redenen waarom warming-up belangrijk is
Fitness,  Hardlopen

Hoe terug starten met sporten na een kwakkelperiode: tips & trucs

Zij die me al een tijdje volgen weten dat ik graag en best wel veel sport. Zo liep ik midden augustus zelfs nog 20km. Maar … september, oktober en een deel van november waren hier op sportief vlak geen toppers. Integendeel zelfs! Tijd dus om daar iets aan te doen en opnieuw te starten met sporten.

Opnieuw starten met sporten: hoe doe je dat?

Een kwakkelperiode na een intensieve sportperiode

De hele zomer lang was ik intensief aan het trainen. Om dan uiteindelijk midden augustus 20km te hardlopen. Meteen daarna vertrokken we op vakantie. En liet ik het sporten eventjes voor wat het was. September brak aan en was ongemeen druk. Het was echt opnieuw zoeken naar een ritme. En dat ik daarbovenop ook nog eens naar Istanbul ging voor het werk deed mijn sportritme geen deugd.

En ook in oktober en zelfs een stukje in november stond sporten hier op een zeer laag pitje. Agendagewijs kwam het niet altijd uit. Maar ik merkte ook dat ik doodmoe was. En een beetje de tol aan het betalen was voor weken en misschien zelfs maandenlang over mijn grenzen gaan.

Ging ik dan helemaal niet meer sporten? Neen uiteraard niet. Maar het sporten was een pak minder intensief en onregelmatiger dan ervoor.

Opnieuw starten met sporten: tips en trucs

Tijd dus om daar terug wat verandering in te brengen. Want ondanks die enorme vermoeidheid blijft sporten wel helpen om mijn hoofd leeg te maken. En een stuk stress kwijt te raken. Maar hoe doe je dat nu concreet, opnieuw starten met sporten?

1. Plan je sportafspraken in je agenda in

Als ik op voorhand mijn sportafspraken in mijn agenda noteer, ben ik veel meer geneigd om me er aan te houden. En ook effectief te gaan sporten. Gaan sporten op den bots, dat werkt niet voor mij. En dus ben ik opnieuw begonnen met op wekelijkse basis mijn sportafspraken in mijn agenda te zetten.

2. Stel realistische doelen

Begin niet te snel en stel realistische doelen voor jezelf. Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen, want dat kan leiden tot blessures of ontmoediging. Begin met kleine doelen en werk geleidelijk aan naar grotere doelen toe.

3. Kies een sport die je leuk vindt

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen stoppen met sporten, is omdat ze er geen plezier aan beleven. Kies dus een sport of activiteit die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om te blijven bewegen. Ik beleef bijvoorbeeld nog steeds immens veel plezier aan krachttraining. Maar ook aan hardlopen. En probeer deze dus – weliswaar op een lager pitje – te combineren.

4. Begin met lichtere oefening als je opnieuw gaat starten met sporten

Als je lang niet hebt gesport, begin dan met lichtere oefeningen om je lichaam te laten wennen aan de belasting. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen of yoga. Doe je net als ik al wat langer aan krachttraining, dan kan je ook hier wat meer lichtere oefeningen gaan doen. Voor het hardlopen beperk ik momenteel de kilometers en ook het aantal keer per week om de belasting op mijn lichaam in balans te houden.

5. Zoek een trainingsmaatje

Zelf train ik het liefst alleen. Of één keer in de week samen met mijn personal trainer. Maar sporten met een vriend of familielid kan leuk zijn en stimuleert sommige mensen om opnieuw te starten met sporten. Samen trainen kan je namelijk helpen om gemotiveerd te blijven en verantwoordelijkheid te nemen voor je inspanningen.

6. Zorg voor voldoende rust en luister naar je lichaam

De tip die ik zelf soms wel eens durf over te slaan. Maar vergeet niet dat herstel net zo belangrijk is als de training zelf. Zeker als je terug gaat sporten na een rustperiode. Zorg dus voor voldoende rust tussen je work-outs om blessures te voorkomen en je lichaam de kans te geven om te herstellen.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. En dus forceer ik mezelf niet als ik voel dat ik overbelast ben. Dan zet ik een stapje terug. Of ga ik bijvoorbeeld een keertje niet hardlopen. Uiteraard zorg ik er hierbij wel voor dat het geen gewoonte wordt om trainingen systematisch over te slaan.

7. Hou je voortgang bij

Het bijhouden van je voortgang kan motiverend zijn. Zeker als je opnieuw gaat starten met sporten. Noteer je work-outs, meet je prestaties en vier je successen, hoe klein ze ook zijn.

Zelf hou ik mijn sportprestaties momenteel eventjes niet zo nauwgezet bij. Want ik weet van waar ik kom en waar ik nu sta. En dat werkt soms wat frustrerend. Maar schouderklopjes geef ik mezelf wel, iedere keer als ik ben gaan sporten 😉 .

Begon jij ooit al eens opnieuw met sporten? Welke tip was voor jou toen de gouden tip? Laat het me zeker weten in de comments!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *