boeken
Boeken & leestips

De 5 beste boeken die ik in 2020 las

Het afgelopen jaar las ik tal van boeken. Meer bepaald 37 volgens Goodreads. Wat goed was voor 15,814 pagina’s. En dat was dan weer goed voor net 2 boeken minder dan 2019, maar wel een ruwe 2800 pagina’s meer dan in 2019 (want toen las ik 12,934 pagina’s). Natuurlijk beviel niet elk boek me evengoed. En dus lijst ik hieronder graag even mijn top vijf op.

Boeken: de 5 boeken die ik in 2020 het liefste las

Dat ik ruwweg 2800 pagina’s meer las, betekent enerzijds dat Goodreads pagina’s misschien niet voor elk boek even goed bijhoudt 🙂 Maar anderzijds betekent het toch vooral ook dat ik het afgelopen jaar heel wat stevige kleppers van boeken las. En als ik eerlijk ben, dan lees ik dat ook wel graag, zo een dik boek. Het verhaal wordt vaak wat dieper uitgewerkt, met tal van plotwendingen. En je krijgt de kans om ook de personages wat beter te leren kennen. Al waren er ook dikke boeken die me absoluut niet konden bekoren hoor 🙂 . Maar goed, hieronder in willekeurige volgorde de 5 boeken die ik het afgelopen jaar het liefst heb gelezen.

1. Het moois dat we delen

Een van de boeken waar ik het afgelopen jaar bij gehuild heb. Want wat een hartverscheurend verhaal. Het kwam hier heel hard binnen. En bleef lang nazinderen. Ish slaagt erin om heel treffend onze maatschappij te beschrijven. Met levensechte personages. Waar je je meteen met identificeert en in kan herkennen. Zo rauw, zo triest en tegelijkertijd ook een boek vol hoop. Als je het het afgelopen jaar nog niet las, zet het dan zeker dit jaar op je leeslijst. Want je zal van je sokken geblazen worden door dit boek.

2. Het 8ste leven (voor Brilka)

Een van die stevige kleppers waar ik maar niet genoeg van kreeg. Je wordt echt meegezogen in de familiegeschiedenis. En wil absoluut weten hoe het nu verder gaat met iedereen. Het was een verhaal dat mij – ondanks de vele pagina’s en personages – geen moment ging vervelen. Dus als dikke boeken je niet afschrikken, dan kan ik je dit verhaal zeker en vast aanraden.

3. Ergens onderweg

Vaak kunnen boeken geschreven door BV’s mij niet bekoren. Maar dit boek van Evi Hanssen kwam binnen. Ik las het denk ik wel net op het juiste moment, toen alles hier wat donker was en ik aan het worstelen was om uit die diepe put te raken. Op een no-nonsense manier neemt Evi je mee op haar zeiltocht en geeft ze jou haar levenswijsheden mee. Met quotes die hier binnen kwamen, gemarkeerd werden en overgeschreven werden in mijn bullet journal. Om me er aan te herinneren.

4. Citadel

Ik lees enorm graag historische fictie. Dus toen ik het afgelopen jaar de boeken van Kate Mosse ontdekte was ik verkocht. Eigenlijk zou ik hier graag alle boeken van haar willen zetten die ik het afgelopen jaar las. Want het waren stuk voor stuk allemaal boeken die ik graag heb gelezen. Ze weet op namelijk op een hele fijne manier geschiedenis met fictie te combineren. Maar zonder dat de verhalen te veel een Dan Brown tintje krijgen. Als je net als ik fan bent van historische fictie en verhalen over de Graal graag leest, dan zou ik de verhalen van Kate Mosse eens proberen 😉 .

5. A column of fire

Ik had de twee vorige boeken uit deze trilogie al enorm graag gelezen. Dus ik wist dat ook dit slotstuk me ging bevallen 🙂 . Ken Follett is een meester in verhalen vertellen. En dat merk je – vind ik – ook hard in dit boek. Je wordt heel snel op sleeptouw genomen door de verschillende personages. En dankzij zijn schrijfstijl is het zelfs niet eens zo moeilijk om weg te dromen en je de omgevingen waar alles zich afspeelt zo voor de geest te halen. Stiekem hoop ik dat er nog zo een reeks komt van zijn hand (want ook de Century trilogie was puur genieten voor mij).

Welke boeken las jij het afgelopen jaar? Leestips zijn trouwens altijd welkom!

*Afbeeldingen: Canva

20 Comments

 • Annelies

  Wist je dat Ken Follett ondertussen een vierde deel heeft geschreven, als prequel van Pillars. In het Engels heet het boek the evening and the morning, is ondertussen ook vertaald. Dus daar kan je je dit jaar nog aan wagen. Ik zit achter en hoop deel 2 op te pikken. Ik twijfelde altijd over de boeken van Kate Mosse uit schrik dat het te veel Dan Brown zou zijn, maar je doet me toch goesting krijgen. Begin ik best bij de reeks van labyrinth of eerder the burning chambers?

  • Evi

   Ik ben aan het wachten tot die prequel op Kobo Plus komt 😉 Ik vind haar boeken heel fijn, maar als je beetje schrik hebt voor dat Dan Brown gevoel dan zou ik beginnen met Burning Chambers. Veel leesplezier alvast!

 • fieke

  Bewonderenswaardig dat je je lijstje hebt kunnen beperken tot vijf, dat is mij niet gelukt :-). Het boek van Evi Hanssen staat op mijn lijstje, en ook Het Achtste Leven staat op mijn Kobo, maar ik durf er precies niet aan beginnen omdat ik dan twee maand of zo niks anders ga kunnen lezen. Voor mij moet lezen vooral ontspannend zijn, en bij dat boek heb ik een beetje schrik voor te veel personages. Of valt dat wel mee?

  • Evi

   Ik vond dat het goed meeviel hoor. Ik had er ook wat schrik (want ik herinner me de horror nog toen ik aan de unief Russische literatuur moest lezen en verloren liep door al die personages die dan ook nog eens precies allemaal dezelfde namen hebben). Maar hier viel dat dus keigoed mee. Je bent er idd wel een tijdje zoet mee. Maar je kan het ook afwisselen met andere boeken he 😉

   • fieke

    Het boek staat op mijn e-reader, ‘k zal zien of en wanneer ik er nog eens de tijd/moed voor vind :-). Bij fictie lees ik eigenlijk zelden twee of meer boeken door elkaar. Misschien een boek voor tijdens de zomervakantie!

 • Katrien

  Ik las zo’n 50 boeken vorig jaar. Maar zo’n top samenstellen vind ik altijd supermoeilijk. Het boek van Ish is bij mij ook wel blijven hangen. Misschien niet het allerbeste boek maar de thematiek en de manier waarop het gebracht is, is wel sterk.

  • Evi

   Ja he! Ik vond dat echt een heel sterk boek. En die top 5, ik heb vooral gekeken naar welke boeken hoge scores kregen op Goodreads en welke waren blijven hangen. Maar het was en is blijft moeilijk, zo een selectie maken 😉

 • Flavie

  Dit jaar ga ik zeker Het Achtste leven lezen… ik zoek enkel nog het gepaste moment.
  Citadel en Het moois dat we delen ga ik op mijn te lezen lijstje zetten 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *