juiste hardloopschoenen tips
Hardlopen

7 lessen die ik leerde uit 20km hardlopen

Na een conditietest waaruit bleek dat mijn aerobe conditie te wensen over liet, stelde mijn personal trainer een ambitieus trainingsschema op. Eentje waarbij ik na twaalf weken trainen 20km zou hardlopen. Intussen zit dat doel er op. En ik leerde daar best wel enkele lessen. 7 van die lessen uit 20km hardlopen deel ik hieronder graag met jullie.

7 lessen 20km hardlopen

De 7 lessen die ik leerde uit 20km hardlopen

Het voorlaatste weekend van augustus was het eindelijk zover. Dan zou ik 20km hardlopen. De kers op de taart op 12 weken aan een stuk drie keer per week trainen. Toegegeven, ik had er twijfels over of het me zou lukken. En al helemaal omdat het die dag vreselijk warm was.

Maar na net geen drie uur afzien kwam het einde van die 20km in zicht. En was ik zot blij dat ik het gedaan en gehaald heb. Onderweg ben ik mezelf best wel een paar keer tegengekomen. Maar ik was koppig en dus stond opgeven niet in mijn woordenboek 😉 .

Had ik ze sneller willen lopen? Ja, absoluut. Had ik ze sneller kunnen lopen? Misschien. Maar ik wou mijn hartslag niet vanaf minuut één de hoogte injagen. En dus deed ik het rustig aan. Onderweg liet ik de tijd waarop ik ze zou uitlopen los. En genoot ik vooral van het joggen.

De dagen nadien bedacht ik mij dat ik best wel een paar lessen uit die voorbereiding en afstand geleerd had. En 7 lessen van die dingen die ik leerde uit 20km hardlopen deel ik nu graag met jullie.

1 van de 7 dingen die ik leerde uit 20km hardlopen: je kan meer dan jezelf denkt

Toen mijn personal trainer me whatsappte dat ik tegen het einde van de zomer 20km zou hardlopen heb ik eerst eens goed gelachen. En haar nadien teruggestuurd dat dat wel 15km meer was dan wat ik toen liep. Waarop zij me antwoordde dat ze dat wist. Maar dat ik een ambitieus doel nodig had. En dat ik dat wel zou kunnen.

De ene training geloofde ik dat zelf al wat meer dan de andere. Maar uiteindelijk moet ik toegeven dat ik dat inderdaad kon. En dat je heel vaak eigenlijk meer kan dan jezelf denkt. Of dan wat je jezelf toelaat om te denken.

Onderschat nooit het belang van papieren zakdoekjes

Voor niet-lopers kan dit heel vreemd klinken. Maar hardlopers gaan vrij snel weten wat ik bedoel. Want tja, als je eenmaal bepaalde afstanden begint te lopen dan kan het zijn dat je onderweg wel eens een sanitaire stop dient te maken. En dan zijn papieren zakdoekjes absoluut je beste vriend 😉 .

Ze komen daarnaast ook nog voor tal van andere dingen van pas. Zoals het afkuisen van mijn zweetpollekes. Of het snuiten van mijn neus. Want om een bizarre reden moet ik bij wat langere afstanden minstens één keer mijn neus snuiten. Ongeacht de temperaturen.

Voorbereiding is key

Zeker voor een dergelijke afstand. Maar eigenlijk voor elk doel dat je wil bereiken. Zonder een degelijke voorbereiding en planning haal je dat niet.

Wat ik wel geleerd heb is dat het misschien toch ook wel handig was geweest had ik het weekend ervoor niet ziek geweest. En dus toen wel degelijk nog eens een keer een middellange afstand kunnen lopen. Want nu ging ik eventjes yolo. En dat lukte dankzij de voorbereiding van de weken daarvoor. Maar de volgende keer ga ik toch proberen om ook het weekend voor D-Day toch wat te hardlopen.

Deel je route in je hoofd op in kleine stukjes

Een van de 7 lessen die ik leerde uit 20km hardlopen is dat je een dergelijke afstand in je hoofd best opdeelt in kleine stukjes. Mentaal gezien lukte het me zowel tijdens de trainingen als tijdens D-Day beter om pakweg 4 keer een blokje van 5km te hardlopen dan 20km.

Daarnaast hielp het mij ook enorm om af te tellen in plaats van de kilometers op te tellen. En om bij de langere afstanden te denken in termen van “ok, deze afstand heb ik al eens gelopen. Die 3 kilometer extra gaan ook wel lukken”.

Loop geen nieuwe route op D-Day

Een fout die ik bijna gemaakt had. Tot zowel het lief als mijn personal trainer me dat compleet afgeraad hebben. En achteraf gezien ben ik heel blij dat ik naar hen geluisterd heb. Want een nieuwe route lopen is leuk. Maar vergt ook veel concentratie. Want je weet niet hoe die weg er bij gaat liggen. En ik dien dan telkens ook goed op te letten dat ik niet verkeerd loop 🙂 .

Dus door een vertrouwde route te lopen kon ik me voor de volle 100% concentreren op het hardlopen en mijn hartslag.

Luister naar je lichaam, een van de 7 lessen die ik leerde uit 20km hardlopen

Misschien wel de belangrijkste van de 7 lessen die ik leerde uit 20km hardlopen. Luisteren naar je lichaam. Altijd en overal! Na elke training liet ik aan mijn personal trainer weten hoe het gegaan was. Tijdens onze krachttraining bespraken we ook heel vaak mijn conditie in het algemeen.

En toen we merkten dat ik door omstandigheden heel erg moe aan het worden was besloten we om voor de laatste 3 weken mijn schema aan te passen. Zodat ik mijn doel uiteindelijk zou halen. Maar zonder te veel te eisen van mijn lichaam.

Waarom sociale druk geen slecht plan is

Doorgaans ben ik iemand die van zodra ze iets in haar hoofd heeft daar 100% voor gaat. En niet opgeeft voor dat doel bereikt is. Maar met sporten en zeker hardlopen ligt dat soms wat anders. Dus van zodra het doel van 20km hardlopen gesteld was, heb ik dat heel bewust gedeeld met vrienden. En hier op mijn blog. Zodat er wat sociale druk was.

En het belang van die sociale druk mag je niet onderschatten. Want op momenten dat ik het moeilijk had tijdens het hardlopen bedacht ik mij iedere keer dat ik niet ging opgeven. Want dat zou betekenen moeten toegeven dat ik het niet gehaald had. En dat was iets wat ik absoluut niet wou doen. Tenzij het om medische redenen zou zijn. Of omdat mijn lichaam het absoluut niet zou aankunnen. Want onverantwoorde risico’s nemen, dat doe ik nu ook niet meteen. Dus ja, het belang van sociale druk is ook 1 van de 7 lessen die ik leerde uit dat 20km hardlopen avontuur 🙂 .

Welke lessen leerde jij al uit sporten? Of het bereiken van een doel?

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *