audioboeken
Boeken & leestips

Audioboeken: yay or nay?

Het was ergens midden december dat ik besloot om audioboeken nog eens een kans te geven. Ik had het in 2019 al eens geprobeerd, maar dat was geen groot succes. Maar ergens tegen het einde van het afgelopen jaar was ik er terug benieuwd naar. Misschien omdat ik heel veel podcasts aan het luisteren was? En ik soms te moe was om veel te lezen? Hoe audioboeken me deze keer bevielen geef ik jullie hieronder graag mee.

Audioboeken
Hoe ik naar audioboeken luister

Ik heb al een paar maanden een Kobo Plus abonnement aangezien ik het afgelopen jaar best wel veel boeken aan het lezen was. En er daarvan opvallend veel boeken waren die ik via dat abonnement kon lezen. Nu had ik daar ook al een paar keer audioboeken zien tussen staan. En aangezien ik ze eigenlijk echt wel nog een keer een kans wou geven besloot ik om mijn abonnement een upgrade te geven. Zodat ik voor net geen 13 euro per maand naar hartenlust zowel boeken kan lezen als beluisteren.

De e-boeken lees ik nog steeds op mijn Kobo e-reader. Voor de audioboeken installeerde ik de Kobo-app op mijn smartphone. Hij synchroniseert volledig met je account, wat betekent dat ik ook de e-boeken op mijn telefoon kan lezen. Maar daar blijf ik ver van weg om eerlijk te zijn. Dat scherm is te klein en ik heb sowieso altijd mijn e-reader mee als ik ergens naartoe.

Maar goed, die audioboeken dus. Het was best wel wat zoeken voor het allereerste boek. Uiteindelijk besloot ik om voor Nevermoor – Morrigan Crow en het Wondergenootschap te gaan. Let wel, voor je kan starten met luisteren moet je het audioboek downloaden (wat je best wel via wi-fi doet denk ik want het zijn best wel zware bestanden).

Wanneer ik naar audioboeken luister

Eenmaal ik het audioboek gedownload had kon ik beginnen met luisteren. Ik luisterde sowieso al vaak naar podcasts terwijl ik huishoudelijke taken deed of wandelde. En dus verving ik die podcasts nu eens door een audioboek. In het begin was het wel even wennen. Intussen werkt het tijdens het wandelen prima. Maar in combinatie met huishoudelijke taken durft het al eens fout te gaan. En merk ik dat ik toch vaak eens moet terugspoelen omdat ik bepaalde delen niet echt gehoord heb.

Daarnaast ontdekte ik ook dat ik het zelf wel heel fijn vind om een bad te nemen en ondertussen naar een audioboek te luisteren. In plaats van bijvoorbeeld te lezen of naar een Netflix-serie te kijken. Net voor het slapengaan beluister ik ze intussen niet meer zo vaak. Ik heb dat in het begin wel gedaan en geprobeerd. Maar ik werd er dan iedere keer heel snel slaperig van, waardoor ik er dus niet al te lang naar kon luisteren.

Wat ik nu van audioboeken vind

Het audioboek over Morrigan vond ik heel aangenaam om naar te luisteren. Het werd voorgelezen door een Nederlandse dame, maar dat stoorde me eigenlijk helemaal niet. Ze had een aangename stem en las op een heel fijn tempo voor.

Maar toch blijf ik bij audioboeken een beetje gemengde gevoelens hebben. Zo moet ik er mij bijvoorbeeld veel meer op concentreren dan wanneer ik naar een podcast of muziek luister. Die kan ik echt opzetten terwijl ik huishoudelijke taken doe, maar met een audioboek lukt me dat nog niet echt goed. En moet ik dus vaak een beetje terugspoelen omdat ik wat afgeleid was.

En misschien wringt net bij dat concentreren het schoentje. Buiten wanneer ik een bad neem of aan het wandelen ben, vind ik het vreemd en moeilijk om bijvoorbeeld in de zetel te zitten, niets te doen en enkel en alleen naar een audioboek te luisteren. Misschien ligt het aan mijn onrustige natuur? Of aan het feit dat ik heel lang geleerd bheb dat je niet gewoon enkel en alleen stil in de zetel zit? Waardoor het ook komt, ik heb het daar dus moeilijk mee.

Maar net dat zorgt er natuurlijk ook voor dat zo een audioboek heel lang meegaat bij mij. Want ik kan natuurlijk niet elke avond een uur of langer in de badkamer verdwijnen. Of elke dag urenlang gaan wandelen. En ik vermoed dat het feit dat ik niet zo lang aan één stuk naar een audioboek kan luisteren er ook voor zorgt dat ik toch nog steeds een beetje de voorkeur geef aan een e-boek of papieren boek.

En hoe zit het nu voor de toekomst?

Ik wil die audioboeken zeker en vast nog eventjes verder een kans geven. Want ik ben niet zeker of ik op basis van één à twee audioboeken een zeer onderbouwd oordeel kan vellen 🙂 . En stiekem hoop ik ook ergens dat ik er misschien wat gewoon moet worden aan het luisteren naar een audioboek terwijl ik handelingen doe waarbij ik niet moet nadenken, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken.

Sinds kort ben ik ook de audioboeken van StoryTel aan het proberen. Want op het eerste zicht lijkt hun aanbod me nog net iets uitgebreider te zijn dan dat van Kobo. En dankzij een code van Lies kon ik StoryTel 30 dagen uitproberen in plaats van 2 weken.

Tot slot, nog even dit: mocht iemand ervaring hebben met audioboeken dan hoor ik dat graag. Want als ik nu soms een audioboek opzoek dan krijg ik er een aantal te zien voor hetzelfde boek, maar met verschillende afspeeltijden. Zo staat er bijvoorbeeld soms eens dat het ene boek 5u luistertijd heeft en het andere 3u. En ik heb er geen flauw idee van hoe dat kan of welke versie je dan best kiest. Raad en advies zijn hier dus meer dan welkom! Net als tips voor welk audioboek ik best eens zou beluisteren 🙂 .

Luisterde jij al eens naar een audioboek? Wat vond je daar dan van?

*Afbeeldingen: eigen fotomateriaal & Canva

19 Comments

 • Annelies

  Ik heb nog maar 1 keer een audioboek gedaan en dat was dan ook nog eens non-fictie. Luisteren terwijl ik met iets bezig was, vond ik lastig. Wandelen of in het zonnetje zitten waren de enige opties 😉 Ik ben dus ook (nog) niet verkocht.

 • Moederschip

  Hoewel ik podcasts verslind, vind ik audioboeken maar niks. Het neemt een stuk van de fantasie weg doordat je je op een stem moet concentreren, en ik kan ook nooit zo diep in het verhaal duiken als wanneer ik zelf lees. Dikke nay dus 🙂

  • Evi

   🙂 Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, maar als ik moet kiezen tussen audioboeken of podcasts dan gaat mijn voorkeur precies toch ook wel naar podcasts.

 • Katrien

  Ik denk dat het niks voor mij is. Ik verlies heel snel de aandacht als ik tegelijk niks anders kan doen en dan moet ik ook heel de tijd terugspoelen. Maar als je de magic trick hebt gevonden, let me know.

  • Evi

   Nope, geen andere sprekers 🙂 Of toch niet in de twee audioboeken die ik beluisterd heb intussen. De voorleesdame gebruikte wel andere intonaties, maar in het begin vond ik dat beetje vreemd en moest ik er wel aan wennen. Dus mss zouden andere sprekers wel een goed alternatief zijn en wie weet zou dat het ook wel makkelijker maken om te luisteren en minder afgeleid te zijn 😉

   • tiny

    Er is een groot verschil tussen een voorleesboek en een luisterspel hé. Het is gewoon letterlijk wat het woord zegt: er wordt een boek voorgelezen. Of hoe dacht je dat blinden al jaren-, jarenlang boeken lezen? Niet alleen in braille dus, want velen kennen ook geen braille. Jarenlang kwamen de boeken bij mijn ouders thuis op cassettes toe, hele pakken waren dat. Nu is het op cd of ook gewoon via streaming. Dat zijn ook gratis sites, maar dan moet je wel blind, slechtziend of dyslectisch zijn.

 • Annelies

  Ik zou denk ik ook niet alleen maar kunnen luisteren naar een boek, zonder iets anders te doen en dan ben ik te hard afgeleid denk ik. Ik merk dat al met podcasts. Daarnaast moet voor mij een stem ook 200% kloppen voor ik ernaar kan luisteren. En dat weet je niet voor je een audioboek koopt meestal en dan vind ik het ook zo sneu als ik er niet naar kan luisteren vanwege de stem. En ik lees ook gewoon om op dat moment net met niets anders bezig te zijn dus daar druist een audioboek weer tegen in. Voor mij dus een nay.

  • Evi

   Daarvan ben ik dus blij dat ik mijn abo kon upgraden. Want een audioboek is vrij duur vind ik en als de stem dan tegenvalt, dan zit je er natuurlijk mee.

 • zwartraafje

  Ik denk dat het me enkel goed zou afgaan in combinatie met wandelen of haken. Zodat ik me op het verhaal kan focussen maar niet zomaar stil zit. Eigenlijk zou ik het misschien toch eens moeten proberen. In mijn eentje wandelen doe ik niet graag maar wie weet gaat het me beter af wanneer ik ondertussen naar een audioboek luister.

 • Goofball

  Wil dat zeggen dat je bij een podcast je minder moet concentreren? Ik heb nog nooit een audioboek geprobeerd maar van podcasts word ik bloednerveus. Ik stoor me ook enorm aan accenten, tongval, … in het algemeen zoek ik activiteiten zelden met geluid (want ik zet graag muziek op). Lezen, puzzelen, maar ook netflix zet ik vaak zonder geluid (omdat kinderen al naast mij een tekenfilm kijken of zo en het een kakofonie zou worden). Dus ik vrees dat audioboeken niets voor mij is, net zomin podcasts.

  • Evi

   Ik moet me inderdaad bij een podcast minder concentreren. Misschien omdat er minder personages zijn (allee ik denk dat het daar iets met te maken heeft). Lezen en werken kan ik trouwens ook niet met podcasts of audioboeken erbij hoor. Enkel met wat klassieke muziek op de achtergrond lukt me dat 😉 Als Tuur Ipad kijkt of het lief tv kan ik dat wel dankzij miijn noise cancelling headphones. Maar dan mag ik niet mee kijken naar het scherm want dat kan mijn brein dan weer niet aan 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *