Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in oktober 2021

Net als de voorbije jaren neem ik ook dit jaar deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. En uiteraard neem ik ook dit jaar terug deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las en beluisterde.

boeken

Leesupdate: deze boeken las ik in oktober 2021

De leesdip die ik in september al ervaarde, zette zich in oktober flink door. Het was hier nog steeds immens druk, waardoor ik me heel vaak niet kon concentreren op een verhaal. Zelfs Harry Potter bracht geen soelaas, wat toch echt wel een teken aan de wand is. Al bij al las ik twee boeken uit, wat nog steeds beter is dan helemaal geen boek 😉 .

Mocro Maffia

Een paar jaar geleden trokken ze gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko is het oorlog. Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar en waarom? Mocro Maffia vertelt het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.

Nadat ik de podcast Cokevissers beluisterd had was ik ook benieuwd geworden naar de boeken die Wouter Laumans geschreven had. Dus toen bleek dat ik Mocro Maffia via mijn Kobo Plus abonnement kon lezen, was de keuze voor mijn volgende boek snel gemaakt. Alleen … ik had er precies wel wat meer van verwacht. Op zich geeft het boek een goede inkijk in die leefwereld en gebeurtenissen die Nederland best wel wakker geschud hebben. Maar het geheel komt mijns inziens niet echt goed samen. En er worden ook net iets te veel namen gedropt om goed te zijn. Althans … mijn brein kon dat op dat moment niet aan, waardoor ik vaak wel even moest terug bladeren om te zien wie nu weer wie is en hoe iedereen met elkaar in verband stond.

Kortom, niet meteen het beste boek denk ik dat over dit onderwerp bestaat. Maar wel boeiend als je graag wat meer inzichten in die wereld wil krijgen.

Noem geen namen

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Ook dit boek las ik via mijn Kobo Plus abonnement. Daar waar De Crèche zich richt op volwassen lezers, richt Noem geen namen zich op jong adolescente lezers. Maar beide boeken behandelen wel hetzelfde thema: het smokkelen van Joodse kinderen via een crèche in Amsterdam.

Ik vond het een heel fijn verhaal om te lezen. Zeker omdat dit boek zich niet alleen focust op de kinderverzorgsters in de crèche maar ook op de smokkelaars. Tijdens het lezen van De Crèche had ik niet de indruk dat sommige van hen zo jong waren. Maar dat blijkt dus wel het geval te zijn geweest.

Het verhaal zelf en ook de personages worden heel erg goed uitgewerkt. Doordat ik eerder De Crèche al had gelezen wist ik natuurlijk al vrij veel van wat er zou komen. Maar dat hield me niet tegen om me te identificeren met de hoofdpersonages en mee te hopen op een goede afloop. Een fijn boek dus om te lezen over een toch best wel moeilijk onderwerp.

Tussenstand

Goodreads: 46/40

Classics: 5/10

Verbeelding Book Challenge: 6/30

* Samenvattingen: standaardboekhandel.be

Welke boeken lazen jullie onlangs?

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *