juiste hardloopschoenen tips
Hardlopen

Lopen op een hartslag #1

Volgend op mijn conditietest stelde mijn personal trainer een specifiek loopschema voor me op. Eentje waarbij ik hoofdzakelijk mijn aerobe drempel ga trainen. Want uit die conditietest bleek dat die niet optimaal is. Maar je aerobe drempel trainen, dat betekent lopen op hartslag. Hoe me dat de afgelopen vier weken beviel, dat lees je in onderstaande blogpost.

lopen op hartslag

Aerobe drempel trainen = lopen op hartslag

Dat vooral mijn aerobe drempel niet goed zat, is op zich niet zo verwonderlijk. Tijdens mijn krachttrainingen komt er wel cardio aan te pas. Maar dat is telkens voor een korte periode aan een hoge hartslag. En ook mijn looptoertjes eerder dit jaar boven zich allemaal in een veel te hoge hartslagzone.

Kortom, mijn aerobe drempel of zone werd amper getraind. Maar daar zouden we dus verandering in brengen. Door hoofdzakelijk trage duurlopen in te plannen. Een keer in de week loop ik een kortere afstand aan een iets hogere hartslagzone. En dus bijgevolg iets hogere snelheid. Maar de andere 2 keren loop ik langere afstanden in een trage hartslagzone.

Lopen op hartslag = nog trager lopen dan een slak

De allereerste keer vond ik dat lopen op hartslag verschrikkelijk moeilijk. Mijn hartslag ging pijlsnel omhoog en zat al heel snel boven de toegestane drempel. Dat werd dus stevig trager lopen. Maar ook dan trilde mijn Garmin Venu 2S regelmatig. Want stevige tegenwind? Hartslag omhoog. Een bergop? Hartslag omhoog.

Na dat allereerste loopje kwam ik dus stevig gefrustreerd thuis. Het leek zelfs alsof wandelaars sneller stapten dan dat ik mocht lopen. Maar na een paar keer op hartslag te hebben gelopen weet ik intussen beter waar ik moet op letten. En lijkt het wel alsof ik mijn tempo gevonden heb. Waardoor ik de laatste tijd ook meer geniet van die trage lange duurlopen.

Al neemt het niet weg dat ik ook nog wel eens gefrustreerd thuiskom. Zeker als ik er enorm veel zin in heb en graag eens voluit zou willen gaan. En uiteraard betekent het feit dat ik mijn ritme en tempo gevonden heb niet dat ik nooit meer boven mijn bovenste drempel ga. Want jawel, dat gebeurt nog regelmatig. Zeker als het warm is en ik bergop moet lopen. Maar anderzijds gebeurde het de laatste 2 looptoertjes ook dat mijn horloge aangaf dat ik onder mijn onderste drempel zat toen ik bergaf aan het hardlopen was.

Maar ook snel progressie

Na vier weken drie keer per week op hartslag te hebben gelopen kan ik oprecht zeggen dat ik wel veel meer progressie zie dan anders. Mijn VO2-Max is intussen al terug gestegen sinds die in november een stevige knauw kreeg. En ik ben ook minder vermoeid na zo een lange duurloop dan anders. Bovendien merk ik de laatste paar loopjes ook progressie in mijn tijd.

Wat er voor zorgt dat ik het lopen op hartslag nog even ga volhouden. Al was het maar tot het moment dat ik dat vooropgestelde doel haal. Maar ook daarna overweeg ik om op hartslag te blijven hardlopen. Want die vooruitgang, die wil ik heel graag nog een poosje blijven zien.

Benieuwd dus wat de komende vier weken lopen op hartslag gaan geven!

Loop jij op hartslag? Heb je dat in het verleden al eens gedaan? Wat vond jij daar makkelijk of moeilijk aan?

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *