Kookboek review

Kookboekweek #8: Veggie in 30 minuten

Afgelopen week had ik een weekje vakantie. En naast leuke activiteiten ondernemen met Tuur was het ook de ideale week voor een nieuwe Kookboekweek. Deze keer was het boek Veggie in 30 minuten aan de beurt. Ik spotte het boek op de Instagramaccount van de uitgeverij. En vond de titel enorm intrigerend. Want met een drukke levensstijl en een actieve kleuter heb ik niet de tijd om uren in de keuken te staan. Een maaltijd klaarmaken in 30 minuten klonk me dan ook als muziek in de oren. En al helemaal als ze veggie is 🙂

Kookboekweek: Veggie in 30 minuten

Het boek start met een inleiding van de auteur. En wordt gevolgd door enkele nuttige tips voor een goed begin van je kookavontuur. De meeste van die tips – zoals lees altijd het recept zorgvuldig door en leg je ingrediënten klaar – pas ik al toe. Maar het was fijn om ze te lezen en te merken dat ik dan toch geen volledige kluns ben in de keuken. Ook het overzicht van de provisiekast vond ik nuttig.

Daarna volgen de gerechten. Deze zijn ingedeeld volgens thema’s: mediterrane magie, eenpansgeluk, publieksfavorieten, hello asia en groen is heerlijk. Tot slot volgen nog enkele basisrecepten zoals mayonaise zonder ei, falafel, etc.

Aangezien het vakantie was en ik iets meer tijd had om te koken maakte ik zes gerechten klaar. Ik hield de klok niet nauwgezet in het oog. Maar op basis van mijn gevoel nam het inderdaad niet veel langer dan een half uur in beslag om een gerecht op tafel te toveren. Zo nu en dan duurde het misschien net iets langer. Maar dat lag dan meer aan mijn kookkunsten dan aan het gerecht 😉

veggie

Falafel met tahindressing, mango en rodekool (p. 37)

Veggie

Een heerlijk verfrissend gerecht dat hier nog regelmatig op tafel gaat komen. Falafel is zo een van de dingen die ik erg graag eet op restaurant. Maar die ik om onduidelijke redenen nooit echt zelf klaarmaakte. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Al heb ik een beetje gezeurd. En de falafel niet from scratch klaargemaakt.  Desalniettemin smaakte dit gerecht heerlijk fris en zoet. De combinatie met mango is een absolute winnaar.

Halloumi-courgetteburgers met citroenkoolsla (p. 76)

veggie

Misschien weten jullie dit nog niet maar ik ben verzot op burgers. En dus wou ik absoluut een burger uit het boek klaarmaken. Het zuurdesembrood verving ik door gewone hamburgerbroodjes. Want dat had ik in huis en het andere niet. Het geheel smaakte trouwens verrassend lekker, want ik was op voorhand niet overtuigd van gepaneerde courgette en halloumi.

Zoete-aardappelkoekjes met halloumi en gebakken ei (p. 86)

Veggie

Een combinatie waarvan je op voorhand weet dat het niet fout kan gaan: zoete aardappel en halloumi 🙂 Ik heb al eerder dergelijke koekjes proberen maken, maar meestal lukt dat niet zo goed. Tot ik deze variant probeerde. En ze wonderbaarlijk genoeg niet uit elkaar vielen en mooi bakten. Een toppertje dus. Al ga ik de volgende keer wil een kleinere portie maken. En de quinoa weglaten, want die had wat mij betreft geen toegevoegde waarde.

Falafelpizza met tomaten-chilisaus en boerenkool (p. 93)

veggie

Vrijdagavond is hier pizza-avond. En sinds mijn mama regelmatig bloemkoolbodems voor me meebrengt uit de Albert Heijn beleg ik die tegenwoordig zelf. Ideaal dus om deze variant met falafel eens te proberen. De boerenkool verving ik door rucola, want er was er geen voorradig in de winkel. Dankzij de saus kreeg de pizza een lekkere pittige smaak. Iets waar ik wel van hou!

Geroosterde quinoa met feta en peer (p. 132)

veggie

Sinds ik gezonder probeer te eten, maak ik heel wat maaltijdsalades zelf klaar. En ben ik dus steeds op zoek naar nieuwe gerechten. Toen ik dit gerecht met quinoa zag staan, moest en zou ik het uitproberen. Zelf zou ik er trouwens nooit op gekomen zijn om de quinoa eerst te roosteren. En dan pas te koken. Maar het zorgt wel voor een aparte, lekkere smaak. Een blijvertje, dit gerecht.

Salade met geroosterde kikkererwten, perziken en citroenricotta (p. 144)

veggie

Perziken, ricotta en honing zijn sowieso een topcombinatie. Maar de geroosterde kikkererwten gaven dit gerecht wat mij betreft net dat tikkeltje extra. Erg makkelijk ook om te maken. En heerlijk verfrissend bij de tropische temperaturen van de afgelopen dagen.

Veggie in 30 minuten: eindoordeel

De titel klonk op voorhand zeer veelbelovend: maaltijden die je kan klaarmaken op ongeveer 30 minuten tijd. Al had ik er toch ook wel wat twijfels bij. Maar die waren ongegrond! De meeste gerechten kan je inderdaad in een half uur in elkaar flansen. En als je iets meer tijd hebt, dan kan je bijvoorbeeld zelf falafel maken.

Er staan in het boek ook heel wat leuke en voor mij toch ook wel verrassende combinaties. En dus wil ik de andere gerechten graag ook eens uitproberen. Dat je bij heel wat gerechten ook tips krijgt om restjes te verwerken vind ik ronduit schitterend. En dat ik het merendeel van de ingrediënten gewoon in de supermarkt vond was erg fijn meegenomen. Enige minpuntje: ik had het fijn gevonden hadden er net nog iets meer maaltijdsalades ingestaan.

Veggie in 30 minuten is verschenen bij Van Halewyck en kost 19,99 euro. Ik ontving van de uitgeverij een recensie-exemplaar, maar dit doet niets af aan mijn mening. De gerechten die ik uit Veggie in 30 minuten klaarmaakte koos ik zelf. En wat ik ervan vond is mijn eigen, oprechte, persoonlijke mening. 

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *