vragen
Varia

10 vragen & antwoorden des levens

Onlangs las ik bij Julie van Chez Julie een interessante blogpost: 10 vragen en antwoorden des levens. Inspiratie daarvoor haalde ze in Visie, het tweewekelijkse ledenmagazine van de christelijke beweging. Ik vond het een erg interessante post. En besloot om de vragen over te nemen en er zelf een antwoord op te formuleren.

Het krantje Visie ken ik trouwens wel. Maar eerlijkheid gebied me toe te geven dat ik het vaak ongeopend weggooi. En bijgevolg dus ook helemaal niet wist dat zij telkens afsluiten met de ’10 vragen des levens’ van een bekend persoon. Gelukkig ontdekte ik de vragen bij Julie 🙂 En formuleerde ik er mijn eigen antwoorden op!

1. Waarvoor is er te weinig aandacht in de samenleving?

Voor imperfecties 🙂 Alles moet tegenwoordig perfect zijn en er is geen ruimte voor imperfecties, voor falen, voor vallen en terug opstaan. Heel jammer vind ik dat zelf. Want net door dingen te proberen, keihard te vallen en terug op te staan kweek je niet alleen weerbaarheid maar leer je ook ongelooflijk veel. En ik geloof niet dat het bij iedereen altijd van een leien dakje verloopt. Dus laat ons allemaal wat meer de imperfecties tonen in ons dagelijkse leven!

En een beetje daar met samenhangend vind ik dat er ook veel te weinig aandacht is voor het ontwikkelen van je talenten. Ik schreef er hier al eens over en blijf dat een mooie gedachte vinden: dat we meer focussen op onze talenten dan op het krampachtig proberen beter te worden in dingen die ons van nature uit niet liggen.

2. Welke mooie waarde dank je aan je ouders?

Er zijn er best wel een paar die ik heb meegekregen. Bijvoorbeeld dat er aan elk verhaal minstens twee kanten zijn. Dat een warm nest met veel liefde heel wat dingen overwint.

Maar ook “niet opgeven als je iets wil”. Ik ben opgevoed met principe dat enkel de zon voor niets opkomt. En je dus best wel (hard) moet werken als je iets wil bereiken. Maar daarbijbehorend ook dat je niet zomaar mag opgeven als het eens moeilijk wordt. En dat is iets wat ik Tuur ook wil meegeven. Dat hij zijn dromen mag en moet nastreven. Maar dat hij tegelijkertijd ook moet onthouden dat hij niet zomaar mag opgeven als het eens moeilijk wordt.

3. Wat zou je graag beter kunnen?

Ik zou heel graag beter willen kunnen loslaten en neen kunnen zeggen. Ik vind het ongelooflijk moeilijk om ‘s avonds de uitknop aan te zetten. Waardoor ik veel te veel over van alles nadenk. Met als gevolg dat ik vaak aan het piekeren ben. En inboet aan slaap en slaapkwaliteit.

Neen leren zeggen of mijn grenzen afbakenen is nog zo iets wat ik graag beter zou willen kunnen. Ik ben nogal een pleaser en heb heel sterk de neiging om vaak ja te zeggen en zo iedereen tevreden proberen te houden. Waardoor ik soms wel eens vergeet van aan mezelf te denken. En ik mijn grenzen flink overschrijd met alle gevolgen van dien natuurlijk.

vragen
4. Waaraan besteed je te veel of net te weinig tijd?

Ik besteed sowieso te weinig tijd aan ontspanning. Het werk en het huishouden slorpen nogal wat tijd op. Waardoor ik ‘s avonds niet altijd meer over voldoende energie beschik om bijvoorbeeld te gaan sporten. Of te bloggen. Als het even kon dan zou ik ook heel graag minder tijd willen besteden aan pendelen. Want iedere dag om en bij de twee uur in de wagen doorbrengen, dat weegt. En is vooral verloren tijd die ik heel graag nuttiger zou willen besteden.

En ja als ik heel eerlijk ben dan kan ik soms ook best wel te veel tijd op sociale media besteden. Er zijn momenten dat ik denk snel even Instagram checken en plots is het een uur later 😉

5. Welk boek heeft indruk op je gemaakt?

Er zijn wel een paar die flink indruk gemaakt hebben: One Day om te beginnen. Het duurde even voor ik in het verhaal zat, maar wat een verhaal is het zeg! En een einde dat ik niet verwacht had.

All the light we cannot see is er ook eentje die me van mijn sokken blies. Prachtig geschreven verhaal dat zich afspeelt in Frankrijk tijdens WOII.

En tot slot The last days Rabbit Hayes. Een boek waar ik heel vaak de zakdoek bij moest boven halen. Maar zo ongelooflijk mooi en puur geschreven. Een absolute aanrader!

6. Wat zou je uitvinden om van de wereld een betere plek te maken?

Pfieuw moeilijke vraag. Maar misschien iets waardoor er meer balans zou kunnen zijn tussen werk en privé. Iets waardoor de files als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. En we met zijn allen wat minder hard en minder lang zouden moeten werken 🙂

vragen
7. Waar op de wereld zou jij je nog thuis kunnen voelen?

Andalusië 🙂 Ik ben daar al een paar keer op vakantie geweest en werd toen iedere keer opnieuw verliefd op die streek. Het is er niet alleen ongelooflijk mooi, met veel cultuur en historiek. Je vindt er ook ongelooflijk lekker eten. En ik heb de indruk dat het leven er een stukje trager verloopt 🙂

8. Wat zou iedereen op school moeten leren?

Nadenken! Ik merk dat vaak bij stagiaires dat ze de kunst van het nadenken en vragen stellen precies verleerd zijn. Ze krijgen een taak en voeren die uit, zonder verder al te veel na te denken. Of vragen te stellen. Waardoor het eindresultaat nu niet altijd me dat is.

9. Stel dat je eens zou kunnen afspreken met een bekend persoon, met wie zou je dan een terrasje willen doen en waarom?

Ik zou heel graag eens met Eline De Munck een babbel willen doen. Onlangs beluisterde ik de aflevering van de podcast ‘De 10 meest Gegoogelde vragen over’ met haar in de hoofdrol. En ik verschoot toch wel wat van de stappen die zij gezet heeft. Je moet toch wel wat lef hebben denk ik om zonder opleiding of veel voorkennis een succesvol brillenmerk uit de grond te stampen. Dus daar zou ik heel graag wat meer over te weten willen komen.

10. Welk beroep zou je uitoefenen, als je niet kon doen wat je nu doet?

Stiekem droom ik er van om zelfstandig copywriter te worden, al ligt dat wel wat in de lijn van wat ik nu doe. Een boekenwinkel/koffiebar uitbaten lijkt me ook wel wat te zijn. Net als grafisch ontwerper. Maar ook psychologe blijft hoog op mijn lijstje staan. Al ben ik niet zeker of ik zo makkelijk dan nadien ‘s avonds de deur achter me dicht zo kunnen trekken 🙂

Wat zouden jullie uitvinden om van de wereld een betere plek te maken? Zin gekregen om de vragen ook te beantwoorden? Laat het dan zeker weten in de comments!

16 Comments

 • Chez Julie

  Leuk dat je de vragen overnam! Dat boekje belandt hier trouwens ook vaak ongelezen in de papierbak, maar omdat de 10 vragen-rubriek op de achterkant staat, valt m’n oog er soms alsnog op. Vandaar de inspiratie voor de blogpost ? Ik vind je antwoorden trouwens heel herkenbaar, erg interessant om lezen!

  • Evi

   Oei, ik kijk hier vaak zelfs niet eens naar de achterkant 🙂 Al gaat dat nu ik deze rubriek dankzij jou leerde kennen misschien wel veranderen!

  • Evi

   De film heb ik nooit helemaal gezien (enkel een klein stukje van het begin) maar ik hoef hem ook niet meteen te zien. Meestal zijn verfilmingen van boeken niet geweldig he.

 • Kelly

  Heel tof lijstje, misschien neem ik het wel eens over! Ik kan me zeker vinden in veel van je antwoorden.
  One Day heeft ook zo’n indruk op me nagelaten. Oooh, al ik er nu weer aan denk, dan wordt mijn hart vol (over hoe mooi het boek wel is).

 • Flavie

  Loslaten is iets wat ik ook graag beter zou kunnen… het is zo moeilijk en vermoeiend (piekeren-slecht slapen)… ik zou graag zo’n knopje aan en uit knopje hebben.

 • Goofball

  Hmm de Visie gaat bij ons ook doorgaans rechstreeks naar de papiermand.

  De wereld een betere plaats maken: met zijn allen meer tijd hebben om aandacht en empathie aan anderen te geven. Zelfs met alle beste bedoelingen zijn we vaak zo opgeslorpt in onze eigen rat race dat we ongeduld voelen of zelfs gewoon geen oog hebben voor anderen. Als we allen meer tijd en aandacht voor elkaar zouden hebben vol empathie, zou de wereld verdraagzamer worden denk ik.

  • Evi

   Sinds deze post bekijk ik de achterpagina toch iedere keer wel even 🙂 En inderdaad, meer tijd en aandacht vor elkaar zou ons al een heel eind op weg helpen naar een betere wereld!

 • Annelies

  Beter kunnen loslaten, dat willen we allemaal denk ik. En aan de Andalusische levensstijl zou ik ook wel kunnen wennen. Al is het daar in de zomer wel heel warm.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *