Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Waarom ik na een maand niet meer zonder een bujo kan

Een bullet journal, ik had er heel wat over gehoord. En schafte me een paar jaar terug zelfs het boek Bullet Journal De handleiding van Kelly aan. Maar toch slaagde ik er niet in om ook echt met een bullet journal aan de slag te gaan. Tot midden maart, toen ik een online workshop van Plan S volgde. En nu zou ik niet meer zonder mijn bujo kunnen!

bujo no to do lijst
Angst voor een bujo

Toegegeven, toen ik alle mooie prentjes van bullet journals op sociale media zag verschijnen sloeg de schrik me om het hart. Want ik kan helemaal niet goed tekenen. Dus ik zou om te beginnen nooit zo een mooie lay-outs kunnen hebben. En dat in combinatie met de vele regels die bullet journaling met zich mee leek te brengen zorgden er voor dat ik er van weg bleef.

Ik hield alles dan ook verspreid bij: in notitieboekjes, online, op losse post-its, in mijn SuccesPlanner, … Maar je kan het al raden; dat was geen succesvol plan 🙂 En dus schreef ik me in voor een workshop Start je eigen bullet journal van Plan S.

bujo - lezen lijstje
Online workshop Start je eigen bullet journal

Maar toen dook corona op en moesten we met zijn allen verplicht thuis blijven. Gelukkig kwam Stephanie van Plan S al gauw met een alternatief en toverde ze de live workshop om tot een online workshop.

En wat ben ik blij dat ik die volgde! Stephanie nam namelijk al mijn misvattingen over bujo’s meteen weg. Je moet niet mooi kunnen tekenen. En er zijn eigenlijk ook helemaal niet zo veel regels. Aan de hand van heel praktische tips legde Stephanie op een eenvoudige manier goed uit hoe je zelf met een bujo kon starten. En dat deed ik de dag na de workshop ook meteen!

bujo social media planning
Bujo is tegenwoordig onmisbaar

Sinds een maand dus gebruik ik een bujo in combinatie met mijn papieren SuccesPlanner. Want die blijf ik toch wel handig vinden om afspraken in te plannen.

Maar mijn bujo die gebruik ik dus voor al de rest: to-dolijsten per dag, weekmenu’s, social media planning, ideeën voor blogberichten, de boeken die ik wil lezen en gelezen heb, een wishlist voor cadeautjes, notitie’s van cursussen die ik aan het volgen ben, etc.

Ik moet toegeven dat het een verademing is dat alles netjes in 1 schriftje wordt bijgehouden. Doe ik het volledig volgens de regels van de kunst? Waarschijnlijk niet 🙂 Maar het allerbelangrijkste wat ik uit Stephanie haar workshop meenam is dat je eigenlijk bijna geen fouten kan maken. En dit systeem werkt voorlopig voor mij 🙂

Gebruik jij ook al een bujo? Twijfel je om met eentje te starten? Neem dan zeker eens een kijkje bij Plan S, want Stephanie heeft echt een geweldig fijn aanbod!

18 Comments

 • Samaja

  Ik gebruik het niet, maar ik heb er ook geen nood aan. Ik heb wel verschillende lijstjes enzo verspreid over mijn telefoon staan, maar dat lukt nog wel :-). Super dat jij er zo tevreden van bent in elk geval. Dingen die het leven makkelijker maken, daar wordt een mens blij van hé :-).

 • Villasappho

  Ik ben zo slecht in dat soort dingen bijhouden. Ik gebruik Evernote om de dingen die nodig zijn bij te houden. Ik had eerst overal dingen staan maar heb nu zelfs een kalender in evernote. Je hebt wel een mooi handschrift zeg.

 • Chez Julie

  Ik heb (nog) geen bujo, om de redenen die je in het begin aanhaalde: een soort van ‘angst’, geen tekentalent en geen zin om regeltjes te volgen. Op zich werken de lijstjes in mijn to do-app vrij goed, maar soms mis ik wel wat overzicht. Nu ik meer en meer bujo-enthousiastelingen hoor, moet ik me er misschien toch maar eens aan wagen 🙂

 • Annelies

  Ooit eens kort geprobeerd maar ik had het gevoel dat ik het niet nodig had. Niet dat ik echt een ander systeem heb, maar hoe ik het nu doe werkt blijkbaar genoeg voor mij. Heb het dus niet doorgezet, maar fijn dat het voor jou zo goed werkt.

 • zwartraafje

  Ik zit nu in mijn vierde Bullet Journal-jaar en ben helemaal fan. In het begin hielden al die tekeningen op Pinterest me tegen vermits ik wist dat dat niet mijn ding was. Boeken rond het onderwerp deden het er ook niet meteen interessant uitzien vermits veel van die boeken heel wat regels benadrukten terwijl wat mij betreft het fijne aan bullet journals net is dat je je eigen regels kan bepalen. Sinds dat besef er kwam vind ik het super om er mee te werken. In mijn geval niet zo zeer om vooruit te plannen maar om herinneringen te koesteren en nadien iets te kunnen opzoeken. Zo heb ik onlangs nog iets opgezocht in het exemplaar dat ik twee jaar geleden had gebruikt.

  • Evi

   Oh dat lijkt me dus zalig te zijn he, dat je dan inderdaad nadien dingen kan gaan opzoeken. En inderdaad, al die boeken hameren op regels terwijl ik dankzij Stephanie net leerde dat er eigenlijk amper regels zijn. Ik ben alvast heel blij dat ik mijn angsten overwonnen heb 😉

 • Katrien

  Ik ben ook fan van het systeem, en ook wel op mijn eigen manier. Het helpt me wel om mijn planning en structuur op punt te houden. En het geeft rust in mijn hoofd! Ik heb de workshop van Stephanie ook nog gevolgd en er nog heel wat dingen uitgehaald om mijn eigen systeem op punt te stellen.

 • fieke

  Er was even een achterstand in mijn blogfeed, maar ik ben weer bijna bij. Ik ben blij dat ik deze post gemarkeerd had als ongelezen, want wat hou ik ervan om te zien hoe anderen bullet journalen!
  Het is een fijn systeem, ik gebruik het al jaren maar er is veel veranderd. Nu gebruik ik mijn bujo niet meer als agenda, want ik was op den duur alles dubbel aan het bijhouden en dat zorgt voor onnodige stress. Er staat een concept klaar over mijn bullet journal, dus binnenkort lees je er meer over op mijn blog.
  En die cursus van Plan S, daar ben ik ook vol lof over. Een aantal dingen wist ik al, maar het was heel fijn om veel dingen nog eens te herhalen, en terug tot de kern te komen.
  Tekenen doe ik niet, maar het is voor mij ook wel een creatieve uitlaatklep. Ik doe dat omdat ik het graag doe, en niet omdat het moet :-).

  • Evi

   Oh wat kijk ik uit naar die blogpost van jou! Ik gebruik mijn bujo ook niet als agenda, want dat vind ik te moeilijk. Daar heb ik mijn SuccesPlanner voor, maar voor al de rest vind ik mijn bujo de max 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *