verbeelding book challenge
Boeken & leestips

Verbeelding Book Challenge – Juli update

Ook dit jaar neem ik deel aan de Verbeelding Book Challenge. Bedoeling van deze challenge is dat je boeken leest in een ander genre dan wat je anders altijd leest. Je komt dus uit je leescomfortzone en ontdekt andere (en hopelijk ook interessante ? ) boeken. Afgelopen maand had ik twee weken vakantie en dus ook heerlijk veel tijd om te lezen.

Wonder
‘Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.’ Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken… (samenvatting: boek.be) 

Ik zag dit boek voor het eerst in Fiekefatjerietjes haar Instagramfeed, las er nadien een enthousiaste review over bij haar en was geïntrigeerd. Wat ben ik blij dat ik dit boek via haar ontdekte. Het is zonder twijfel een van de beste boeken die ik dit jaar al las. Een hartverscheurend verhaal maar tegelijkertijd ook ontroerend mooi. Mochten jullie nog op zoek zijn naar een te lezen boek dan kan ik dit exemplaar alleen maar aanraden!

Kom hier dat ik u kus
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna (samenvatting: boek.be) 

Dit boek was al een paar voorbijgekomen in mijn Goodreadsoverzicht en iedereen die ik ken die het las was er enthousiast over. Het leek wel alsof ik een van de weinige was die het nog niet gelezen had en dus wou ik het wel eens een kans geven. Het leest op zich vrij vlot maar ik kan niet zeggen dat ik erdoor van mijn sokken werd geblazen. Misschien omdat ik door de vele reviews er te hoge verwachtingen van had?

The house by the sea
Ten-year-old Floriana is captivated by the beauty of the magnificent Tuscan villa that overlooks the sea just outside her small village. She likes to spy from the crumbling wall into the gardens, and imagine that one day she’ll escape her meagre existence and live there. One day, Dante, the son of the villa’s powerful industrialist owner, invites her inside. From that moment on Floriana knows that her destiny is there, with him. But as they grow up they cross an unseen line, jeopardising the very thing they hold most dear. Decades later and hundreds of miles away, a beautiful old country house hotel on England’s Devon coast has fallen on hard times. Its owner, Marina, advertises for an artist-in-residence to stay the summer and teach the guests how to paint. Rafael Santoro is charismatic and wise, and soon begins to pacify the discord in her family. However, Rafa is not who he seems. He has his own agenda. Whether to destroy, to seduce, or to heal, it is certain to affect them all (samenvatting: goodreads.com) 

Het boek dat geprezen werd als de ideale vakantielectuur 🙂 En ja hoor, ik las het tijdens onze reis in Nederland en genoot ervan. Geen hoogstaande literatuur, de plot is van ver al te voorspellen maar heerlijke lectuur om bij weg te dromen en van te genieten tijdens je vakantie 😉

Het jaar van de hond
‘Ik wil je graag iets vertellen. Sinds december 2015 is er een nieuwe man in mijn leven. Het was liefde op het eerste gezicht. Slechts een beetje last van bindingsangst deze keer. De eerste uren verliepen wat stroef, maar meteen daarna werden we ontzettend close. Dat ie af en toe scheetjes laat in de zetel en soms op de mat pist neem ik er graag bij. Olav is een hond. Met een frons en overijverige darmen, dus. Maar vooral zo’n goed karakter dat het niet meer zo vanzelfsprekend is om mijn rugzak te pakken en voor enkele maanden naar de andere kant van de wereld te trekken. Te moeilijk voor mijn hartje en het zijne.’ Radiopresentatrice Eva Daeleman heeft er een heftig jaar op zitten. Ze kreeg een burn-out, verdween van het scherm en overleefde de aanslagen op de luchthaven in Zaventem. Maar Eva kocht het voorbije jaar ook een hond en is een eind verder gevorderd in haar zoektocht naar wie ze is en wil zijn. Eva’s eerste boek Factor 25 ontstond na een reis naar de andere kant van de wereld. In Het jaar van de hond neemt ze je dag na dag mee in haar rollercoasterbestaan. Opnieuw een eerlijk en herkenbaar verslag van een jonge vrouw die zoekt, worstelt, ontdekt en geniet (en die toevallig ook bekend is) (samenvatting: boek.be) 

Op een aantal blogs (onder andere hier en hier) las ik al reviews over dit boek en ik was er benieuwd naar geworden. Ongelooflijk veel respect voor Eva dat ze zo open over haar burn-out durft te schrijven en durft toe te geven dat ze heel wat hulp heeft nodig gehad. Dat het boek geen samenhangend verhaal is maakt het niet altijd even eenvoudig om te lezen maar toch las ik het vrij snel uit. En de nodige stukken humor maken het ondanks het zware thema aangenaam om te lezen.

Alice in wonderland
Weary of her storybook, one “without pictures or conversations,” the young and imaginative Alice follows a hasty hare underground–to come face-to-face with some of the strangest adventures and most fantastic characters in all of literature (samenvatting: goodreads.com) 

Wie had dat ooit gedacht: Alice in Wonderland heeft ooit op een lijst van verbannen boeken gestaan! Rond 1931 werd het blijkbaar verboden in China omdat de menselijke taal in het boek ook aan dieren wordt toegeschreven en de keizer toen vreesde dat kinderen na het lezen van het boek dieren en mensen op hetzelfde niveau zouden beschouwen (bron: wikipedia). Ik had hier thuis nog een oud exemplaar liggen van dit boek en herlas het met veel plezier. Ook nu bleef het met zijn momenten even absurd als de eerste keer dat ik het las.

Overzicht Verbeelding Book Challenge

 1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer) – Pillars of the earth 
 2. Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren) – The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde 
 3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
 4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou – Divergent 
 5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht – We moeten het even over Kevin hebben. 
 6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven. Ik heb nooit gezegd dat deze challenge makkelijk ging zijn. )
 7. Een boek gepubliceerd in 2017 – Het Blogboek 
 8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…) – Het jaar van de hond 
 9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel) – Het geheim van de zusters 
 10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord – Crash 
 11. Een boek met een kleur in de titel – Blauwe ogen 
 12. Een boek met een nummer in de titel – The Woman in Cabin 10 
 13. Een boek met een illustratie op de cover – Bullet Journal – De Handleiding 
 14. Een non-fictie boek Het 5:2 dieet 
 15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen – De club Dumas 
 16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
 17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
 18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat
 19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen – Sterrenstof
 20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd
 21. Een boek dat je al een keertje las
 22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt – One night in winter 
 23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest – Nutshell 
 24. Een boek uit de bibliotheek – Het Diner 
 25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
 26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme) – Harry Potter and the chamber of secrets 
 27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las – Mrs. Dalloway 
 28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij – Kom hier dat ik je kus 
 29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat – Alice in Wonderland
 30. Een eerste deel in een reeks – The secret dreamworld of a shopaholic (Shopaholic #1)

Vriendjes worden op Goodreads kan hier. Tips voor de openstaande punten zijn altijd welkom 🙂

14 Comments

 • Inge | The Belgian Reviewer

  Nog maar 8 te gaan… je hebt deze challenge bijna helemaal bereikt! Allemaal nieuwe titels voor mij, wat het des te leuker maakt om weer iets nieuws te ontdekken.. The house by the sea spreekt me het meeste aan.. misschien omdat het de lichtste lectuur ook is :-). Ik ben benieuwd welk boek je zal kiezen als boek waar muziek de grootste rol in speelt 🙂

  • Evi

   Het is inderdaad de lichtste lectuur, heerlijk voor als je op vakantie bent of voor ‘s avonds wanneer je gewoon iets als ontspanning wil lezen 🙂 Dat boek over muziek, daar ben ik zelf ook benieuwd naar want ben er totaal nog niet welk ik daarvoor ga kiezen. Tips zijn altijd welkom hoor 😉

 • fieke

  Goed bezig! Wonder is inderdaad zoooooo mooi. Jammer dat je Kom hier dat ik u kus niet zo mooi vond. Heb je Vele hemels boven de zevende al gelezen? Dat vond ik nog mooier…
  Alice in Wonderland wil ik ook nog lezen, ik wist helemaal niet dat het een verboden boek was!

  • Evi

   Ah neen, dat heb ik nog niet gelezen. Misschien moet ik dat toch maar eens doen en me laten verrassen. Wonder was inderdaad zo ongelooflijk mooi 🙂 Hahaha, ik wist dat ook niet. Weet eigenlijk niet of het nu nog verboden is, daar gaf Wikipedia geen sluitend antwoord op maar het was het ooit wel dus dat was reden genoeg voor mij om het te selecteren 😉

 • Lize

  Jij bent goed bezig! Bedankt voor de tip van “Alice in wonderland” 🙂
  Een boek geschreven door meerdere auteurs: Nicci French is een koppel, of vader en zoon Boogaerts?

 • Sofie

  Fijne leesmaand! Ik heb Alice in Wonderland nog nooit gelezen, ik ken het enkel via de Disney-tekenfilm. Greet Opdebeeck spreekt me niet aan, dus ik ben één van de weinige die het boek nog niet gelezen heeft 🙂

 • Samaja

  Ik was eigenlijk niet van plan om aan de leeschallenge deel te nemen, maar door overal die updates te lezen begon het toch wel te kriebelen. Ik heb de boeken die ik dit jaar al gelezen heb eens bekeken in goodreads en daar kan ik eigenlijk al een behoorlijk aantal puntjes mee vullen :-). Merci voor de leestips!

  • Evi

   Graag gedaan! Zelf lees ik ook niet altijd in functie van hoor maar achteraf kan ik er dan toch meestal wel een of ander puntje met uitvinken 🙂 Mocht je deelnemen & er een post over schrijven kom ik heel graag lezen want ik doe altijd graag nieuwe leestips op 🙂

 • zwartraafje

  Net als Samaja was ik oorspronkelijk niet van plan om mee te doen maar uiteindelijk werd ik gewoon te nieuwsgierig en besloot ik toch maar eens te controleren hoeveel puntjes ik zou kunnen afvinken met de boeken die ik reeds las. Ik vind het leuk om te zien welke boeken anderen lezen op basis van de uitdaging. Zo ook jouw lijstje

  • Evi

   Thx! Ik vind het ook altijd erg fijn om te zien wat anderen lezen en zo inspiratie op te doen. En hoe meer bloggers er dus meedoen hoe beter want dan ik heb terug extra plekjes om inspiratie op te doen 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *