gluten
Gluten- en zuivelvrij eten

4 maanden gluten- en zuivelvrij eten: een stand van zaken

Het is al een hele poos geleden dat ik hier nog eens iets schreef over mijn nieuwe levensstijl. Jawel, je leest het goed, ik noem het gluten- en zuivelvrij eten geen dieet maar een nieuwe levensstijl. Meteen een van de grootste veranderingen die er plaatsvonden. En dus leek het me wel fijn te zijn om jullie daar nog eens een update over mee te geven.

Gluten- & zuivelvrij eten: van dieet naar nieuwe levensstijl

Je kon hier al lezen dat ik begin juli overschakelde op een gluten-, zuivel-, alcohol- en cafeïnevrij dieet. De belangrijkste reden hiervoor was dat mijn lichaam niet meer functioneerde zoals het moest. Waardoor ik maar overtollige kilo’s bleef aankomen. Medicatie hielp niet. En dus besloot mijn diëtiste om het over een andere boeg te gooien. En mijn voeding grondig aan te pakken.

Waardoor ik dus sinds juli zowat alle gluten, zuivel, alcohol en cafeïne geschrapt heb. En dat eigenlijk nog steeds aan het doen ben. Want ik merk er enorm veel voordelen van. Na 1 maand al merkte ik dat ik meer energie had. En minder last had van maag- en darmklachten. Wat me zo goed beviel dat ik nog meer gemotiveerd was om dit vol te houden.

Intussen zijn we zowat vier maanden verder en denk ik er zelfs niet meer over na 🙂 . Het is voor mij intussen dus echt wel een nieuwe levensstijl geworden. En dan vooral eentje waar ik me erg goed bij voel. Doordat er ook heel wat alternatieven beschikbaar zijn, heb ik niet meteen het gevoel dat ik iets mis. En gaan we uit eten, dan vind ik ook altijd wel iets wat ik wel kan eten.

Dus nooit meer gluten, zuivel, alcohol of cafeïne?

Betekent dit nu dat ik nooit meer gluten, zuivel, alcohol of cafeïne ga eten of drinken? Tuurlijk niet. Soms zijn er producten of gerechten waarvan ik achteraf pas doorhad dat er gluten in zaten. Zoals die keer deze zomer toen ik ramen ging eten. En ik de noedels achterwege liet maar niet doorhad dat er in de gebakken uitjes gluten zaten.

En soms eet ik ook heel uitzonderlijk bewust eens iets met gluten, zuivel, alcohol of cafeïne. Wat helemaal ok is! Zolang het bij die ene keer als uitzondering blijft. En ik dit niet opnieuw elke dag doe. Want dat zou opnieuw te veel sluimerende stress op mijn lichaam zetten. Met alle gekende gevolgen van dien.

En hoe reageert mijn lichaam nu?

Om na te gaan of mijn lichaam positief zou reageren op dit nieuwe voedingspatroon moest ik het minstens drie maanden volhouden. Want zo lang duurt het voor je minstens iets van effect kan zien. Buiten het wegvallen van maag- en darmklachten stelden we op de bodyscans vast dat ik in ieder geval al geen gewicht meer aan het bijkomen was.

Daarnaast stelde ik zelf ook vast dat heel geleidelijk aan mijn drang naar zoet aan het verdwijnen was. Al eet ik af en toe nog wel eens een stukje vegan chocolade hoor 😉 . Verder kreeg ik opnieuw af en toe terug al eens een hongergevoel. Iets wat ik sinds midden vorig jaar niet meer had gehad. Maar misschien nog belangrijker: mentaal kreeg ik door dit voedingspatroon ook een serieuze opkikker. Hoe dat kwam, daar ben ik nog steeds niet achter. Maar de beslissing om over te stappen op dit voedingspatroon zorgde voor een mentale klik en boost.

Sport & nieuwe levensstijl: perfecte combo

En sinds ik mijn nieuwe voedingspatroon aan het combineren ben met sporten met mijn personal trainer, merk ik geweldig goeie resultaten! Iets waar ik alleen maar zo blij om kan zijn. Want het is een serieuze en moeilijke zoektocht geweest. Eentje die mentaal heel erg hard heeft doorgewogen. En waardoor ik deze zomer best wel in een (diepe) put zat.

Maar ik ben heel blij dat mijn diëtiste niet opgaf. Dat het lief doorzette toen ik twijfelde over de fitness. En dat ik een geweldig goeie personal trainer vond. Want ik denk dat we eindelijk de juiste combinatie gevonden hebben. Al is het nog met een klein & bang hartje dat ik die woorden uitspreek. Want ik heb de afgelopen maanden geleerd dat ik mijn lichaam niet tot iets kan dwingen.

Mentaal is het sowieso absoluut wel de juiste combinatie hoor. En het gaat voor mij ook echt wel om de combinatie van beide elementen. Want zowel het sporten als voedingspatroon zorgen mentaal voor een boost. En sinds de laatste bodyscan ook op lichamelijk vlak. Nu alleen hopen dat ik vooral dat laatste niet gejinxt heb door er over te bloggen 😉 .

Wat wil jij nog weten over mijn nieuwe levensstijl?

13 Comments

 • De Ryck Séverine

  Zot wat dat kan doen met je lichaam hé! 😃 Super dat het ook voor jou zo goed werkt! Sinds mijn zwangerschap heb ik het wat laten hangen en de klachten komen effectief terug. Veel succes en hopelijk lukt het om het vol te houden!

 • fieke

  Fijn om te lezen dat je er je draai in hebt gevonden! Dat de klachten verminderd zijn, is echt goed nieuws.
  Reageert je lichaam nu extra fel als je wel nog eens gluten of zuivel eet?
  Ik blijf – naast Tim en Tuur – ook aanmoedigen dat je dit kan blijven volhouden!

  • Evi

   Ja ik merk inderdaad wel dat mijn lichaam feller reageert als ik het toch eens eet. Vooral dan als het in een grotere portie is zoals bijvoorbeeld pasta of brood of kaas. Hele kleine porties zoals bijvoorbeeld die ajuintjes deze zomer, dat merk ik gelukkig niet 🙂

 • Flavie

  Leuk als iets werkt, vooral als je resultaat ziet.
  Sinds de conditietest in augustus leef ik gezonder (met uitzondering van 1 à 2 dagen in de week 😉 ) en ik heb daar echt al veel baat bij gehad… afgevallen, mijn huid is mooier, geen last meer van darmen/maag en het sporten gaat zoveel beter. We zijn goed bezig 🙂

 • Annelies

  Wel echt interessant om te lezen dit. Lijkt me wel echt een enorme puzzel om te leggen in het begin, maar eens dat die ligt en je hebt recepten gevonden die werken kan ik me wel voorstellen dat je daar de vruchten van plukt. De oefening van eten op hoe ik me voel is ook wel eens eentje die ik wil doen, maar op een later moment in het leven ofzo. Maar zeker inspirerend dit.

  • Evi

   🙂 Het was een lange en moeilijke zoektocht, maar ik denk inderdaad dat de puzzel intussen gelegd is. Het is zeker en vast de moeite waard om die oefening eens te doen, maar ik zou aanraden om ze te doen op een moment dat je er ruimte voor hebt.

 • Hilde

  Het volhouden lijkt me de grootste uitdaging. Wel goed, dat je, je hierin hebt laten begeleiden door een (erkend) diëtiste. Ieder lichaam is anders en reageert ook anders. Het feit dat je nu zoveel meer energie ervaart, kan er alleen maar op wijzen dat je de goede richting aan het uitgaan bent, Evi. Dat getuigt ook van karakter, pluim voor jezelf!

  • Evi

   Dankjewel 🙂 En ik ben inderdaad ongelooflijk blij dat ik voor erkende begeleiding gekozen heb. Want zonder die hulp zou ik het nooit zelf gevonden en volgehouden hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *