. En dat het over een winter gaat! Ideaal dus voor puntje 18. En ja hoor, ook nu vond ik het een heel fijn boek dat erg vlot leest.

Overzicht Verbeelding Book Challenge 
 1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer) – Pillars of the earth 
 2. Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren) – The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde 
 3. Een boek geschreven door meerdere auteurs – Vang me als ik val 
 4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou – Divergent 
 5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht – We moeten het even over Kevin hebben. 
 6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven. Ik heb nooit gezegd dat deze challenge makkelijk ging zijn. ) – The Duchess War
 7. Een boek gepubliceerd in 2017 – Het Blogboek 
 8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…) – Het jaar van de hond 
 9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel) – Het geheim van de zusters 
 10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord – Crash 
 11. Een boek met een kleur in de titel – Blauwe ogen 
 12. Een boek met een nummer in de titel – The Woman in Cabin 10 
 13. Een boek met een illustratie op de cover – Bullet Journal – De Handleiding 
 14. Een non-fictie boek Het 5:2 dieet 
 15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen – De club Dumas 
 16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…) – Around the world in 80 days
 17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
 18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat – Oorlogswinter
 19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen – Sterrenstof
 20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd – The picture of Dorian Gray
 21. Een boek dat je al een keertje las – Harry Potter and the deathly hallows 
 22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt – One night in winter 
 23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest – Nutshell 
 24. Een boek uit de bibliotheek – Het Diner 
 25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid – Grote kleine leugens
 26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme) – Harry Potter and the chamber of secrets 
 27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las – Mrs. Dalloway 
 28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij – Kom hier dat ik je kus 
 29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat – Alice in Wonderland
 30. Een eerste deel in een reeks – The secret dreamworld of a shopaholic (Shopaholic #1)

Nog één boek te gaan en deze challenge zit er helemaal op! Hoe zit het bij jullie? Lazen jullie interessante boeken de voorbije maand? 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *