verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding book challenge – juli 2018

Net als de voorbije twee jaar neem ik ook dit jaar deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt uit je leescomfortzone en ontdekt andere boeken. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.

Leesupdate: deze boeken las ik in juli 2018 voor de Verbeelding Book Challenge

Ik was deze maand een weekje thuis met Tuur. En dat merk je aan de hoeveelheid boeken die ik las: 7 in totaal. Hoera dus voor middagdutjes! Maar ook hoera voor het aanzwengelen van mijn leesdrang dankzij een heerlijke lunch met Queen V. in het zonnetje. En dankzij een fantastische tip van Kathleen van Verbeelding slaagde ik erin om mijn leesachterstand wat weg te werken 🙂

Night

Onvergetelijk meesterwerk over de vernietigingskampen. Elie Wiesel werd als kind naar de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. Nacht is het openhartige en diep ontroerende verslag van de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Een joodse jongen vertelt hoe hij er ongewild getuige van was hoe zijn moeder en zusje direct na aankomst in het kamp naar de gaskamer werden gestuurd. En hoe zijn vader van uitputting stierf na de gedwongen mars naar Buchenwald. Nacht is een hartstochtelijk pleidooi om nooit te vergeten tot welke onmenselijkheid de mens in staat is. Op een indringende en krachtige manier brengt Elie Wiesel het kwaad in zijn meest extreme vorm opnieuw tot leven. (samenvatting: boek.be) 

Dit boek stond al eventjes op mijn te lezen lijst. Dus toen bleek dat de auteur het afgelopen decennium overleden is, twijfelde ik niet langer. Want ik kon er puntje 4 van de challenge met doorstrepen. Het verhaal start meteen in oorlogsperiode. En beschrijft hoe Elie de concentratiekampen overleefde. Zonder al te veel toeters en bellen. Maar ook zonder medelijden te willen opwekken. En net dat maakt dat het een enorm beklijvend boek is.

The sisterhood of the travelling pants

Carmen, Lena, Tibby en Bridget kijken uit naar de vakantie. Maar zien er ook tegen op: dit wordt hun eerste zomer zonder elkaar. Maar helemaal alleen staan ze er niet voor: een spijkerbroek – die hun alle vier als gegoten zit – vergezelt hen. De broek zal van het ene naar het andere vakantieadres worden gestuurd. En is op die manier getuige van ieders bijzondere belevenissen. (samenvatting: boek.be) 

Na het beklijvende boek van Elie Wiesel had ik nood aan wat luchtige lectuur. Tijdens mijn zoektocht naar een boek dat begint met Once upon a time kwam ik bij dit boek terecht. De ideale zomerlectuur 🙂 Al had het boek toch ook wel wat meer diepgang dan ik had verwacht. En komen ook hier thema’s zoals kanker en de dood aan bod. Het leest als een trein. En deed me wegdromen en denken aan zonnige vakantiedagen die ik zelf ooit in Griekenland doorbracht. Bovendien kon ik er puntje 8 met doorstrepen.

Harry Potter and the half-blood Prince

Het land wordt geteisterd door vreemde rampen en aanslagen. En hoewel het hartje zomer is hangt er een hardnekkige, onheilspellende mist. In de Ligusterlaan zit Harry Potter ‘s avonds laat ongeduldig op de komst van professor Perkamentus te wachten. Wat kan er zo belangrijk zijn dat Perkamentus hem bij de Duffelingen op komt zoeken. En dat niet wachten kan tot Harry’s terugkeer naar Zweinstein? Zou het iets te maken hebben met de oude profetie die Harry aan het eind van zijn vijfde schooljaar gehoord heeft? Harry’s zesde jaar op Zweinstein begint ongebruikelijk, als Voldemort opnieuw aan kracht wint. En de werelden van Dreuzels en tovenaars zich steeds meer met elkaar vermengen… (samenvatting: boek.be) 

Zo nu en dan herlees ik met veel plezier de Harry Potter boeken. Ik lees ze daarbij allang niet meer in de volgorde dat ze verschenen zijn. Maar kies er eerder gewoon dat boek uit waar ik zin in heb. En elke keer opnieuw geniet ik er met volle teugen van. In zowat elk Harry Potter komen er mythische/mythologische wezens voor. En dus gebruikte ik dit boek voor puntje 17 van de challenge.

Death in Venice

‘Het ernstigste wat ik sinds De Buddenbrooks geschreven heb,’ zei Thomas Mann over De dood in Venetië (1911). Het ernstigste, dat betekent bij Mann altijd: hier gaat het over hemzelf. Hoofdpersoon in deze novelle is de schrijver Gustav von Aschenbach. Wiens indrukwekkende literaire productie gebaseerd is op een leven van Pruisische discipline en ascese. Als hij in Venetië de Poolse jongen Tadzio ontmoet, brengt diens adembenemende schoonheid hem geheel uit balans. Terwijl de stad wordt geteisterd door een cholera-epidemie raakt Von Aschenbach volledig in de ban van de jongen. In wie hij Eros verpersoonlijkt ziet. Een geval van knapenliefde bij een ouder wordende kunstenaar, somber-ironisch en doortrokken van de dood. (samenvatting: boek.be) 

Ik had een serieuze leesachterstand volgens Goodreads. Maar na een tip van Kathleen bracht ik daar tijdens mijn week vakantie verandering in. Ze raadde me aan om boeken te lezen die minder dik zijn. En bezorgde me zelfs een link naar een overzicht op Goodreads van boeken met minder dan 100 pagina’s. Score dus! Voor puntje 9 van de challenge las ik dit boek. En alhoewel het boek een klassieker is, ben ik er geen fan van. Het verhaal was me veel te stijf en te gekunseld geschreven. Jammer dus want ik had er meer van verwacht.

Breakfast at Tiffany’s

It’s New York in the 1940s, where the martinis flow from cocktail hour till breakfast at Tiffany’s. And nice girls don’t, except, of course, for Holly Golightly. Glittering socialite traveller, generally upwards, sometimes sideways and once in a while – down. Pursued by to Salvatore ‘Sally’ Tomato, the Mafia sugar-daddy doing life in Sing Sing and ‘Rusty’ Trawler, the blue-chinned, cuff-shooting millionaire man about women about town, Holly is a fragile eyeful of tawny hair and turned-up nose. A heart-breaker, a perplexer, a traveller, a tease. She is irrepressibly ‘top banana in the shock deparment’, and one of the shining flowers of American fiction. (samenvatting: boek.be) 

Aangezien ik dan toch klassiekers was beginnen lezen, wou ik deze heel graag nog eens herlezen. En hoera, want op mijn exemplaar staat er een portret op de cover. Meteen goed voor puntje 28. Ik las het boek een flink aantal jaren terug voor mijn studies. En moest dus wel af en toe lachen toen ik mijn aantekeningen in het boek nu terug zag. Maar het blijft een geweldig goed boek om te lezen. En nu ik het herlas begreep ik soms wel wat meer van de diepere lagen van het verhaal.

The old man and the sea 

De oude Cubaanse visser Santiago heeft al 84 dagen niets gevangen en wordt daarom bespot door 
andere vissers. Manolin, zijn jonge assistent, moet van zijn ouders tegen zijn zin meegaan met een meer succesvolle visser. Om zijn reputatie te redden gaat Santiago heel ver de zee op. Daar vangt hij een enorme marlijn, die hij met een bovenmatige krachtsinspanning naar huis sleept. Onderweg wordt deze echter opgegeten door haaien, zodat hij alleen met een groot karkas aan land gaat. Hij sleept zich naar zijn hut, waar hij in een diepe slaap valt. Inmiddels hebben de andere vissers het karkas gezien en zijn diep onder de indruk. Als Santiago wakker wordt, zit Manolin aan zijn bed. En vertelt hem dat hij ondanks zijn ouders in het vervolg weer met hem meegaat, omdat hij nog veel van hem kan leren. (samenvatting: boek.be) 

En aangezien ik al twee klassiekers achter de kiezen had, besloot ik om me ook maar eens aan dit verhaal te wagen. Meteen goed voor puntje 22. Want een verhaal over een visser, daar moet de zee wel een centrale rol in spelen. Het is een erg dun boekje. En leest op zich ook wel vlot. Alleen is het niet meteen my cup of tea. Dat je zowat honderd pagina’s nodig hebt om een vis te vangen en die vervolgens te laten opeten door haaien, vind ik persoonlijk een beetje veel van het goede. Maar dat ligt volledig aan mij hoor. Want de rest van de literaire wereld beschouwt dit boek als een klassieker.

The Lion, the Witch and the Wardrobe

NARNIA…the land beyond the wardrobe, the secret country known only to Peter, Susan, Edmund, and Lucy…the place where the adventure begins. Lucy is the first to find the secret of the wardrobe in the professor’s mysterious old house. At first, no one believes her when she tells of her adventures in the land of Narnia. But soon Edmund and then Peter and Susan discover the Magic and meet Aslan, the Great Lion, for themselves. In the blink of an eye, their lives are changed forever (samenvatting: goodreads.com)

Een boek waarin tijdreizen (puntje 19) voorkomt, ik vond het geen makkelijke opdracht. Ik was aan het twijfelen om Harry Potter & the prisoner of Azkaban hiervoor te herlezen. Tot ik ontdekte dat in een boek uit The Chronicles of Narnia tijdreizen ook aan bod komt. En toen was mijn keuze snel gemaakt 🙂 Het verhaal op zich kende ik al dus verrassende elementen zaten er niet in. Maar het las wel vlot. En maakte me (terug) nieuwsgierig naar de rest van de verhalen in dat boek.

Een volledig overzicht van de Verbeelding Book Challenge 2018  vind je hier. 

Welke boeken lazen jullie zoal de afgelopen tijd? Tips voor de openstaande puntjes zijn trouwens ook steeds welkom! 

6 Comments

 • Sofie

  Oh ik heb veel tips opgeschreven! Bedankt! Het puntje ivm tijdreizen had ik er een paar opgeschreven maar die hadden ze niet in de bib. De tip van Narnia, vind ik leuk. Ik heb ooit de eerste film gezien maar nog nooit de boeken gelezen. En de oude man en de zee, ook nog niet gelezen en dat puntje moet ook nog ingevuld worden. En Elie Wiesel wilde ik al een tijdje lezen maar het stond nog niet op mijn to-read bij Goodreads.

  Ik ben ook dunnen boeken beginnen lezen voor de challenge want na al die Game of Thrones en dan nog een paar dikke, zou ik het niet meer gehaald hebben

 • fieke

  Wauw, veel gelezen! Tijdens mijn verlof las ik ook veel meer dan anders, en dat doet echt deugd! Voor nummer 2 ben ik Paul Auster’s New York trilogie aan het lezen, en voor nummer 4 las ik Hersenschimmen van Bernlef. Voor 19 las ik het achtste boek van Harry Potter, en met een ander boek van Harry Potter heb ik het laatste puntje kunnen afstrepen.

  • Evi

   Het deed inderdaad deugd om terug zoveel te kunnen lezen. Ik was mijn drive wat kwijt maar heb die absoluut terug gevonden tijdens mijn week vakantie 🙂 Leuke tips ook die je meegeeft, ga ik zeker onthouden!

  • Evi

   Zeker en vast doen! Ik herlas hem dit jaar, maar kon er ook nu echt wel van genieten. En ontdekte veel meer betekenissen in het boek dan toen ik het als student las.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *