3 redenen waarom ik voor een personal trainer koos

Je kon het hier al lezen: sinds eind augustus ben ik aan het sporten met een personal trainer. En omdat ik daar vaak wel eens vragen over krijg, dacht ik dat het misschien een goed idee was om er eens een blogpost aan te wijden. Dus bij deze: 3 redenen waarom ik trainen met een personal trainer een goed idee vind.

personal trainer

Sporten met een personal trainer

Ik heb heel lang – op een korte bevlieging in een ver verleden na – de boot voor personal training afgehouden. Want dat leek me vooral een erg dure bedoening te zijn. En ergens klopt dat ook wel, want als ik heel eerlijk ben, dan is dat inderdaad niet goedkoop. Maar eind augustus ging ik uiteindelijk toch overstag. Voornamelijk omdat het me duidelijk werd dat ik andere sporten dan enkel joggen en sporadisch eens gaan zwemmen ging moeten doen als ik vooruitgang zou willen boeken.

Ik schreef hier al dat het lief een abonnement bij Basic Fit afsloot. Maar zelf had ik totaal geen ervaring met fitnessen. Tenzij je die ene keer dat ik in Brussel een fitness binnenstapte meerekent. En dus boezemde de fitness me geweldig veel angst in. Want ik had er geen idee van hoe ik daar met zou moeten starten. Laat staan wat ik zou moeten doen om mijn doelen proberen te bereiken. Of hoe al die toestellen werken. En ja, horrorscenario’s waarbij ik een toestel in een volle fitness om zeep zou helpen schoten door mijn hoofd 🙂 .

Dus uiteindelijk besloot ik om eens een kennismakingsgesprek met een personal trainer in te plannen. In mijn geval was dat met Felke van Sano Personal Training. En dat verliep zo goed dat ik besloot om het voor drie maanden een kans te geven.

Een op maat gemaakt programma

Voor we echt van start gingen, stelde Felke van Sano Personal Training me gigantisch veel vragen. Gaande van wat mijn doelen zijn. En waarom ik die wil bereiken. Tot welke sporten ik in het verleden deed. Welke blessures ik al heb gehad. Maar ook hoe het zit met voeding, stress, slaap en andere omgevingsfactoren. Kortom, ze probeerde echt een zo volledig mogelijk beeld op voorhand te krijgen.

Op basis daarvan stelt ze sindsdien elke week een nieuw trainingsschema op. Uiteraard houdt ze daarbij ook rekening met de vooruitgang die ik boek. Wat toch echt wel een groot verschil is met standaardprogramma’s die er op gericht zijn om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Samen met haar werk ik elke week heel gericht aan mijn vooropgestelde doelen. En een bijkomend groot voordeel: de oefening worden aangepast op basis van wat ik kan en de vooruitgang die ik boek. Zo kan ik bijvoorbeeld niet pompen. En dus leer ik dat nu, maar op een manier waarbij ik vooruitgang boek.

Check of je de oefeningen correct uitvoert

Een keer in de week train ik trouwens samen met mijn personal trainer. We spreken dan af in de fitness, waarbij ik start met tien minuten cardio opwarming. En vervolgens gaan we dan aan de slag. Felke laat me iedere keer eerst zien hoe een oefening uitgevoerd dient te worden. Waarna ik ze dan x aantal keer herhaal, terwijl zij kijkt of ik alles correct doe. En dat vind ik toch ook wel een immens voordeel. Want ze corrigeert me meteen als ik het niet goed doe. Waardoor ik het risico op blessures drastisch verlaag.

Daarnaast legt ze me ook telkens goed uit op welke spieren die bepaalde oefening of toestel werkt. Zodat ik ook daar meer inzicht in krijg. Bovendien vraagt ze regelmatig ook waar ik bepaalde oefeningen het meeste voel. Enerzijds is dat een check om te zien of ik de oefening wel correct uitvoer. En anderzijds om na te gaan of elke oefening wel zwaar genoeg is.

personal trainer

Grenzen verleggen en stok achter de deur

Wat me bij het derde voordeel brengt: iemand pusht me om mijn grenzen te verleggen. Ik ken mijn lichaam absoluut nog niet goed genoeg om in te schatten of een oefening zwaar genoeg is. Of dat ik eigenlijk nog wel wat meer zou kunnen. En ok eerlijk is eerlijk, soms ben ik op dat vlak ook wel een beetje lui. En zal ik voor de easy peasy way kiezen. Maar tijdens mijn trainingen besluit zij vaak om het eens wat zwaarder te maken. Zowel op basis van hoe makkelijk ik een oefening uitvoer als op basis van mijn feedback en antwoorden op haar vragen.

Daarnaast is ze ook echt mijn stok achter de deur. Idealiter gezien ga ik drie keer in de week trainen. Een keer met haar en twee keer alleen. Omdat ik absoluut niet alles kan onthouden gebruiken we hiervoor een app. En dat werkt hier absoluut als een gigantisch grote motivator en stok achter de deur. Want niet alleen kan zij daarin zien of ik geweest ben of niet. Ik kan daar ook notities in aanbrengen. En dus probeer ik sinds kort om bepaalde oefeningen ook al eens op mijn eentje wat zwaarder te maken. Want ja, jezelf pushen, dat heeft toch wel iets 😉 .

Sporten met een personal trainer = investering in mezelf

Intussen ben ik een goeie twee maand aan het trainen met een personal trainer. En alhoewel ik het een serieuze kostprijs blijf vinden, weet ik nu al dat ik na afloop van die drie maanden onze trainingen samen verder ga zetten. Want ik haal er niet alleen tonnen energie uit. Ik merk bij mezelf ook dat ik vooruitgang boek. Twee maanden geleden had ik bepaalde oefeningen nooit kunnen doen zoals ik ze vandaag doe. Daarnaast leer ik mijn lichaam ook beter kennen. Push ik mezelf en heb ik die stok achter de deur toch echt wel nog even nodig.

Door vaak drie keer in de week te gaan sporten, ben ik trouwens ook meer gemotiveerd om op mijn voeding te letten. En krijg ik in het algemeen een beter gevoel over mezelf. Waardoor ik het intussen eerder zie als een investering in mezelf. Want het levert me zo veel meer op dan enkel extra bewegen. Dus mocht jij twijfelen, dan kan ik het je alleen maar aanraden!

Ga jij vaak sporten? Sport je dan alleen of ook onder begeleiding?

8 Comments

 1. Charlotte 08/11/2021 at 07:26

  Oh, amai, bewondering zeg!
  Al wat je zegt klinkt bijzonder aantrekkelijk en lijkt mij ook wel iets voor mij. Alleen al omdat je een soort van verantwoording ook moet afleggen en dan niet 1001 excuses gaat verzinnen om niet te sporten, lol. Toch, die drempel over gaan lijkt momenteel toch wel Mount Everest 😉
  Trouwens, zijn die coaches verbonden aan basic fit, of is dat een aparte organisatie bij jou in de buurt?

  1. Evi 08/11/2021 at 15:32

   Die van mij werkt voor een andere organisatie maar is voorlopig idd ook actief bij Basic Fit. Blijkbaar hebben de meeste Basic Fit’s trouwens zo een personal trainer 😉

   Die Mount Everest had ik ook hoor, vandaar dat ik eerst eens een kennismakingsgesprek inplande. Want uiteindelijk moet het ook wel klikken vind ik met je personal trainer. Dus misschien daar eens met starten? 😉

 2. Samaja 08/11/2021 at 17:21

  Ik gruwde vroeger van het idee dat iemand zou toekijken op mijn sportief gestuntel, maar zoals jij het nu verduidelijkt, snap ik ook echt de meerwaarde wel. Ik ben totaal niet sportief, maar zou wel opnieuw toch iets willen doen, al is het een serieuze zoektocht naar wat ik graag doe, wat lichamelijk mogelijk is en wat ik ook kan volhouden qua motivatie. Tot nu toe nog winnaars 😉

  1. Evi 23/11/2021 at 08:23

   Ik moet me daar zelfs nu nog soms overzetten hoor, maar uiteindelijk win je er wel gigantisch veel bij 🙂 En wie weet, misschien moet je dit ook eens een kans geven, want ik heb er nog steeds veel plezier in (ook al ben ik totaal niet zo sportief ;-))

 3. Flavie 10/11/2021 at 15:40

  Iets wat ik ook nog zou willen, mocht er hier in de buurt een Basic Fit zou komen. Veel succes!

 4. Mie kids 13/11/2021 at 13:00

  Wat knap Evi dat je daarmee begonnen bent. Een fitness zou ook niks voor mij zijn, zonder iemand die me bijstaat en tips geeft. Dus ik zo’n personal coach lijkt me echt interessant. Hier loop ik 1 à 2 keer per week. Wanneer het past trek ik mijn loopschoenen en ben ik weg. Dat vind ik er echt super tof aan. Veel succes verder!

  1. Evi 23/11/2021 at 08:26

   Dat mis ik inderdaad af en toe wel een beetje, het feit dat je met loopschoenen gewoon kan vertrekken wanneer je wil of er zin in hebt. Want fitness moet ik nog steeds op voorhand reserveren. Maar aan de andere kant zorgt dat er dan ook wel weer voor dat ik ook effectief ga 🙂

Leave a Reply