vegan
Persoonlijk verhaal

Try Vegan: the end

De hele maand november nam ik deel aan Try Vegan, een initiatief van Eva vzw en Be Vegan, waarbij ze iedereen willen inspireren om een maand lang plantaardig te eten. Nu die maand achter de rug is, is het tijd voor een evaluatie.

Try Vegan: hoe ging ik te werk?

Ik had op voorhand al eens rond gesnuisterd in onze lokale supermarkten om het veganaanbod te bekijken en wat beter te leren kennen. Op die manier kon ik ook bepalen welke gerechten ik kon klaarmaken. Verder had ik mijn vegankookboeken uit de kast gehaald. En als motivatie me er ook een nieuw aangeschaft. Dat laatste gebruikte ik meteen voor een nieuwe kookboekweek!

Daarnaast stelde ik aan het einde van elke week een nieuw weekmenu op. Waarbij ik deze keer ook mijn ontbijt en tussendoortjes in opnam. Zodat ik op die manier zo veel mogelijk vegan kon eten.

vegan kookboeken
Try Vegan: wat vond ik moeilijk?

Een aantal van de struggles die ik ondervond konden jullie hier al lezen. Sofie van Fiekefatjerietjes was zo lief om op heel veel van mijn vragen te antwoorden (haar antwoorden kunnen jullie trouwens hier lezen). En dat hielp wel!

Een van de moeilijkste dingen bleef toch wel het vinden van alle ingrediënten. Het veganaanbod hier in Asse is echt niet groot. En om dan elke keer naar Groot-Bijgaarden of Dilbeek te rijden om boodschappen te doen, dat zag ik dan ook weer niet zitten.

Verder vond ik het ook best wel moeilijk als ik mijn maaltijden niet zelf kon bereiden. Zo had ik een paar keer een etentje of onverwachte lunch waar er geen vegan opties waren. En ik durfde niet altijd te vragen of er toch iets vegan klaargemaakt kon worden (want ja, ik wou niet meteen de moeilijke gaan uithangen).

En ja, het winkelen vergde soms ook wel wat meer tijd. Want bij heel wat producten stond ik er voor deze challenge niet bij stil of ze nu wel of niet vegan waren. En dus moest ik wat meer tijd spenderen aan het lezen van de etiketten. Maar eenmaal je de ingrediënten die je vaak gebruikt kent, gaat het uiteraard terug een pak vlotter en sneller.

vegan
Try Vegan: wat deed het met mijn lichaam?

Ik moet wel toegeven dat ik een positieve impact op mijn maag en darmen ondervond. Ik heb daar namelijk nogal snel wel eens last van. Maar door hoofdzakelijk plantaardig te eten, verdween mijn opgeblazen gevoel. En had ik ook veel minder last van mijn darmen.

Ik stelde wel vast dat ik plantaardig eten sneller verteerde dan de dingen die ik anders at. En dus at ik wel wat vaker een tussendoortje. Maar doordat ik die gezond hield (bijvoorbeeld het banana bread of de zachte peerkoekjes van Karolien) viel mijn suikerinname ook goed mee.

try vegan
Wat na een maand Try Vegan?

De maand november zit er intussen op. En dan komt natuurlijk automatisch de vraag: wat nu? Ga ik 100% plantaardig blijven eten? Neen 🙂 Ik zie er absoluut de voordelen van in. En kan me ook wel vinden in de filosofie erachter. Maar een aantal dingen zoals het ontbreken van een uitgebreid veganaanbod in de plaatselijke supermarkten zorgen er voor dat ik eerder voor flexanisme ga gaan dan voor 100% veganisme.

Namen jullie deel aan Try Vegan? Welke eetstijl hanteren jullie?

5 Comments

  • Leen

    “En ik durfde niet altijd te vragen of er toch iets vegan klaargemaakt kon worden (want ja, ik wou niet meteen de moeilijke gaan uithangen).” O jaaaa, idem hier! Mensen uit mijn omgeving vragen om een veggie optie te voorzien als we bij iemand gaan eten, vind ik dikwijls al zo ambetant! Maar anders zou ik al veel verder staan in het veganisme, vermoed ik – als het buitenshuis ook wat toegankelijker was geweest. Ik noem mezelf ook een flexanist 🙂 De laatste weken heb ik (door de feestdagen en door alle crap die we eten wegens gebrek aan fut owv de verhuis) vooral veggie gegeten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *