sporten combineren met een drukke agenda
Fitness,  Hardlopen,  Work-outs at home

Sporten combineren met een drukke agenda? Piece of cake met deze tips

Hoe ik dat toch doe, drie keer of soms zelfs vier keer per week gaan sporten. Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Samen met de vraag of ik dan geen drukke job heb? En geen huishouden heb waar ik me met bezig moet houden? Uiteraard wel! En toch slaag ik erin om een drukke agenda te combineren met sporten.

sporten combineren met een drukke agenda

Een drukke agenda combineren met sporten? Dat doe je zo! 

Het heeft me jaren gekost voor ik erin slaagde om sporten te combineren met een drukke agenda. En toegegeven, ook nu loopt het soms wel eens mis. Maar door de band slaag ik er wel netjes in om minstens drie keer per week te gaan sporten. En dat te combineren met een uitdagende job, een huishouden en een kind. Hoe ik dat dan doe? Wel, door onderstaande tips toe te passen. 

Maak van sporten een prioriteit in je drukke agenda

Sporten is echt onmisbaar geworden in mijn leven. Niet alleen krijg ik er tonnen energie door. Ik slaap er ook beter door. En bovendien helpt het om mijn stress te verminderen. Waardoor ik uiteindelijk ook een betere werknemer, partner, mama en vriendin ben. 

Toegegeven, het is pas sinds ik de klik gemaakt heb dat sporten me helpt om me beter in mijn vel te voelen dat ik heel consequent twee tot drie en soms zelfs vier keer per week ga sporten. Daarvoor zag ik sporten als iets leuk om af en toe eens te ontspannen. Maar niet als een prioriteit in mijn agenda en leven. 

En dat is meteen de allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven: verander je mindset over sporten. Zie het als een absolute prioriteit en dan ga je vanzelf er meer moeite voor doen. Of er minder met schuiven in je agenda! 

Plan sporten in je drukke agenda in als een afspraak met jezelf

Elke week maak ik een planning voor de komende week op. En plan ik het sporten steevast als een van de eerste dingen in. Al de rest plan ik als het ware daarrond. Niet alleen staat het daardoor vast in mijn agenda. Ik kan er ook al dingen voor regelen, zoals het boeken van een babysit bijvoorbeeld. En ik kan er rekening met houden in mijn weekmenu. Want een stevige, copieuze maaltijd even vlak voor het sporten, dat is een absolute no-go. 

Door het sporten op voorhand in mijn agenda in te plannen beschouw ik het ook als een soort van afspraak of vergadering. Weliswaar met mezelf. Maar desalniettemin een afspraak die ik dien na te komen. Want andere afspraken, die kom ik ook na. 

Kies een sport die je leuk vindt en weet waarom je wil sporten

Wanneer je besluit om in je drukke agenda tijd vrij te maken om te sporten, dan is het belangrijk dat je een sport kiest die je leuk vindt. Als jij fitness helemaal niets vindt, dan mag je dat nog zo vaak en strak inplannen als je wil. Je zal zien dat je het vrij snel gaat opgeven. Sporten dient vooral fijn te zijn. Dus kies een sport die je graag doet.

En weet ook waarom je wil sporten. Bij mij is dat vooral omdat ik hierdoor mijn hoofd kan leegmaken. En mijn stress wat onder controle kan houden. Ik weet dus dat ik een aangenamer mens ben als ik ga sporten. Wat me enorm motiveert om mijn work-outs in te plannen en me hier ook echt aan te houden. 

Voorbereiding is key, zeker als je sporten gaat combineren met een drukke agenda

Nog een trucje dat voor mij fantastisch goed werkt: alles op voorhand klaar leggen. Als ik ’s ochtends ga hardlopen leg ik de avond ervoor mijn loopkleren al klaar op de keukentafel. Ga ik ’s avonds fitnessen, dan staat mijn sporttas al klaar bij de deur. Niet alleen word ik er op die manier aan herinnerd dat ik ga sporten. Ik kan het excuus dat ik mijn spullen niet vind niet meer gebruiken.

Een ander trucje dat hier erg goed voor werkt is altijd een sporttas klaar hebben staan in de auto. Zie ik dan bijvoorbeeld dat er gigantisch veel file is, dan kan ik ervoor kiezen om bijvoorbeeld eerst te gaan hardlopen in de buurt. En dan pas in de wagen te springen. Of ik rij een afrit vroeger van de autostrade af. En ga eerst even fitnessen in een Basic Fit in de buurt. 

sporten combineren met een drukke agenda

Stel jezelf een doel

Zomaar gaan hardlopen of sporten dat werkt voor mij niet echt. Ik heb dan heel vaak de neiging om niet te gaan. Maar stel er een doel tegenover en ik ben vertrokken. Misschien omdat ik dan weet waar ik naartoe werk? En mezelf nadien een schouderklopje kan geven. Zo een doel hoeft trouwens niet spectaculair te zijn. Zolang het jou maar helpt om op regelmatige basis te gaan sporten. 

Wil je een extra stok achter de deur om dat doel te halen? Communiceer hier dan over op je social mediakanalen. Of vertel het aan je partner, collega, … Zij zullen je er dan normaal gezien op tijd en stond naar vragen. En uiteraard wil je hen dan niet teleurstellen. Waardoor je dus opnieuw extra gemotiveerd zal zijn om dat sporten toch in te plannen en te combineren met je drukke agenda. 

Sporten combineren met een drukke agenda? Schrijf je in voor lessen!

Het hangt wat samen met het inplannen van sporten in je agenda. Door een lessenreeks te volgen en hiervoor te betalen ga je vanzelf minder snel opgeven of afzeggen. Want jouw zuurverdiende centen ga je toch niet uitgeven aan iets waar je dan vervolgens nooit naartoe gaat?

Een beetje in dezelfde categorie: zoek een sportbuddy. Door samen met iemand anders te sporten ga je opnieuw een commitment aan. En zal je minder snel beslissen om je sportsessie te annuleren. Want anders stel je jouw buddy keihard teleur. 

Zoek een sport die je altijd kan doen en wees hier creatief in

Hardlopen is hier natuurlijk ideaal voor. Want je kan op eender welk moment deze sport beoefenen. Maar ook andere sporten zijn best wel geschikt hiervoor. Denk bijvoorbeeld maar aan fitnessen. Dat kan je ofwel thuis doen als je wat materiaal aankoopt. Of je neemt een abonnement op een fitness die 24/7 open is. 

Door thuis te sporten kan je je work-out bovendien combineren met wat extra ontspanning. Denk bijvoorbeeld maar een buikspieroefeningen voor de televisie 😉. Of gebruik je lunchpauze als sportmoment. Je kan ook kiezen voor een korte work-out van 7 minuten als pauze tussen vergaderingen door. 

Snuiter eens op Youtube en je zal zien dat je ook daar heel wat leuke ideeën voor work-outs kan vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van sporten aan een standing desk of aan je bureau? 😉 

Als je niet van thuis uit kan werken, dan kan je misschien wel je pendeltijd gebruiken om te sporten. Neem bijvoorbeeld de fiets in plaats van de wagen om je te verplaatsen. Of parkeer je wagen een eind verder en wandel elke dag een stukje. 

Onthoud dat iets beter is dan niets

Uiteraard is het geweldig fijn als je minstens drie keer in de week een uur kan gaan sporten. Maar soms is die tijd er gewoon niet. En dat is meer dan ok. Want iets is altijd beter dan niets. En sommige korte work-outs zijn even effectief dan lange sportsessies. Denk bijvoorbeeld maar aan de 7 minuten sport-apps die er bestaan. Of de tien minuten work-outs van Miek Bams

Door ’s ochtends te sporten kan je dit makkelijker combineren met een drukke agenda

Wat me meteen bij het volgende punt brengt: plan je work-out ’s ochtends al in en sta hier wat vroeger voor op. Je hoeft er zelfs geen uren vroeger voor op te staan. Een work-out van zeven of tien minuten is al voldoende. Bovendien start je je dag hierdoor op een positieve manier. En kan je dat sporten meteen van je to-do lijst afvinken.

Zeg eens, hoe slaag jij erin om sporten te combineren met een drukke agenda?

23 Comments

 • Inge | The Belgian Reviewer

  Goed bezig Evi en die Google Doelen ken ik niet maar is interessant om tijd te vinden! Ik zie het niet (meer) zitten om met dit donkere en koude weer te gaan lopen maar ik heb deze zomer (toen het de allerwarmste dagen waren) week 1 en 2 met Evi gedaan. Was wel ok maar ik liep ergens waar het redelijk afgelegen was dus niet echt fijn maar naast een drukke steenweg lopen zag ik ook niet zitten én ik had verschrikkelijke pijn in mn knieën daarna. Rondvraag leerde me dat het ofwel de slechte ondergrond was ofwel aan mn (Nike) sportschoenen die al te oud zijn. Tja.. verder doen op deze manier was echt niet mogelijk en de nieuwe sportschoenen heb ik nog altijd niet… Misschien deze zomer..

  • Evi

   Die Google Doelen zijn superhandig 🙂 Absoluut de moeite vind ik om eens te proberen. Zelf ben ik ook deze zomer terug gestart met joggen, altijd fijner om dat te doen als het nog klaar is buiten. Als ik nu ga joggen is het inderdaad vaak al donker maar dan zorg ik er wel voor dat ik zelf goed verlicht ben en langs goed verlichte wegen loop. Al is dat nu ook niet meteen een drukke steenweg, maar eerder de rustige wegen hier in de buurt.

 • Samaja

  Bij mij is dat met vlagen. Het jaar voor mijn trouw ben ik er moeiteloos in geslaagd om drie keer per week te sporten. Na de trouw ging de riem eraf en was het de maanden nadien heel stillekes. Sindsdien gaat het met vallen en opstaan. Door de yoga heb ik wel weer zin gekregen in sporten, dus ik neem me nu voor om er weer werk van te maken. Een doel helpt bij mij ook wel. Dat en gewoon mezelf dwingen en niet toegeven aan de zetel.

  • Evi

   Niet toegeven aan de zetel helpt hier ook wel. Van zodra ik er in zit heb ik echt geen zin meer om te gaan sporten, maar zolang als ik hem vermijd gaat het wel 😉

 • Chez Julie

  Voorbereiding en sociale druk, dat helpt inderdaad wel 🙂 Ik zit ook ongeveer in week 5, maar ik denk dat ik de lessen even ga herhalen voor ik naar de volgende week overga. Het lopen doet heel veel deugd, maar blijft me tegelijk ook veel moeite kosten. Daarom wil ik de huidige lessen eerst ‘vlot’ kunnen lopen voor ik naar de volgende overschakel. Afgelopen vrijdag nam ik trouwens deel aan de City Run in Tienen (een bescheiden 5 km die er eigenlijk 6,3 km bleken te zijn), en dat was echt enorm leuk. Alleen al voor de sfeer wil ik nog eens aan zo’n jogging deelnemen! (P.S.: Eind december kan je deelnemen aan de Warmathon en de Eindejaarscorrida in Leuven. Een ideetje om samen te gaan en te testen of we die 10 km aankunnen?)

 • Katrien

  Ik kom de laatste weken maar aan 1 à 2 keer lopen per week. De werkweken zijn superdruk, een paar dagen gelogeerd op verplaatsing. En als ik dan om 20u eindelijk tijd heb, is het buiten pikkedonker en ben ik vaak doodmoe. Ik probeer 1 dag per week thuis te werken, waardoor ik tegen 16u meteen kan gaan lopen (als het niet stormt). En in het weekend probeer ik ‘s ochtends toch minstens 1 keer te gaan lopen, liefst 2 maar dat lukt niet altijd.

  • Evi

   Een dag van thuis uit werken is inderdaad ook een goede optie. Ik ga zelf proberen om dat terug wat vaker te doen want inderdaad tegen dat ik ‘s avonds kan gaan sporten is het hier ook vaak 20u en donker.

 • Hilde

  Toen ik de titel zag verschijnen dacht ik dat dit een algemene blog ging zijn dat aanzet om te gaan sporten. Not. Joggen is echt niet aan mij besteed. Ben ooit begonnen met start-to-run. Toen hebben m’n beide knieën het volledig begeven, zo erg zelfs dat ik ze niet meer kon plooien. Joggen behoort voorgoed tot het verleden. Ik maak mij daar een gedacht van. Nu haal ik heel veel voldoening uit de lessen yoga die ik sinds september 1 x wekelijks volg. En dat voelt bijzonder goed. Ik hoef niet verder te zoeken.

  • Evi

   Goh op zich kan je alle tips die ik gebruik om te gaan joggen ook toepassen op andere sporten hoor. Belangrijk is vooral dat je een sport kiest die je goed ligt en die je graag doet. Want anders hou je het – zelfs met alle tips die er bestaan – niet vol denk ik.

 • Lize

  Sinds ik met de opleiding begonnen ben, ben ik gestopt met start to run 🙁 Ik vind het echt wel jammer maar ik weet niet hoe ik het gecombineerd moet krijgen. Ik fiets welke elke dag bijna 15 km.

 • Sofie

  Chapeau!! Zelf sport ik niet, maar ik ga wel twee keer wandelen met de honden en op het werk doe ik veel trappen. Ik probeer ook de 10.000 stappen te halen 🙂

 • Flavie

  Momenteel wordt er niet meer gesport… en ik heb vind het niet jammer, ik heb er geen zin in. Ik heb mij wel voorgenomen om volgend jaar, na onze verhuis, terug 3 keer per week te sporten en ik hoop dat het mij lukt! 😉

 • Ann

  Mijn doel is ook nog altijd drie keer per week maar in de praktijk is het meestal maar één keer. Zoals ik hier nog lees: ‘s avonds pas om 19 u thuis, honger natuurlijk, en donker, dus genoeg excuses om er niet aan te beginnen. Ga je tijdens de winteravonden ook nog na je werk lopen?

  • Evi

   Ja, al is het dan niet altijd met evenveel zin. Maar dat duurt tot wanneer ik vertrokken ben 🙂 Al probeer ik dan wel niet al te laat te gaan joggen, geef ik duidelijk thuis mee hoe lang ik ga weg zijn en jog ik enkel in de buurt (dus goed verlichte voetpaden en langs huizen).

 • Leen

  Ik heb al echt iets aan je tips gehad! Ben ook die Google Doelen beginnen gebruiken en ‘t is geweldig leuk om “klaar” aan te vinken achteraf 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *